• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Čím sa je najvhodnejšie prejedať?

  • 19:00 26.11.2013
  • BRATISLAVA
Čím sa je najvhodnejšie prejedať?

Nezbláznil som sa. Nikoho samozrejme k tomu nenabádam. Ide mi tu o to, aby som na základne jednej veľmi zaujímavej štúdie (1) s ešte zaujímavejším rozuzlením, resp. výsledkom, poukázal na mylný fakt, ktorým sa oháňajú „nepriatelia“ bielkovín (najmä tých živočíšnych) a ktorý je navyše tak aj prezentovaný v odbornej literatúre:

KONZUMOVAŤ EXTRA BIELKOVINY NAVYŠE V ČASE DOSTATOČNÉHO PRÍJMU ENERGIE Z INÝCH ZDROJOV PRISPIEVA K UKLADANIU TUKU, NIE NÁRASTU SVALOVEJ HMOTY. 

Inými slovami, aj bielkoviny ak jeme v prehnanom množstve sa koniec koncov premenia na tuk. Často si tým odôvodňujú argument, že je v podstate jedno v akom pomere prijímame základne živiny (sacharidy, tuky, bielkoviny), stačí že sú prijímané v prehnanom množstve (čiže príjem vs. výdaj)...a priberáme. 

Hmm musím sa zamyslieť.

Na jednej strane tento argument je pravdivý (z PREHNANÉHO množstvo sústavne prijímaných kalórii postupom času priberiete) no každá minca ma dve strany (a vo výžive aj tri a viac). Druhá strana mince rovnako pravdivo tvrdí, ČO konkrétne priberiete JE úzko závislé na tom v akom pomere prijímate vyššie spomínané základné živiny. 

Čítajte: Brušáky - klinec do rakvy

A tu práve BIELKOVINY, ako základné stavebné jednotky, VYHRÁVAJÚ (sorry Bukovsky).

A o tom je štúdia z úvodu. 

HYPERKALORICKÁ PREJEDAČKA

  • Po dobu 8 týždňov, 25 zdravých, váhovo ustabilizovaných mužov a žien vo veku 18 až 35 rokov s BMI od 19 do 30 bolo účelovo a dobrovoľne prejedaných o 40% viac kalóriami (cca. 954 kcal/deň navyše!) než bolo potrebné na udržanie ich ustabilizovaného stavu. 
  • Osoby boli rozdelené do troch skupín podľa príjmu bielkovín: Nízko-proteínová skupina 5 % (cca. 47g/deň), Normálno-proteínová 15% (cca. 140g/deň) a Vysoko-proteínová 25% (cca. 230g/deň). 
  • Príjem sacharidov bol konštantný počas štúdie (cca. 41%).
  • Príjem tuku predstavoval 33% (high protein group), 44% (normal protein group) a 52% (low protein group) z denného príjmu.
  • Kompozícia tela bola meraná ob-týždenne pomocou duálnej rentgenovej absorpciometrie (DEXA). V štúdii bola monitorovaný aj kľudový energetický výdaj ako aj totálny denný energetický výdaj. 
  • Všetko jedlo bolo poskytnuté, alkohol a kofeín zakázaný. 
  • Bez fajčiarov 

Prejedanie

VÝSLEDOK

U nízko proteínovej skupiny prejedanie spôsobilo oveľa menší prírastok na váhe (3,16kg) ako u skupiny normálno-proteínovej (6,05kg) či vysoko-proteínovej (6,51kg). Bukovsky sa smeje. 

Prírastok na tuku u všetkých skupín bol takmer identický (aj keď pravdou je , že nízko-proteínová skupina pribrala o 200 gramov tuku viac). Bukovsky sa stále smeje - pchee 200g, nič vedecky signifikantné. 

Ak ste ale na matematike dávali dobre pozor, SIGNIFIKANTNÝ je FAKT, že vyššia pribratá váha (cca. o 3kg) u normálno, a vysoko-proteínovej skupiny predstavovala prírastok na SVALOVEJ HMOTE, nie na tuku!! Smeje sa RADY. A to bez akéhokoľvek účelového tréningu.

Dobre, nalejem čistého vína. „Lean Body Mass“ neznamená čisto svalovú hmotu. Ide o všetko čo nájdete v tele po odpočítaní tuku. Proteín vie byť premenení cez proces „glukoneogenézy“ na glukózu a následne uchovaný ako glykogén (ruka v ruke s nejakou uchovanou vodou), no STÁLE TO NEPREDSTAVUJE TUK!

MORÁL PRÍBEHU

Takže ak sa na túto štúdiu a to čo tvrdí odborná literatúra o prehnanom príjme bielkovín a ich premene na tuk pozrieme ešte raz, niečo tu nesedí. Osoby konzumovali rovnaké množstvo sacharidov – teda energetické potreby organizmu boli pokryte, no aj tak normálno a vysoko proteínová skupina nepribrala viac tuku. 

Zaujímavé. 

Aj keď je bezdebatnou pravdou, že biochémia procesov nášho tela dokáže premeniť bielkovín na tuk (mastné kyseliny), je otázne či k tomu aj reálne a pri každom zvýšenom prijme dochádza.

Minimálne z tejto štúdie vychádza, že nie. 

Vyššie množstvo bielkovín tu bolo skôr použité na to, na čo sú tieto prvoradé zložky ľudskej (a zvieracej) stravy predurčené - na BUDOVANIE (samozrejme aj vytváranie energie cez glukózu/glykogén). 

Aj evolučne mi to tak vychádza. Prečo plytvať tak drahocennou makroživinou.

Tak čím sa nabudúce prejete??

Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: SXC, RadyActive

ZDROJ:
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22215165

Ďalšie články od autora:

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

Čítajte: Smrteľný živočíšny tuk?

Zdroj: Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.