• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Čipsy: Chrumkavý zabijak

  • 10:24 15.04.2013
  • Londýn
Čipsy: Chrumkavý zabijak

Zjesť jedno balenie čipsov alebo ak chcete zemiakových lupienkov denne, znamená pre človeka, ako keby vypil ročne päť litrov oleja na varenie!

Daily Mail zverejnil správu o zemiakových lupienkoch, ktorá je alarmujúca. Prieskum, ktorý robil britský YouGov zistil, že tretina detí v Británii je zemiakové lupienky denne. Ostávajúce dve tretiny detí konzumuje čipsy niekoľkokrát týždenne. Čísla sú tiež zaujímavé: Briti v skutočnosti skonzumujú šesť miliárd balení čipsov ročne.

Ako pitie oleja na varenie

Konzumáciu jedného balenia čipsov denne počas celého roka by sme mohli porovnať s vypitím piatich litrov oleja na varenie. A to ešte nepíšeme o tom, koľko cukru a soli čipsy obsahujú.

Čítajte: Potraviny, ktoré dokážu poraziť pažravosť

Spoločnosti predávajúce zemiakové lupienky však vedia ako upútať. Farebné pútavé a živé obaly či reklama robia svoje. Moderné lupienky obsahujú aj veľké množstvo tukov. Práve tuk spôsobuje výraznú chuť čipsov, no pre naše zdravie to nie je vôbec dobré. Tuk v kombinácii so soľou a cukrom, ktorý je obsiahnutý v zemiakovom škrobe je pre naše chuťové poháriky často neodolateľný a balenie čipsov častokrát “zmizne“ v priebehu niekoľkých minút. “Výskum ukázal, že čím viac sú čipsy chrumkavé, tým viac sa nám to páči,“ hovorí Michael Moss, autor knihy o zdravom stravovaní.

Ďalšie zdravotné riziká

Je dokázané, že častá konzumácia čipsov vedie k zvýšenému riziku vzniku obezity, vysokému krvnému tlaku alebo ischemickej choroby srdca. Vedci však prichádzajú aj na ďalšie choroby, ktoré hrozia najmä pri konzumácii lupienkov. Podľa prieskumu New England Journal of Medicine sú čipsy najväčším prispievateľom obezity v USA. Podľa doktora Mozaffariana sa v lupienkoch vyskytuje vysoká miera škrobov a rafinovaných sacharidov, čo ovplyvňuje hladinu glukózy a inzulínu v našej krvi. Takto vyvolaná nerovnováha potom podľa doktora “vedie k menšiemu pocitu plnosti, zvyšovaniu chuti do jedla a k väčšiemu množstvu potravín spotrebovaných v priebehu dňa.“

Čítajte: Pevnejšie svalstvo vďaka ananásu

Veľká konzumácia lupienkov pritom môže byť rizikom aj pre nenarodené deti. Britský výskum ukazuje, že tehotné ženy, ktoré jedia veľa hranoliek a čipsov škodia svojim nenarodeným deťom tak, ako keby fajčili.

Laboratórne štúdie ukazujú však aj na iné zdravotné problémy spôsobené prejedaním sa lupienkov. Pri testoch na potkanoch, ktorých kŕmili čipsami ich mozgová aktivita vykazovala výrazne rozdiely oproti normálu. U ľudí pri takýchto zmenách pritom rozprávame o hyperaktivite.

Veľa škodia aj zubom

Ďalším problémom je vznik zubného kazu. Čipsy “sú jednou z najhorších vecí pre vaše zuby, pretože môžu priľnúť na povrch (zubov) na celé hodiny,“ varuje doktor Nigel Carter, generálny riaditeľ britskej zubnej zdravotnej nadácie. “Na zozname zložiek sa môže zdať, že obsah cukrov je nízky. Ten však udáva iba jednoduché cukry a ignoruje ich zložitejšiu formu, akou sú sacharidy, ktoré sa v ústach rozpadajú na cukry,“ dodáva Carter.

Zdroj: Info.sk, Daily Mail, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.