• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Ako vyprážať zdravšie?

  • 10:00 18.05.2013
  • BRATISLAVA
Ako vyprážať zdravšie?

Nezbláznil som sa. Vidíte dobre. Na stránke, ktorá propaguje zdravý životný štýl...vyprážam.

Pochopili ste správne. Ako výživový poradca vám teda nebudem zakazovať úplne vylúčenie vyprážaných jedál, keďže to sám nerobím. Pre väčšinu ľudí to ani nie je reálne. 90% z nás takýto zákaz po mesiaci poruší a ten vyprážaný rezeň si dá. A ani sa nečudujem. Čo si budeme klamať...je to veľmi chutný pokrm :) Reálne vám však ponúkam návod ako si toto tradičné jedlo dopriať skoro s čistým stravovacím svedomím.

Ja osobne som už dávnejšie našiel spôsob ako docieliť to, aby aj rezeň bol zjedený a ovca celá. To čo vám ale na úvod musím zakázať je konzum rôznych neidentifikovateľných vyprážaných objektov typu UFO (Unidentified Fried Object) v bežných reštauračných prevádzkach či doma, kde na jeho prípravu použijete obyčajné rastlinné olej ala „tritol" či „karciol".

Čítajte: Kokosový olej - TOP 10 tipov ako ho využiť

Ako uvádza Dr. Mercola na svojej stránke: „Polynenasýtene tuky, ktoré obsahujú bežné rastlinné oleje (kukuričný, sójový, slnečnicový, repkový...) sú úplne najhoršie oleje na teplú kuchyňu. Jedná sa o omega-6 mastné kyseliny vysoko náchylné na poškodenie teplom, najmä kvôli množstvu dvojitých väzieb, ktoré tieto oleje z hľadiská štruktúry majú.

Dôvody prečo by sme tieto tuky nemali používať na teplú kuchyňu (a vôbec vo zvýšenom množstve) sú následovné:

Dôvod č.1: Aj napriek tomu, že väčšina ľudí si už uvedomuje, že smaženie vytvára nebezpečné trans-tuky, nie je to ten hlavný problém. Existuje oveľa viac toxických chemikálií, ktoré sa vytvárajú pri vyprážaní omega-6 olejov ako trans-tuky. Vyprážanie ničí antioxidanty v olejoch, čím dochádza k ich oxidácií. To spôsobuje cross-linking (väzby, ktoré spájajú jeden polymér k druhému), cyklizáciu, zmeny v dvojitých väzbách, fragmentáciu a polymerizáciu týchto olejov.

Nepochopili, nevadí. Na lepšie objasnenie si požičiam informácie zo stránky „mladý vedec", kde autor píše, že pri tepelnej úprave nenasýtených mastných kyselín (NEMK - bežné rastlinné oleje napríklad) začínajú prebiehať deje značne podobné polymerizácii plastov (veľmi zjednodušene povedané). Teda jednotlivé NEMK sa na mieste násobných väzieb spájajú, vytvárajú akési siete. Plus sa v oleji vytvorí to, čo tam predtým nebolo: látky ako sú benzén, toluén, dioxid, polyakrylamid. Nič moc, že?

Čítajte: Desať trikov pre štíhlu postavu

Dôvod č. 2: Užívanie rastlinných olejov prispievajú k prebytku omega-6 tukov v našej strave a vytvára nerovnováhu v príjme omega-6 a omega-3 nenasýtených mastných kyselín (rybí tuk, orechy...). V dnešnej dobe už rôzne zdroje zhodne uvádzajú, že tento pomer by sa mal pohybovať od 3:1 až 5:1 (omega6:3). Niektoré dokonca uvádzajú pomer 1:1 ako príklad zloženia stravy na ktorej vznikal ľudský život. Zaujímavé. Ešte zaujímavejší je však fakt, že v dnešnej civilizácií sa tento pomer pohybuje od 15-20:1......Aj preto, je Dr. Mercola presvedčený, že nadmerná konzumácia tukov omega-6 prispieva k mnohým zdravotným problémom. Tiež nič moc, že?

Riešenie

Dosť bolo strašenia. Mám pre vás dobrú správu. K vyššie spomínaným procesom nedochádza ak je tepelne upravovaná NASÝTENÁ mastná kyselina (bravčová masť, ghee, KOKOSOVÝ OLEJ...). Takéto oleje obsahujú vo svojej štruktúre menej násobných väzieb, čo im dáva menej možností „polymerizovať".

Navyše dobrým znakom je aj to, že za normálnych podmienok ich nachádzame v tuhom skupenstve, čo znamená, že majú vyššiu teplotu topenia, čiže budú stabilnejšie. Mám pre vás ďalšiu dobrú správu. Konzumáciou nasýtených tukov nedochádza ani k zvyšovaniu vyššie uvedeného desivého pomeru (15-20:1). Skôr naopak. Ich nahradením za nasýtené (a navýšením omega3) dokonca prospejete zdraviu.

Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy

Poďme konkrétne. V tomto článku sa chcem zamerať na ten najprospešnejší zdroj, ktorý popri vhodnosti tepelnej úpravy prináša aj MNOŽSTVO ďalších benefitov.

