• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 7.11.2025Meniny má René
Bratislava

Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?

  • 18:00 25.11.2013
  • BRATISLAVA
Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?

V minulosti dostupný iba v lekárňach, a to v obmedzených množstvách. Dnes ho máme koľko sa nám zažiada.

Jeho nadmerná spotreba škodí organizmu viac, ako by ste si mysleli. Nejde len o kilá navyše. Pneumatika na bruchu je to najmenej, čo by vás v súvislosti s konzumáciou cukru malo trápiť.

Pre tých z vás, ktorí skalopevne tvrdia, že nejedia veľa sladkého, máme zlú správu. Cukor sa nachádza dokonca i tam, kde by ste to nečakali, vrátane všetkých polotovarových omáčok, jogurtov, vína či zdanlivo neškodného slaného pečiva.

Čítajte: Pravda o horkej čokoláde - zdravá alebo?

Cukor, alebo inak sacharóza, vytvára v našich črevách kyslé prostredie. Tým sa v tele ničia potrebné vitamíny a minerály. Cukor v ňom vytvára pôdu pre vznik plesní a baktérií. Náš organizmus s cieľom chrániť sa, uvoľňuje dôležitý vápnik. Jeho strata vedie ku kazovosti zubov, rednutiu kostí a celkovému oslabeniu.  To však ani zďaleka nie sú jediné následky nadmernej konzumácie „rýchlych cukrov“.

Nesústredenosť a zabúdanie? Môže za to veľa cukru!

V pečeni sa ukladá ako glukóza. Častý príjem rafinovaných cukrov spôsobí, že sa nadmerné množstvo glukózy vracia do krvi ako mastné kyseliny. Keď sa uložia na našich problematických miestach, smerujú do srdca a obličiek, čím sa činnosť týchto orgánov začína spomaľovať. Výrazne sa zvýši krvný tlak a pociťujeme únavu až malátnosť.

Čítajte: Oslaďte si život stéviou

Mení sa kvalita červených krviniek, premnožujú sa biele a naša imunita výrazne klesá. Rovnako sa tak znižuje činnosť mozgu, presnejšie schopnosť rozmýšľania a zapamätania.

Cukor bráni vývinu dieťaťa

Lekár Jozef Jonáš pre český portál tyden.cz uviedol: "Keď dieťa odmalička prekrmujete cukrom, psychicky ani inteligenčne nedosiahne takú úroveň, akú by mohlo. Do päť rokov sa totiž v ľudskom mozgu tvoria neuróny, cukor tomu zabraňuje."

Návykový a toxický "biely jed"

Od amerických vedcov si cukor vyslúžil označenie "biely jed". O ich výskumoch v súvislosti s ním informovala televízna stanica CBS News.

Endokrinológ Robert Lustig označuje cukor ako toxický. Tvrdí, že je najčastejšou príčinou úmrtia na srdcové choroby. 

Čítajte: Najlepšie a najhoršie potraviny pre zuby

Súhlasí s ním aj biologička Kimber Stanhopeová z Kalifornie. Predložila dôkazy o tom, že hromadenie cukru zaťažuje našu pečeň a vytvára sa nebezpečný LDL cholesterol upchávajúci cievy.

Profesor z Harvardu, Lewis Cantley tvrdí, že cukor môže byť i spúšťačom rakovinových ochorení, a to pre náhly nárast inzulínu.

Podľa oregonského neurológa Erica Stica je cukor veľmi návykovou látkou podobne, ako alkohol, tabak či dokonca kokaín. Ak to s ním preháňate, vytvoríte si odolnosť a máte potrebu stále väčších a väčších dávok.  

Pozrite si zoznam závažných ochorení spôsobených nadmernou konzumáciou bieleho cukru:

  • Únava
  • Poruchy trávenia
  • Kvasinková a močová infekcia
  • Hemeroidy
  • Choroby srdca a ciev
  • Vysoký cholesterol
  • Oslabená imunita
  • Zníženie kapacity mozgu - pri učení
  • Bolesti hlavy
  • Depresia
  • Podráždenosť
  • "Vykrmovanie" rakovinových buniek
  • Obezita

​Čítajte: Čipsy - Chrumkavý zabijak

Viac článkov z kategórie ZDRAVIE

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

VČERA - 20:47Zdravie

Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

7:32 04.11.2025Zdravie

Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

20:55 30.10.2025Zdravie

Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

20:19 26.10.2025Zdravie

Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.

Zdravotný problém, o ktorom ste nepočuli: Prenasleduje až 90 percent ľudí

Zdravotný problém, o ktorom ste nepočuli: Prenasleduje až 90 percent ľudí

19:32 26.10.2025Zdravie

Väčšina ľudí o ňom nikdy nepočula, hoci prenasleduje takmer každého z nich. Ako sa prejavuje málo známy syndróm?