• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 24.2.2020Meniny má Matej
16°Bratislava

Kupujete zeleninu bez vitamínov?

  • 19:00 05.12.2013
  • BRATISLAVA
Kupujete zeleninu bez vitamínov?

Prídete do obchodu a z toľkých informácií, ktoré ste počuli z médií o tom, čo je zdravé a čo nie sa vám zrazu zakrúti hlava. Na jednej strane regálov na vás striehne BIO, na druhej zelenina tváriaca sa ako zdravá, a potom prídete k boxom s mrazenou zmesou a už naozaj neviete, čo bude lepšou voľbou.

Mrazená zelenina je vraj zdravšia ako čerstvá. Pozrime sa na tento názor trochu viac do hĺbky. Vždy to totiž nemusí byť tak celkom pravda. Ak chceme porovnať nutričnú hodnotu mrazenej a čerstvej zeleniny, nemôžeme všetky druhy hádzať do jedného vreca. To závisí práve od jej typu.

Čítajte: Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?

Potraviny s vysokým obsahom vitamínov B a C by sa mali konzumovať vždy čerstvé. Sú totiž rozpustné vo vode a počas ich prípravy sa môžu zo zeleniny vytratiť. Hlúbová zelenina ako kapusta, kel a karfiol sú vo všeobecnosti výživnejšie čerstvé ako rozmrazené. Zachovávajú si v sebe dôležité látky ako antioxidanty a fytochemikálie, ktoré podľa mnohých výskumov zabraňujú vzniku rôznych druhov nádorových ochorení.

Čerstvá, no bez vitamínov

To však neznamená, že čerstvá zelenina je úplne imúnna na stratu zdraviu prospešných látok. Dokonalým príkladom sú potraviny, ktoré strávia poriadne dlhú dobu v skladoch obchodných reťazcov. Prirátajte k tomu nekonečnú cestu, ktorú musela zelenina či ovocie pred dovezením do supermarketov absolvovať.

Čítajte: Čím sa je najvhodnejšie prejedať?

Prostriedky proti škodcom, doprava, manipulácia...Nečudo, že mrazená zelenina má často vyššie hladiny živín ako čerstvé produkty, ktoré si kúpite v supermarketoch. Za dobu, ktorú takáto zelenina vytiahnutá zo zeme príde na vaše taniere, stráca približne polovicu svojho pôvodného obsahu živín.

Prečo je to tak?

Čerstvá zelenina a ovocie po zbere začína produkovať enzýmy (trypsín a chymotrypsín). Tie sú zodpovedné za postupnú stratu farby, chuti a živín. Vplyv týchto enzýmov možno zastaviť práve spomínaným zamrazením.

Mrkva áno, hrášok nie!

A dostávame sa k tomu, ktoré z nich je lepšie zamraziť. Ide o potraviny s vysokým obsahom živín rozpustných v tukoch - vitamín A, E a karotenoidy. Takže ak zamierite v potravinách k boxom s mrazenými sáčkami, vezmite si do košíka pokojne mrkvu, listovú zeleninu či brokolicu. Štúdie ďalej radia, že rozmrazovanie pred varením môže urýchliť stratu vitamínu C v hrášku, špenáte a zelených fazuľkách.

Ako variť vitamíny?

Udržanie vitamínov a živín v zelenine a ďalších surovinách závisí aj na spôsobe prípravy jedla. Ak ste už prepadli čaru parných hrncov, viete o čom hovoríme. Ak nie, dajte im šancu! Výskumy dokázali, že varenie na pare dokonca zvyšuje hladinu antioxidantov a fytochemikálií - karotenoidov a polyfenolov, najmä v mrkve a brokolici.

Čítajte: Avokádom proti cukrovke, rakovine a ďalším chorobám

Ak máte v obľube vyprážanie a myslíte si, že ste skonzumovali zdravú obalenú zeleninu, mýlite sa. Tento spôsob prípravy jedla kľúčové živiny poškodzuje. Ako príklad môžeme uviesť vypraženú brokolicu, ktorá stráca cenný chlorofyl, bielkoviny a vitamín c.

Najlepšie rady pre prípravu zeleniny

Obmedzte množstvo vody, varte ju na nižších teplotách a nie dlhšie ako odporúčaných desať minút!

Samozrejme, zdravé jedlá priamo z vašej záhradky či záhradky vašej mamy nemôžu ničomu konkurovať. Máte istotu, že nie sú postriekané chémiou pre dodanie lepšej farby a dlhšej výdrže v skladoch obchodných reťazcov.

Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: Flickr/justkeeponsmiling
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Narazený palec na nohe: Kedy je zranenie prsta vážne a ako ho liečiť

Narazený palec na nohe: Kedy je zranenie prsta vážne a ako ho liečiť

VČERA - 20:04Zdravie

Narazený prst na nohe môže byť veľmi bolestivý. Ak však bolesť nemizne, môže to značiť vážne zranenie.

Dva druhy prebiotík dokážu ovplyvniť rakovinu

Dva druhy prebiotík dokážu ovplyvniť rakovinu

VČERA - 19:37Zdravie

Prebiotiká dokážu ovplyvnením imunity obmedziť rast rakoviny.

Ženy, ktoré toto dokážu, budú žiť dlhšie

Ženy, ktoré toto dokážu, budú žiť dlhšie

VČERA - 18:23Zdravie

Ide o zjavný znak nižšieho rizika úmrtia na ochorenie srdca, rakovinu a iné príčiny.

Potenie počas noci: Kedy ide o príznak rakoviny?

Potenie počas noci: Kedy ide o príznak rakoviny?

20:16 22.02.2020Zdravie

Jedným z najdôležitejších predpokladov úspešnej liečby rakoviny je spozorovanie skorých príznakov. Jedným z nich je aj potenie. Kedy treba zájsť za doktorom?

7 potravín, ktorým by sme sa v zime mali vyhýbať

7 potravín, ktorým by sme sa v zime mali vyhýbať

19:43 22.02.2020Zdravie

Niektoré potraviny sa viac oplatí jesť počas sezóny. S týmito to v zime netreba preháňať.