Vitajte vo svete pozitív KOKOSOVÉHO OLEJA:

  • 95% obsah nasýtených mastných kyselín zaručuje kokosovému oleju extrémne vysokú tepelnú stabilitu (vysvetlené vyššie).
  • Nepodlieha oxidácii ani rozkladu, tuchnutiu. Stačí ho teda dobre uzatvoriť a skladovať mimo chladničky
  • Panenský kokosový olej je dokonca úplne odlišný od ostatných nasýtených tukov ktoré bežne konzumujeme. Preto som si ho aj vybral na teplú kuchyňu. Obsahuje až 75% nasýtených tukov so strednou dĺžkou reťazca (MCT tuky - Medium Chain Triglycerides). Tieto tuky sa po vstrebaní priamo metabolizujú pečeňou, na svoj prenos nepotrebujú väzbu na lipoproteíny.
  • Z kokosového oleja sa netučnie, skôr pomáha chudnúť. MCT tuky z kokosového oleja zabezpečujú vyrovnaný prísun energie bez škodlivého kolísania hladín glukózy, čo je veľmi výhodné napríklad u diabetikov.
  • MCT tuky kokosového oleja majú schopnosť zvyšovať bazálny metabolizmus.
  • Znižujú depozíciu - ukladanie telesného tuku prostredníctvom zvýšenia termogenézy - tvorby telesného tepla.
  • Dodáva vlasom zdravý a prirodzený lesk, zmäkčuje ich a dokáže úplne odstrániť lupiny. Je možné ho použiť ako zábal pred umytím vlasov alebo ho jemne vmasírovať do pokožky.
  • Bio kokosový olej je výborným prípravkom v starostlivosti o pleť, či už z estetického alebo zdravotného hľadiska. Je skvelou náhradou telového mlieka a rôznych krémov. Poskytuje zdravotné účinky pri rôznych ekzémoch, vyrážkach alebo alergických reakciách.
  • Bio kokosový olej je blízky tukom v našej pokožke, tak ju logicky aj lepšie regeneruje a ukľudňuje. Veľakrát práve to potrebujem po opaľovaní. Pokožka je na slnku namáhaná a vystavená mnohým vplyvom UV žiarenia a bio kokosový olej ju dokáže rýchlo a účinne upokojiť a dodá jej potrebnú vláčnosť.
  • Kokosový olej a bielenie zubov. Už stáročia si ľudia čistia zuby rôznymi olejmi a kokosový je na to jeden z najvhodnejších. Prečo nevyskúšať?
  • Boj proti baktériám: Vďaka väčšinovému obsahu mastných nasýtených kyselín v bio kokosovom oleji, ktoré obsahujú množstvo antioxidantov pôsobí tento olej antibakteriálne a antivírusovo, čo z neho robí naozaj originálny produkt prírody. V štúdiách preukázal skvelé výsledky aj pri liečbe nepríjemnej candidy albicans (candida).
  • Kokosový olej a zvieratá: Olej pomáha samozrejme aj iným živým tvorom na našej planéte. V oblastiach jeho najväčšieho výskytu ho úspešne používajú pri liečení svojich štvornohých miláčikov už dlhé roky. Je vhodné ho pridávať napr. do ich stravy, čo vaším zvieratkám dodá imunitu, ich srsť získa patričný lesk a rovnako ako u človeka môže pôsobiť antibakteriálne a antivírusovo a hojivo pôsobí aj pri poškodených alebo popraskaných labkách.
  • Medicínske vlastnosti bio kokosového oleja: Podpora tvorby hormónov štítnej žľazy, čo spomaľuje starnutie buniek. Prevencia proti srdcovým ochoreniam, rakovine a senilite. Pozitívne účinky pri liečbe Alzheimerovej choroby a dokonca HIV.

Čítajte: Olivový olej - tomuto sa vyhnite!

Nechce sa mi ani ďalej pokračovať. Tieto informácie mam aj zo stránok, ktoré ponúkajú kokosové oleje. Okrem označenia bio, či panenský (extra virgin) vám pri jeho kúpe odporúčam držať sa nasledujúcich zásad:

  • Lisovaný za studena
  • Prirodzená vôňa
  • Nerafinovaný
  • Nehydrogenovaný
  • Bez geneticky modifikovaných látok
  • Bez farbív akonzervantov

Tip na záver

Slovenskí predajcovia ma budú preklínať, ale ja osobne som si veľmi obľúbil produkt od spomínaného Dr. Mercola. Kupujem ho pravidelne už asi tretím rokom vo veľkom 1 galónovom balení. Ľuďom čo dočítali až dokonca prezradím malé tajomstvo.

Párkrát do roka na svojej stránke poskytuje Mercola na určité produkty poštovné do celého sveta zadarmo. Takže stačí zaplatiť produkt + dph a už iba si užívať jeho výhody.

P.S. Na foto sú samozrejme mnou VYPRÁŽANÉ kuracie rezne na spomínanom kokosovom oleji
P.S. 2 Mal to byť iba krátky post na moju vyššie uvedenú funpage. Tik-tak, 5 hodín uplynulo a ja som sa opäť nechal uniesť písaním :)
P.S. 3 Vyprážaniu sa medze nekladú. Fantasticky chutia aj vyprážané hranolky.

Zdroj: Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: Radovan „RadyActive“ Gergeľ
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.