Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.
Kuracie mäso je skvelým zdrojom bielkovín a aminokyselín, ktoré podporujú zdravie svalov a kostí. Okrem toho obsahuje niektoré kľúčové vitamíny a minerály ako B12, zinok či železo – s jeho konzumáciou to však podľa vedcov netreba preháňať.
Ako tvrdí výskum z Talianska, konzumácia vyššieho množstva kuracieho mäsa ako 300 gramov za týždeň zvyšuje riziko predčasného úmrtia a rakoviny orgánov tráviaceho traktu. Riziko je pritom vyššie pre mužov.
Na kvalite záleží
Vedci hovoria o niekoľkých teóriách, prečo by kuracie mäso mohlo v určitom množstve škodiť. Jednou z nich je vznik mutagénov pri prevarení kuraťa. Tieto látky v tele vyvolávajú genetické mutácie, no ich tvorba pri varení záleží aj od kvality života usmrtenej sliepky.
K výsledkom Taliani dospeli vďaka pozorovaniu vyše 4800 dospelých po dobu 19 rokov. 1028 z nich medzitým zomrelo, pričom hydina tvorila 29 percent z ich celkového týždenného príjmu mäsa.
Pomocou štatistickej analýzy následne zistili súvislosť medzi konzumáciou hydiny a úmrtnosťou, pričom vylúčili vplyv iných faktorov ako pohlavie, vek alebo zdravotné ťažkosti.
Výsledky publikované v žurnále Nutrients tvrdia, že pri jedení 300 gramov hydiny týždenne sa riziko úmrtia zvyšuje o 27 percent v porovnaní s konzumáciou 100 gramov kuracieho mäsa za týždeň.
Kuracie mäso je navyše podľa vedcov väčšou hrozbou pre mužov. „Naše výsledky dokazujú, že u mužov je vyššie riziko úmrtia v dôsledku [rakoviny tráviaceho traktu] ako u žien pri rovnakom množstve skonzumovanej hydiny,“ píšu Taliani.
Výskum má viacero nedostatkov
Vedci v závere štúdie podotýkajú, že výskum má niekoľko nedostatkov, na ktoré sa chcú v budúcnosti pozrieť. Napríklad nie je zrejmé, ktorú časť kuraťa účastníci jedli a ako bolo mäso spracované, alebo ako často cvičili. Všetky tieto faktory majú dopad na úmrtnosť.
Na záver je takisto potrebné zdôrazniť, že ide len o pozorovací typ výskumu, a tak jeho výsledky nedokazujú jasnú príčinnosť medzi jedením kuracieho mäsa a vyššou úmrtnosťou.
Ako pripomína americká organizácia National Chicken Council, kuracie mäso sa naďalej považuje za skvelý zdroj bielkovín, ktorý je navyše lacný a bohatý na živiny. Kuracie mäso podľa nej pomáha aj pri chudnutí a zlepšovaní nálady, keďže tryptofán v ňom podporuje tvorbu serotonínu v tele.

Plastickí chirurgovia prezradili, ktoré zákroky by nikdy nepodstúpili
Lekári uviedli, akým plastickým operáciám by sa sami vyhli.

Táto tabletka trojnásobne zvyšuje riziko mŕtvice u žien
Nová štúdia varuje, že tabletka môže strojnásobiť riziko špecifického typu mŕtvice u mladých žien.

Reďkovka je bohatá na vitamín C a tiež prírodným zdrojom antioxidantov
Reďkovka je bohatá na vitamín C a je tiež prírodným zdrojom antioxidantov.

Účinky kolagénu: Toto sa stalo ľuďom, ktorí jedli tyčinky s kolagénom
Vedci sa pozreli na vplyv tyčiniek s obsahom kolagénu na redukciu hmotnosti.

Kardiológ upozorňuje: 6 vecí, ktoré musíte urobiť predtým, ako vám začne zlyhávať srdce
Lekár odhalil 5 prekvapivých faktorov pre dlhší život.