5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené
Nie každá preliačina v konzerve hneď svedčí o nekvalitnom obsahu. Lekár radí, ako rozpoznať poškodené jedlo z vonkajšieho vzhľadu plechovky.
Najlepším spôsobom, ako si overiť kvalitu jedla v konzerve, je sledovať stav samotnej nádoby. Vo svojom videu na TikToku to tvrdí lekár Karan Rajan, známy preverovaním mýtov z lekárskeho prostredia.
Rajan zároveň odporúča 5 spôsobov, ako zistiť, či sa jedlo z konzervy ešte dá bezpečne jesť.
Čo si treba všímať
Ak si na plechovke všimnete preliačiny, je potrebné zistiť, kde presne sa nachádzajú. V prípade, že sú na bočnom ráme, jedlo je pravdepodobne poškodené. Rám je totiž najslabšou časťou konzervy, a pri jeho poškodení dovnútra ľahšie prenikajú baktérie a kyslík.
Bočný rám plechovky spája viaceré jej časti, a ak aj je preliačený, pri nákupe si to všimnete len ťažko, keďže väčšinou sa skrýva pod etiketou. Nezabudnite ju preto odlepiť a skontrolovať.
V prípade, že plechovka má ostré rohy, podľa Rajana je vyššia šanca, že na ich koncoch sa nachádza drobný otvor, cez ktorý dovnútra mohol preniknúť kyslík.
Ďalšie preliačiny, ktoré svedčia o poškodenom jedle, sú tie navrchu plechovky (v blízkosti otvárania), tie, ktoré vyzerajú akoby vznikli po páde alebo stlačení plechovky, a tie, ktoré vyzerajú, akoby plechovka išla vybuchnúť. Jedlo z takýchto konzerv nejedzte.
@dr.karanr Dented cans
♬ original sound - Dr Karan Raj
Nie ste si istí?
Podľa Rajana nie každá plechovka s preliačinou obsahuje nekvalitné jedlo. „Ale ak držíte v rukách poškodenú plechovku a nie ste si istí, radšej ju vyhoďte,“ dodáva lekár.
Americké ministerstvo poľnohospodárstva na svojej webovej stránke uvádza, že malá preliačina obvykle nespôsobuje stratu kvality jedla. Konzervy s hlbokými preliačinami však podľa neho treba vyhodiť.
„Hlboká preliačina je taká, do ktorej môžete ponoriť prst,“ vysvetľuje úrad. „Hlboké preliačiny majú často ostré hrany,“ dodáva.
Študentka sa nakazila plesňou, teraz varuje pred týmto predmetom
Predmet, ktorý používala každý deň, ju niekoľkokrát priviedol na pohotovosť a nakazil plesňou.
Lekárka varuje: Táto toxická vec v kuchyni ohrozuje vaše pľúca
V prípade renovácií alebo iných náročnejších prác v kuchyni môže podľa lekárky dôjsť k život ohrozujúcemu stavu.
Toto spracované jedlo je pre vás v skutočnosti dobré
Nie všetky spracované potraviny sú pre zdravie škodlivé. Pri tejto výhody prevažujú nad možnými negatívami.
Pri prevencii i liečbe hemoroidov sú dôležité režimové opatrenia
Pri prevencii i liečbe hemoroidov sú dôležité režimové opatrenia. Dbať treba na zdravú stravu či dostatok tekutín, rovnako na pravidelný pohyb a primeranú hygienu.
Akupunkturista radí: 12 jedál, ktoré vám ničia srdce
Ak chcete chrániť svoje srdce pred ochoreniami, vyhnite sa týmto dvanástim obľúbeným potravinám.