• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 4.12.2023Meniny má Barbora, Barbara
-7°Bratislava

Kupujete zeleninu bez vitamínov?

  • 19:00 05.12.2013
  • BRATISLAVA
Kupujete zeleninu bez vitamínov?

Prídete do obchodu a z toľkých informácií, ktoré ste počuli z médií o tom, čo je zdravé a čo nie sa vám zrazu zakrúti hlava. Na jednej strane regálov na vás striehne BIO, na druhej zelenina tváriaca sa ako zdravá, a potom prídete k boxom s mrazenou zmesou a už naozaj neviete, čo bude lepšou voľbou.

Mrazená zelenina je vraj zdravšia ako čerstvá. Pozrime sa na tento názor trochu viac do hĺbky. Vždy to totiž nemusí byť tak celkom pravda. Ak chceme porovnať nutričnú hodnotu mrazenej a čerstvej zeleniny, nemôžeme všetky druhy hádzať do jedného vreca. To závisí práve od jej typu.

Čítajte: Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?

Potraviny s vysokým obsahom vitamínov B a C by sa mali konzumovať vždy čerstvé. Sú totiž rozpustné vo vode a počas ich prípravy sa môžu zo zeleniny vytratiť. Hlúbová zelenina ako kapusta, kel a karfiol sú vo všeobecnosti výživnejšie čerstvé ako rozmrazené. Zachovávajú si v sebe dôležité látky ako antioxidanty a fytochemikálie, ktoré podľa mnohých výskumov zabraňujú vzniku rôznych druhov nádorových ochorení.

Čerstvá, no bez vitamínov

To však neznamená, že čerstvá zelenina je úplne imúnna na stratu zdraviu prospešných látok. Dokonalým príkladom sú potraviny, ktoré strávia poriadne dlhú dobu v skladoch obchodných reťazcov. Prirátajte k tomu nekonečnú cestu, ktorú musela zelenina či ovocie pred dovezením do supermarketov absolvovať.

Čítajte: Čím sa je najvhodnejšie prejedať?

Prostriedky proti škodcom, doprava, manipulácia...Nečudo, že mrazená zelenina má často vyššie hladiny živín ako čerstvé produkty, ktoré si kúpite v supermarketoch. Za dobu, ktorú takáto zelenina vytiahnutá zo zeme príde na vaše taniere, stráca približne polovicu svojho pôvodného obsahu živín.

Prečo je to tak?

Čerstvá zelenina a ovocie po zbere začína produkovať enzýmy (trypsín a chymotrypsín). Tie sú zodpovedné za postupnú stratu farby, chuti a živín. Vplyv týchto enzýmov možno zastaviť práve spomínaným zamrazením.

Mrkva áno, hrášok nie!

A dostávame sa k tomu, ktoré z nich je lepšie zamraziť. Ide o potraviny s vysokým obsahom živín rozpustných v tukoch - vitamín A, E a karotenoidy. Takže ak zamierite v potravinách k boxom s mrazenými sáčkami, vezmite si do košíka pokojne mrkvu, listovú zeleninu či brokolicu. Štúdie ďalej radia, že rozmrazovanie pred varením môže urýchliť stratu vitamínu C v hrášku, špenáte a zelených fazuľkách.

Ako variť vitamíny?

Udržanie vitamínov a živín v zelenine a ďalších surovinách závisí aj na spôsobe prípravy jedla. Ak ste už prepadli čaru parných hrncov, viete o čom hovoríme. Ak nie, dajte im šancu! Výskumy dokázali, že varenie na pare dokonca zvyšuje hladinu antioxidantov a fytochemikálií - karotenoidov a polyfenolov, najmä v mrkve a brokolici.

Čítajte: Avokádom proti cukrovke, rakovine a ďalším chorobám

Ak máte v obľube vyprážanie a myslíte si, že ste skonzumovali zdravú obalenú zeleninu, mýlite sa. Tento spôsob prípravy jedla kľúčové živiny poškodzuje. Ako príklad môžeme uviesť vypraženú brokolicu, ktorá stráca cenný chlorofyl, bielkoviny a vitamín c.

Najlepšie rady pre prípravu zeleniny

Obmedzte množstvo vody, varte ju na nižších teplotách a nie dlhšie ako odporúčaných desať minút!

Samozrejme, zdravé jedlá priamo z vašej záhradky či záhradky vašej mamy nemôžu ničomu konkurovať. Máte istotu, že nie sú postriekané chémiou pre dodanie lepšej farby a dlhšej výdrže v skladoch obchodných reťazcov.

Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: Flickr/justkeeponsmiling
Najnovšie v kategóriiViac článkov
7 spôsobov, akými vám alkohol ničí trávenie

7 spôsobov, akými vám alkohol ničí trávenie

VČERA - 16:35Zdravie

Nevítaná opica nie je jediný nepríjemný následok pitia alkoholu. Ukazuje sa, že táto ľahká droga dokáže viac ako jedným spôsobom zásadne poškodiť aj zdravie čriev.

Upchatý nos s krvácaním? Lekárnik hovorí o možných príčinách

Upchatý nos s krvácaním? Lekárnik hovorí o možných príčinách

VČERA - 7:29Zdravie

Najčastejším dôvodom upchatia nosa a krvácania z neho je prechladnutie. Lekárnik však hovorí aj o ďalších možnostiach.

Žena sa nakazila detským ochorením po použití nákupného vozíka. Na toto si dajte pozor

Žena sa nakazila detským ochorením po použití nákupného vozíka. Na toto si dajte pozor

21:02 02.12.2023Zdravie

Ochorenie, ktoré sa väčšinou prejavuje u detí, môže postihnúť aj dospelých. Na toto si treba pri nakupovaní dať pozor.

Ako vplýva vegánska strava na zdravie: Štúdia na dvojičkách odhalila prekvapivé zistenia

Ako vplýva vegánska strava na zdravie: Štúdia na dvojičkách odhalila prekvapivé zistenia

19:46 01.12.2023Zdravie

Zmeny sa prejavili už behom niekoľkých týždňov.

Raňajkujete vajíčka spolu s kávou? Toto by vám nemalo uniknúť

Raňajkujete vajíčka spolu s kávou? Toto by vám nemalo uniknúť

7:12 30.11.2023Zdravie

Vajcia sú obľúbenou súčasťou raňajok. Niektorí si ráno bez nich a bez šálky teplej kávy ani nedokážu predstaviť. V čom sa skrýva riziko takejto kombinácie?