Maškrty bez výčitiek. Ako si vybrať zdravý cukor?

V prvej časti článku sme vysvetlili zápory klasického rafinovaného cukru prezývaného aj „biely jed“. Teraz ponúkame pár tipov na jeho prírodné náhrady, ktoré urobia váš život oveľa zdravším a voňavejším.
Ilustračné foto - kokosový cukor
Upozornenie na tukové "light - ky"
Neskúšajte cukor vymeniť za umelé sladidlá, v ktorých je často nahradený množstvom tuku. Takto dochutené "light" potraviny vás nezasýtia. Práve naopak. Vzbudia vo vás ešte väčšiu chuť na sladké a vy priberiete oveľa viac. Lekári navyše upozorňujú, že konzumácia umelých sladidiel zdravými ľuďmi môže byť spúšťačom cukrovky.
Čítajte: Light kolové nápoje: Toto ste o nich netušili!
Stavte na zdravšie alternatívy
Nebojte sa vyskúšať niečo nové a urobte pre svoje zdravie správny krok. Vymeňte škodlivý biely cukor za skutočne zdravé náhrady do vašich obľúbených nápojov a jedál! Môžete "mlsať" bez zlého svedomia a neuškodíte ani organizmu.
Čítajte: Ako schudnúť zdravo? Dodržujte 6 stravovacích princípov!
Čierny zázrak - Melasa
Jej zdravá varianta vzniká pri výrobe cukru cukrovej trstiny. Má tmavohnedú farbu a hustú, sirupovitú konzistenciu. Vďaka obsahu enzýmov, minerálov, vitamínov a aminokyselín dokazuje priaznivé liečiteľské výsledky. Pomáha tak udržiavať organizmus v kondícii. Výsledky preukázala pri liečení migrén, problémov s trávením, kožných ochorení ako ekzémy či psoriáza, artróze a osteoporóze a tiež pri hemeroidoch a vysokom krvnom tlaku. Výnimkou nie je ani pomoc pri gynekologickom ochorení zápalového typu. Zlepšuje i výsledky pečeňových testov. Môžeme ju zamiešať do horúcich nápojov, jogurtov, výživy, ovsenej kaše alebo müsli.
Keď už cukor, ktorý?
Kokosový cukor
Cukor získaný z nektáru kokosových kvetov je čisto prírodným produktom, ktorý vnesie do vašej kuchyne kúsok tropického leta. Okrem vynikajúcej karamelovej chuti obsahuje množstvo prospešného draslíka, horčíka, zinku, železa, aminokyselín a vitamínov B1, B2, B3, B6 a C.
Čítajte: Tieto potraviny majú viac cukru, než si myslíte
Trstinový cukor
Jeho vyššia cena zodpovedá nutnosti jeho dovozu z tropických krajín. Získava sa z cukrovej trstiny, má peknú zlatú farbu a obsahuje zdraviu prospešnú melasu, nakoľko neprechádza procesom chemickej rafinácie. Pomalšie sa vstrebáva do organizmu a má i vyšší obsah prirodzenej glukózy a fruktózy. Čím je trstinový cukor tmavší, tým viac prírody v ňom zostáva a tým je bohatší na výživnú melasu.
Zorientujte sa aj v celozrnných múkach: Celozrnná múka. Akú si vybrať a prečo je zdravá?
Ako je to s hnedým cukrom?
Jeho vplyv na vznik zubného kazu, cukrovky a obezity je úplne rovnaký ako pri bielom cukre. Množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín v ňom obsiahnutých je zanedbateľne malé. V skutočnosti ide o biely cukor, ktorý nebol úplne zbavený melasy, a preto mu zostala hnedastá farba. Pri jeho kúpe si dávajte pozor na zloženie. Ak obsahuje karamelové farbivo, ide o obyčajný zafarbený biely cukor, samozrejme bez zvyškov melasy a vlákniny.
Stévia. Cukor, ktorý lieči
Výbornou alternatívou cukru je stévia. Táto sladká tráva má pôvod v Latinskej Amerike. Je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou a metabolickým syndrómom i pre tých, ktorí potrebujú zhodiť pár kíl. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie prospešné látky. Okrem toho, že má nulovú energetickú hodnotu, znižuje hladinu cukru v krvi, žutie jej listov bráni vzniku zubného kazu a zápachu z úst, znižuje krvný tlak a alergické prejavy, posilňuje imunitu, lieči ekzémy a hojenie rán a podporuje trávenie. Nestačí? Má tiež protiplesňové, antibakteriálne a dezinfekčné účinky, pomáha pri liečbe závislosti od fajčenia a pitia alkoholu a pomáha pri problémoch s vypadávaním vlasov. Viac o stévii čítajte >>TU.
Javorový sirup
Toto sladidlo má svoj dávny pôvod vo vzdialenej Kanade. Získava sa z miazgy cukrového javoru. Tieto faktory vplývajú i na jeho vyššiu cenu. Jeho sladkú chuť a typickú vôňu oceníte najmä na palacinkách, lievancoch alebo ovsenej kaši. V porovnaní s cukrom má nižšiu energetickú hodnotu, no čo vás určite presvedčí, je viac ako 50 antioxidantov, ktoré obsahuje.
Čítajte: Zdravé sladkosti bez priberania. Inšpirujte sa!
Sirup z agáve
Dar od Bohov. Tak nazývali tento mexický sirup starí Aztékovia. Jeho chuť je podobná medu a využiť ho môžete úplne rovnako. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný aj pre diabetikov. Obsahuje vysoký podiel fruktózy a len minimum sacharózy a dextrózy. Pri jeho výrobe sú zachované všetky minerálne látky a železo, ktoré sa v rastline prirodzene vyskytujú. Pomáha tráviacemu systému, má protizápalové účinky a bráni zaneseniu ciev cholesterolom.
Rada na záver: Blížia sa Vianoce a s cukrom to predsa len väčšina z nás preženie o trochu viac. Malou záchranou je pitie čistej vody s vytlačeným citrónom, ktorý v tele vytvorí zásadité prostredie a vráti organizmu stratenú rovnováhu.
Čítajte: PRVÁ ČASŤ: Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.