• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Oslaďte si život stéviou

  • 16:00 16.07.2013
  • BRATISLAVA
Oslaďte si život stéviou

Bylina stévia cukrová je tristokrát sladšia ako cukor, no je úplne prírodná a neobsahuje žiadne kalórie.

Sušená stévia sa používa ako sladidlo

Pôvodom pochádza táto bylina z Paraguaja a je známa najmä svojimi sladkými listami. Spoločnosť v posledných rokoch hľadá nové alternatívne spôsoby sladenia a stévia sa núka ako na tanieri.

Až tristo násobne sladšia je stévia v porovnaní s bežnými sladidlami a jej sladká chuť vydrží dlhšie.

Sladkosť stévie spôsobujú zlúčeniny glykozidickej povahy - glykozidy steviolu. Pri analýze rastliny bolo zistené, že stévia obsahuje 8 zlúčenín sladších ako cukor. Stévia sa pestuje hlavne kvôli svojim sladkým zlúčeninám - tzv. glykozidom steviolu.

Použitie pri cukrovke aj vysokom krvnom tlaku

V štátoch latinskej ameriky sa stévia už po stáročia používa na liečbu cukrovky II. typu ako sa aj pridáva do čajov. Stévia sa používa aj pri rôznych diétach. Štúdia, v ktorej sledovali pacientov s hypertenziou, zistila, že denné dávky 250 mg steviosidu dokázali za jeden rok znížiť krvný tlak o desať percent.

Čítajte: Vysoký krvný tlak - Účinná liečba bez farmaceutík

Stévia sa používa dlhšiu dobu aj v ázijských krajinách, kde sa používa ako náhrada umelých sladidiel sacharínu, a cyklamátu.

V roku 2006 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila, že nezistila žiadne karcinogénne aktivity v súvislosti s používaním stévie. V súčasnosti prebieha výskum o dlhodobom používaní stévie.

Zoženiete ju vo viacerých podobách

V USA sa už istý čas stévia predáva ako výživový doplnok a bola schválená aj ako sladidlo, ktoré sa môže používať v potravinách a nápojoch.

Stéviu kúpite v tekutej ale aj práškovej podobe. Dokonca najväčší svetoví výrobcovia nápojov nedávno oznámili plány používať stéviu vo svojich produktoch.

Čítajte: Šesť zdravých dôvodov jedenia tmavej čokolády

Pokiaľ máte radi sladkú chuť je stévia určite lepším riešením ako iné druhy sladidiel. Aj stéviu by sme však mali používať s mierou.

Stéviu ako sladidlo dostane bežne kúpiť v lekárňach, ale aj obchodoch s potravinami.

Ako pestovať stéviu?

Rastlina sa odporúča pestovať v miernom tieni. Zasadíme ju do kvetináča a orientujeme ju na východnú stranu.

Sladké látky sa tvoria viac, keď má rastlina dostatok svetla a tepla. Z jednej rastliny dokážeme získať asi 0,5 kg sušených listov. V lete sa odporúča rastlinu dávať von a na zimu samozrejme dovnútra.

Zdroj: Info.sk, Magazinzdravi.cz, Wikipedia
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.