• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.10.2024Meniny má Kvetoslava
12°Bratislava

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

  • 16:55 24.05.2024
  • Bratislava
Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

Pri jazde autom je bezpečnosť vždy na prvom mieste. Bez ohľadu na to, či ste práve získali vodičský preukaz, alebo už niekoľko rokov jazdíte.

Pre nových vodičov je to obzvlášť dôležité, pretože neustále formujú svoje jazdné návyky. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa tipmi na bezpečnú jazdu v aute.

1. Dodržujte pravidlá a zákony cestnej premávky

Prvé a najdôležitejšie pravidlo bezpečnej jazdy je neustále dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. To znamená dodržiavanie rýchlostných limitov, používanie bezpečnostných pásov, všímanie si značiek a všeobecné rešpektovanie ostatných vodičov a chodcov. Pamätajte, že tieto pravidlá sú vytvorené pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť ostatných.

2. Sústreďte sa na cestu

Pri jazde by ste mali mať vždy sústredenú pozornosť na cestu a okolie. Predvídajte možné situácie na ceste a buďte na ne pripravení. Sledujte pohyb ostatných vozidiel okolo vás, monitorujte dopravnú situáciu a zvýšte svoju pozornosť v oblastiach so zvýšeným rizikom, ako sú križovatky a zmeny pruhov.

Pamätajte, že pri šoférovaní nie je vôbec čas na multitasking. Sústreďte sa výlučne na cestu a svoje okolie. To znamená, že sa určite vyhnite telefonovaniu, písaniu správ, jedlu alebo pitiu.

3. Nezabudnite na povinné vybavenie

Predtým, ako sa vyberiete na cestu, je dôležité skontrolovať, či máte so sebou všetky potrebné doklady. Občiansky preukaz, vodičský preukaz, technický preukaz a potvrdenie o platnej poistnej zmluve sú nevyhnutné.

Ak je niektorý z týchto dokumentov neplatný, obnovte ho. Nezabudnite tiež, že počas jazdy je dôležité mať platné poistenie. Ak vám vypršalo, môžete si jeho výšku vypočítať pomocou PZP kalkulačky a znovu ho jednoducho uzavrieť cez internet.

4. Používajte bezpečnostné systémy

Novšie vozidlá často disponujú rôznymi bezpečnostnými systémami, ktoré majú za cieľ zvýšiť vašu bezpečnosť a bezpečnosť spolucestujúcich. Tieto systémy využívajú pokročilé technológie a senzory na detekciu potenciálnych nebezpečenstiev.

Tempomat

Tempomat je systém, ktorý umožňuje udržiavať konštantnú rýchlosť vozidla bez potreby neustáleho manuálneho držania plynu. To vám umožňuje sústrediť na cestu a eliminuje riziko neúmyselného prekročenia rýchlostného limitu. Dobré je ho využívať pri dlhých cestách a na diaľnici.

Senzory prekážok

Senzory prekážok sú umiestnené na rôznych miestach vozidla a slúžia na detekciu blížiacich sa alebo statických prekážok v okolí vozidla. Použité môžu byť na asistenciu pri parkovaní a na monitorovaní okolia vozidla počas jazdy.

Systémy na udržiavanie auta v pruhu

Tieto systémy monitorujú polohu vozidla vzhľadom na jazdné pruhy a upozorňujú vodiča, ak sa vozidlo začne odchyľovať z jazdného pruhu bez použitia smerových svetiel. Niektoré pokročilé systémy môžu dokonca automaticky korigovať polohu vozidla a udržiavať ho v pruhu.

Systémy rozpoznávania dopravných značiek (RSA)

Na rušných, preplnených cestách môžete občas prejsť popri značke bez povšimnutia. Práve systém RSA využíva dopredu nasmerovanú kameru na získavanie informácií o dopravných značkách, a potom ich zobrazuje na palubnej doske vozidla.

Systém ABS

Niekedy situácia v cestnej premávke vyžaduje prudké zabrzdenie. V týchto prípadoch môže dôjsť k prešmykovaniu medzi kolesami a vozovkou, ktoré dostáva vozidlo do šmyku. Práve ABS je bezpečnostný systém, ktorý zabraňuje blokovaniu kolies počas prudkého brzdenia. Týmto spôsobom umožňuje vodičovi udržať kontrolu nad vozidlom a skráti brzdnú vzdialenosť, čím sa znižuje riziko nehody.

Zdroj: Info,sk/PR, Basta Digital, Foto: unsplash.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými

Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými

14:25 22.10.2024Tlačové správy

Čože je to 40-tka? Tento vek je skutočne len číslo, ktorého sa netreba obávať. Ešte vás v živote čaká veľa skvelých zážitkov i míľnikov.

AQ Show 2024 bude sviatkom pre milovníkov kvalitného zvuku

AQ Show 2024 bude sviatkom pre milovníkov kvalitného zvuku

14:17 09.10.2024Tlačové správy

AQ Show 2024 v českej Červenke ponúkne návštevníkom nielen možnosť nahliadnuť do výroby reproduktorov, ale aj zoznámiť sa s novinkami zo sveta špičkového audia.

Ako si vytvoriť dokonalý vonkajší priestor pre relax a zábavu

Ako si vytvoriť dokonalý vonkajší priestor pre relax a zábavu

18:46 24.09.2024Tlačové správy

Vonkajšie priestory sú dôležitou súčasťou každého domova. Nezáleží na tom, či máte priestrannú záhradu alebo menší balkón – aj z malej plochy môžete vyťažiť maximum.

Firmy zvyšujú efektívnosť a produktivitu logistických a skladovacích operácií vďaka valčekovým dopravníkom

Firmy zvyšujú efektívnosť a produktivitu logistických a skladovacích operácií vďaka valčekovým dopravníkom

5:43 13.09.2024Tlačové správy

Valčekové dopravníky sú neoddeliteľnou súčasťou moderných logistických a skladovacích systémov.

Československé tanky prichádzajú do World of Tanks

Československé tanky prichádzajú do World of Tanks

9:55 09.09.2024Tlačové správy

World of Tanks prináša najväčšiu aktualizáciu roku 2024.