• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Doplňte si dávku vitamínov hráškom

  • 16:20 19.05.2013
  • BRATISLAVA
Doplňte si dávku vitamínov hráškom

Doprajte si každý deň zo dve šálky týchto sladkých zelených bobuliek, takmer celú odporúčanú dennú dávku mnohých vitamínov a minerálov máte vybavenú.

Táto pochúťka totiž obsahuje množstvo mangánu a vitamínov A, B1, B6, C a najmä K. Ten je dôležitý pre zdravé kosti a pre zrážanlivosť krvi.

Tiež sa v ňom nájde veľké množstvo vlákniny, obsahuje minimálne množstvo tuku a žiaden cholesterol, ale aj omega-3 mastné kyseliny vo forme kyseliny alfa-linolénovej a kyselinu listovú.

Hrach je ideálnym zdrojom rastlinných bielkovín a tiež zdraviu prospešných fytonutrientov vrátane kumestrolu. Výskum mexických vedcov pritom naznačuje, že tento polyfenol môže pomôcť pri prevencii rakoviny žalúdka. Fytonutrienty majú zas vo všeobecnosti antioxidačné a protizápalové účinky. Zásluhou vlákniny, rovnako ako väčšina zeleniny, vás zasýti bez toho, aby ste priberali.

Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy

Ak máte problémy s vysokou hladinou krvného cukru, hrášok vám rovnako ako ďalšie strukoviny dokáže vďaka vláknine a bielkovinám pomôcť. Tieto dve látky totiž postarajú o to, aby ste pomalšie trávili a aby sa cukry do vášho tela dostávali postupne. Takto nenastávajú priveľké zmeny v hladine cukru v krvi.

Čerstvý hrach je samozrejme dostupný len krátky čas, ale po celý rok si ho môžete kúpiť v mrazenej alebo konzervovanej podobe. V tomto prípade je voľba jasná - uprednostnite mrazený hrášok, ktorý si lepšie zachová svoju prirodzenú farbu i chuť a obsahuje omnoho menej konzervačných látok a soli. Ak chcete mať zo živín obsiahnutých v hrášku úžitok, mali by ste jeho mrazenú verziu konzumovať maximálne rok od zabalenia.

ZAUJÍMAVÉ FAKTY O HRÁŠKU:

  • Jedna bobuľka váži 0,1 až 0,36 gramu
  • Prvý hrach sa zrejme našiel okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu
  • Hrášok konzumujeme zväčša nezrelý, keď totiž dozreje, je žltý
  • V Číne sa listy hrášku považujú za delikatesu
  • Len päť percent hrášku sa dostane na pulty predajní čerstvých, zvyšok sa predáva zväčša mrazený alebo konzervovaný
  • Porcia hrášku obsahujúca 100 kilokalórií, teda asi trištvrte šálky, má v sebe viac bielkovín ako jedno vajce alebo lyžica arašidového masla
  • V polovici 19. storočia skúmal hrachový struk rakúsky vedec Gregor Mendel. Na základe toho vytvoril svoje zákony dedičnosti

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Zdroj: WEBNOVINY, webmd.com, whfoods.com, telegraph.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.