Doplňte si dávku vitamínov hráškom

Doprajte si každý deň zo dve šálky týchto sladkých zelených bobuliek, takmer celú odporúčanú dennú dávku mnohých vitamínov a minerálov máte vybavenú.
Táto pochúťka totiž obsahuje množstvo mangánu a vitamínov A, B1, B6, C a najmä K. Ten je dôležitý pre zdravé kosti a pre zrážanlivosť krvi.
Tiež sa v ňom nájde veľké množstvo vlákniny, obsahuje minimálne množstvo tuku a žiaden cholesterol, ale aj omega-3 mastné kyseliny vo forme kyseliny alfa-linolénovej a kyselinu listovú.
Hrach je ideálnym zdrojom rastlinných bielkovín a tiež zdraviu prospešných fytonutrientov vrátane kumestrolu. Výskum mexických vedcov pritom naznačuje, že tento polyfenol môže pomôcť pri prevencii rakoviny žalúdka. Fytonutrienty majú zas vo všeobecnosti antioxidačné a protizápalové účinky. Zásluhou vlákniny, rovnako ako väčšina zeleniny, vás zasýti bez toho, aby ste priberali.
Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy
Ak máte problémy s vysokou hladinou krvného cukru, hrášok vám rovnako ako ďalšie strukoviny dokáže vďaka vláknine a bielkovinám pomôcť. Tieto dve látky totiž postarajú o to, aby ste pomalšie trávili a aby sa cukry do vášho tela dostávali postupne. Takto nenastávajú priveľké zmeny v hladine cukru v krvi.
Čerstvý hrach je samozrejme dostupný len krátky čas, ale po celý rok si ho môžete kúpiť v mrazenej alebo konzervovanej podobe. V tomto prípade je voľba jasná - uprednostnite mrazený hrášok, ktorý si lepšie zachová svoju prirodzenú farbu i chuť a obsahuje omnoho menej konzervačných látok a soli. Ak chcete mať zo živín obsiahnutých v hrášku úžitok, mali by ste jeho mrazenú verziu konzumovať maximálne rok od zabalenia.
ZAUJÍMAVÉ FAKTY O HRÁŠKU:
- Jedna bobuľka váži 0,1 až 0,36 gramu
- Prvý hrach sa zrejme našiel okolo roku 4800 až 4400 p.n.l. v oblasti delty Nílu
- Hrášok konzumujeme zväčša nezrelý, keď totiž dozreje, je žltý
- V Číne sa listy hrášku považujú za delikatesu
- Len päť percent hrášku sa dostane na pulty predajní čerstvých, zvyšok sa predáva zväčša mrazený alebo konzervovaný
- Porcia hrášku obsahujúca 100 kilokalórií, teda asi trištvrte šálky, má v sebe viac bielkovín ako jedno vajce alebo lyžica arašidového masla
- V polovici 19. storočia skúmal hrachový struk rakúsky vedec Gregor Mendel. Na základe toho vytvoril svoje zákony dedičnosti
Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Jednoduchý spôsob, ako redukovať riziko ochorení mozgu: Stačí opakovať túto aktivitu
Denné opakovanie jednoduchej aktivity účinne redukuje riziko ochorení mozgu a spomaľuje jeho starnutie. Podľa mnohých vás dokonca ochráni pred demenciou.

4 každodenné návyky, ktoré ničia váš biorytmus
Moderný svet sa len v máločom podobá na ten, v ktorom žili naši pravekí predkovia. Biorytmus človeka sa kedysi riadil podľa východu a západu slnka. Aké zvyky ho dnes zvyknú narušiť?

Lekári prekvapujú: Obľúbený nápoj prispieva k strate zraku, pozor na množstvo!
O väčšine jedál a nápojov sa dá povedať, že pri striedmej konzumácii zdraviu výrazne neuškodia. Problém však nastáva pri ich nadmernom pití a jedení, čo je tiež prípad obľúbeného nápoja.

Predčasná menopauza je strašiak, o ktorom sa nehovorí. Takéto následky so sebou prináša
Ženám, ktoré vstúpia do menopauzy ešte pred 40-tkou, hrozia aj ďalšie následky. Takto sa predčasná menopauza podpisuje na zdraví.

Tento druh syra vás najúčinnejšie ochráni pred rednutím kostí
Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k rednutiu a slabnutiu kostí v tele. Jeho nástup sa dá spomaliť aj pomocou stravy. Tento syr podľa odborníkov treba jesť častejšie.