• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Najlepšie a najhoršie potraviny pre zuby

  • 18:30 20.06.2013
  • BRATISLAVA
Najlepšie a najhoršie potraviny pre zuby

Aj napriek pravidelnej dentálnej hygiene vám zubár objaví kaz? Asi by ste mali zmeniť svoj jedálniček.

Zmena jedla, ktoré konzumujete je určite tou najlacnejšou variantou v porovnaní s prácou zubára. Ktoré potraviny zubom škodia a ktoré im naopak pomáhajú?

Zubom škodia:

Žuvacie cukríky

Čím viac sa zvykne cukrík ale aj iné sladkosti lepiť, tým je to pre vaše zuby horšie. Medzi najhoršími sladkosťami sú gumové medvedíky, turecký med či ďalšie mäkké sladkosti. Dostávajú sa totiž do medzizubných priestorov, kde sa držia dlho a baktérie môžu veselo vytvárať zubný kaz.

Citrusy

Aj keď je šťava z citrusov veľkým zdrojom vitamínov, pre naše zuby to už také pozitívne nieje. Odborníci odporúčajú vyhnúť sa hlavne džús s citrónov a grepov. Tie dokážu najviac poškodiť zubnú sklovinu.

Štúdia z roku 2008, ktorá skúmala účinky citrusových štiav na zubnú sklovinu, zistila, že najviac na sklovinu pôsobí práve džús z citrónov a grepov. Najmenej škodila sklovine šťava z pomarančov.

Kyslé uhorky

Kyselina, ktorá sa nachádza v octe a je hlavnou súčasťou potrebnou k zaváraniu uhoriek škodí zubom. Dokonca štúdia z roku 2004 zistila, že uhorky patria k hlavným príčinám opotrebovania zubov.

Víno

Aj keď víno má nesporne veľa pozitívnych dopadov na naše zdravie, zubov sa to netýka. Červené víno obsahuje látky nazývané chromogény, produkujúce pigmenty. To má za príčinu zafarbovanie zubov.

Slané krekry, čipsy a ďalšie

Ani prechod zo sladkého na slané nemusí byť tým správnym riešením. Rafinované sacharidy sa v ústach menia na cukor a opäť hrozí vznik zubného kazu.

A ani vyčistenie zubov vás nemusí zbaviť hmoty, ktorá sa po jedení slaných dobrôt dokáže usadiť na stoličkách a spôsobiť vznik zubného kazu.

Káva a čierny čaj

Škvrny, ktoré spôsobí káva sú dokonca odolnejšie ako tie po tabaku. Zuby so škvrnami od kávy sú naviac lepivejšie a zachytí sa na nich viac baktérií. Vyhrané nemajú ani tí, ktorí radšej uprednostnia pitie čaju.

Niektoré druhy čierneho čaju totiž dokážu sfarbiť zuby viac ako káva.
Najlepšie urobíte ak uprednostníte zelené, biele alebo bylinkové čaje, ktoré nezafarbia toľko vaše zuby.

Zubom pomáhajú:

Zelený čaj

Čaje, ktoré obsahujú polyfenoly, majú schopnosť čistiť zubný plak. Preto cez deň pite napríklad nesladený zelený čaj, ktorý vás môže ochrániť pred kazmi. Pozor však na dochutenie citrónom. Ten aj s ostatnými citrusovými plodmi môže zo zubov "ťahať" minerály.

Ovocie a zelenina

Chrumkavé ovocie a zelenina pomáhajú pri tvorbe slín, čo je dôležité pri vytváraní zásaditého prostredia v ústach. Rovnako ako zelený čaj, niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú prospešné polyfenoly. Nezabúdajte však na cukry, ktoré obsahujú, a pravidelne sa venujte ústnej hygiene.

Čítajte: Prečo sa oplatí kombinovať viac druhov ovocia a zeleniny?

To, že nebezpečné baktérie sú všade okolo nás, je realita, s ktorou sa musíme zmieriť. Zhromažďujú sa samozrejme aj vo vašich ústach. Môžete však proti nim bojovať potravinami, ktoré obsahujú zdravé baktérie.

Mliečne výrobky

Ak chcete svoje ústa chrániť, siahnite po dobrom jogurte, ktorý je plný probiotík a bielkovín. Dopriať si môžete aj syr, ktorý je ako ostatné mliečne výrobky bohatým zdrojom vápnika.

Žuvačky bez cukru

Tieto žuvačky pomáhajú stimulovať produkciu slín, čím čistia zuby. Sliny pomáhajú odplaviť kyselinu. Väčšina žuvačiek bez cukru obsahuje aj xylitol, ktorý znižuje množstvo baktérií.

Zdroj: Info.sk, Ona.idnes.cz, Webnoviny, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?