• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Zázračná mrkva: vyrieši všetky očné problémy?

  • 6:45 04.04.2013
  • BRATISLAVA
Zázračná mrkva: vyrieši všetky očné problémy?

Vedeli ste, aké pozitívne účinky na naše telo má konzumácia mrkvy? Detoxikuje organizmus, zmierňuje zápaly a má veľa ďalších výhod.

Detoxikuje organizmus a zmierňuje zápaly

Mrkva je výborným bojovníkom proti zápalom a toxínom. Jedna porcia mrkvového šalátu denne pomáha telu prirodzene naštartovať detoxikačné procesy. Vedecké výskumy už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia potvrdili, že jedna stredne veľká mrkva denne pomáha zmierňovať zápalové procesy, upravovať hladinu hormónov a činnosť pečene. Surový koreň je bohatý na obsah unikátnych druhov vlákniny, ktoré napomáhajú telu ľahšie sa zbavovať toxínov. Navyše, mrkva funguje ako prírodné solárium. Ak z nej chcete vyťažiť čo najviac betakaroténu a ľahšie sa opáliť, tepelne ju spracujte. Pri chrúmaní surovej sa do tela vstrebú iba 3%. Varená, či dusená mrkva na oleji uvoľní zo seba až 39% betakaroténu.

Dioptrie neodstráni

Navyše, mrkva je významným zdrojom provitamínu A – skrášľuje pleť a vyživuje sietnicu, dioptrie však neodstráni. „Veľa ľudí sa mylne domnieva, že keď bude jesť dostatok mrkvových pokrmov, okuliare potrebovať nebude. S dioptrickými chybami oka však konzumácia mrkvy vôbec nesúvisí. Mrkva je bohatá na vitamín A (podobne ako mlieko, syr, vajíčka), ktorý vyživuje sietnicu. Nepriamo tak pomáha kvalitnému vnímaniu zrakového vnemu na sietnici. Podobnú službu nám robia aj ďalšie zrakové farbivá (flavonoidy, zeakxantín a luteín nachádzajúce sa v zelenej listovej zelenine a v kukurici). Tiež nenasýtené Omega 3 mastné kyseliny v rybom oleji,“ vysvetľuje MUDr. Piovarči, primár bratislavskej Očnej kliniky NeoVízia.

Červená, biela, oranžová

História divokých predkov mrkvy siaha na územie dnešného Afganistanu. Prvá mrkva, ktorá uzrela svetlo sveta, bola fialová a horká. Spočiatku sa pestovala na medicínske účely. V 10. storočí ju naši predkovia využívali na uľahčenie pôrodu. Svoj „kariéru“ v Európe roztočila mrkva so žltými koreňmi. Postupom času vznikla mutáciou červenej a bielej odrody dnes všetkým známa oranžová mrkva. Vyšľachtili ju Holanďania v 17. storočí a až o ďalších sto rokov sa rozšírila do celej Európy.

Nech žijú „mrkvátori“ alebo Tipy na mrkvovú oslavu

Tradičná oslava zahŕňa mrkvové jednohubky, torty a šaláty. Ako nápoj doporučujeme servírovať mrkvový džús, drinky doplnené o mrkvovú šťavu alebo mrkvové „shots“. Významnú úlohu hrá v tento deň tematický dress code. Milovníci mrkvy si zaobstarávajú špeciálne kostýmy v tvare mrkvy alebo oranžový frak so zeleným klobúkom. V prípade, že predpísaný mrkvový kostým nemáte po ruke, postačí aspoň čo najviac oranžovej farby na oblečení a doplnkoch.

Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

13:42 02.07.2024Tlačové správy

Močový mechúr, rovnako jako iné orgány v tele človeka môžu postihnúť rôzne komplikácie.

Tenisky k šatám - ako aktualizovať svoj každodenný outfit

Tenisky k šatám - ako aktualizovať svoj každodenný outfit

13:31 02.07.2024Tlačové správy

Chcete si obliecť šaty? Asi nikoho netreba presviedčať, že je to ideálna voľba na jar a leto.

Ako doma zabaviť dieťa počas prázdnin?

Ako doma zabaviť dieťa počas prázdnin?

10:51 26.06.2024Tlačové správy

Prázdniny sú pre deti časom oddychu a zábavy, no pre rodičov môžu predstavovať výzvu, ako zabezpečiť, aby ich deti mali zmysluplné a aktívne trávenie voľného času.

Ako dôkladne umyť auto? Interiér aj exteriér

Ako dôkladne umyť auto? Interiér aj exteriér

13:24 24.06.2024Tlačové správy

Dôležitou témou pri kúpe auta by malo byť aj to, ako sa oň budete starať. Pravidelné čistenie môže znížiť alebo naopak zvýšiť konečnú cenu vozidla, ak ho budete chcieť po čase predať.

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

16:55 24.05.2024Tlačové správy

Pri jazde autom je bezpečnosť vždy na prvom mieste. Bez ohľadu na to, či ste práve získali vodičský preukaz, alebo už niekoľko rokov jazdíte.