Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?
V minulosti dostupný iba v lekárňach, a to v obmedzených množstvách. Dnes ho máme koľko sa nám zažiada.
Jeho nadmerná spotreba škodí organizmu viac, ako by ste si mysleli. Nejde len o kilá navyše. Pneumatika na bruchu je to najmenej, čo by vás v súvislosti s konzumáciou cukru malo trápiť.
Pre tých z vás, ktorí skalopevne tvrdia, že nejedia veľa sladkého, máme zlú správu. Cukor sa nachádza dokonca i tam, kde by ste to nečakali, vrátane všetkých polotovarových omáčok, jogurtov, vína či zdanlivo neškodného slaného pečiva.
Čítajte: Pravda o horkej čokoláde - zdravá alebo?
Cukor, alebo inak sacharóza, vytvára v našich črevách kyslé prostredie. Tým sa v tele ničia potrebné vitamíny a minerály. Cukor v ňom vytvára pôdu pre vznik plesní a baktérií. Náš organizmus s cieľom chrániť sa, uvoľňuje dôležitý vápnik. Jeho strata vedie ku kazovosti zubov, rednutiu kostí a celkovému oslabeniu. To však ani zďaleka nie sú jediné následky nadmernej konzumácie „rýchlych cukrov“.
Nesústredenosť a zabúdanie? Môže za to veľa cukru!
V pečeni sa ukladá ako glukóza. Častý príjem rafinovaných cukrov spôsobí, že sa nadmerné množstvo glukózy vracia do krvi ako mastné kyseliny. Keď sa uložia na našich problematických miestach, smerujú do srdca a obličiek, čím sa činnosť týchto orgánov začína spomaľovať. Výrazne sa zvýši krvný tlak a pociťujeme únavu až malátnosť.
Čítajte: Oslaďte si život stéviou
Mení sa kvalita červených krviniek, premnožujú sa biele a naša imunita výrazne klesá. Rovnako sa tak znižuje činnosť mozgu, presnejšie schopnosť rozmýšľania a zapamätania.
Cukor bráni vývinu dieťaťa
Lekár Jozef Jonáš pre český portál tyden.cz uviedol: "Keď dieťa odmalička prekrmujete cukrom, psychicky ani inteligenčne nedosiahne takú úroveň, akú by mohlo. Do päť rokov sa totiž v ľudskom mozgu tvoria neuróny, cukor tomu zabraňuje."
Návykový a toxický "biely jed"
Od amerických vedcov si cukor vyslúžil označenie "biely jed". O ich výskumoch v súvislosti s ním informovala televízna stanica CBS News.
Endokrinológ Robert Lustig označuje cukor ako toxický. Tvrdí, že je najčastejšou príčinou úmrtia na srdcové choroby.
Čítajte: Najlepšie a najhoršie potraviny pre zuby
Súhlasí s ním aj biologička Kimber Stanhopeová z Kalifornie. Predložila dôkazy o tom, že hromadenie cukru zaťažuje našu pečeň a vytvára sa nebezpečný LDL cholesterol upchávajúci cievy.
Profesor z Harvardu, Lewis Cantley tvrdí, že cukor môže byť i spúšťačom rakovinových ochorení, a to pre náhly nárast inzulínu.
Podľa oregonského neurológa Erica Stica je cukor veľmi návykovou látkou podobne, ako alkohol, tabak či dokonca kokaín. Ak to s ním preháňate, vytvoríte si odolnosť a máte potrebu stále väčších a väčších dávok.
Pozrite si zoznam závažných ochorení spôsobených nadmernou konzumáciou bieleho cukru:
- Únava
- Poruchy trávenia
- Kvasinková a močová infekcia
- Hemeroidy
- Choroby srdca a ciev
- Vysoký cholesterol
- Oslabená imunita
- Zníženie kapacity mozgu - pri učení
- Bolesti hlavy
- Depresia
- Podráždenosť
- "Vykrmovanie" rakovinových buniek
- Obezita
Čítajte: Čipsy - Chrumkavý zabijak
Viac článkov z kategórie ZDRAVIE
Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!
Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.
Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár
Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?
Pozor na skladovanie tejto potraviny, pri chybe hrozí botulizmus!
Rizikom nie je len zmenená chuť, ale aj závažné zdravotné následky v podobe botulizmu. Na skladovanie tejto potraviny si dajte pozor.
Lekár radí: Ako vyriešiť zápchu? Stačí pohár vody, toto doň pridajte
Užitočná prísada pomáha pri rôznych tráviacich problémoch vrátane hnačky a zápchy.
Terapeut: 5 varovných znamení, že sa z vás neskôr stane alkoholik
Ak sa spoznáte v niektorom z piatich varovných príznakov, hrozí, že v budúcnosti prepadnete závislosti na alkohol.