• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2019Meniny má Ľudmila
26°Bratislava

10 potravín na liečbu zápalov

  • 17:55 21.01.2016
  • Bratislava
10 potravín na liečbu zápalov

Namiesto nebezpečných liekov je možné proti zápalom použiť aj prírodné prostriedky. Ktoré sú to, zistíte v článku.

1 Čierne korenie

Čierne korenie vďačí za svoju charakteristickú štipľavú chuť látke piperín, ktorá tiež poskytuje ohromujúci protizápalový účinok. Piperín inhibuje expresiu génu MMP13 spojeného s artritídou a šírením rakoviny. Dokonca aj pri nízkych dávkach piperín znižuje zápal obmedzením produkcie prostaglandínov. Okrem toho, piperín významne potláča vnímanie bolesti a príznaky artritídy, zatiaľ čo znižuje zápal kĺbov.

2 Kardamom

Kardamom je pôvodom z Indie a Srí Lanky a tamojší liečitelia ho používali k zníženiu zápalu po stáročia.

3 Kajenské korenie

Kajenské korenie obsahuje kapsaicín. Vystavenie kapsaicínu spôsobuje, že telesné tkanivá uvoľňujú substanciu P, ktorú vaše telo zvyčajne uvoľňuje ihneď po poškodení tkaniva. Kapsaicín v skutočnosti nepoškodzuje tkanivo, iba oklame vaše telo, aby si myslelo, že došlo k poškodeniu. Opakované vystavenie jednej časti tela kapsaicínu vyčerpá substanciu P z tejto oblasti, čo zvyšuje toleranciu kapsaicínu u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú pálivé papriky.

Čítajte: Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti

Zníženie substancie P v jednej oblasti tela tiež znižuje váš pocit bolesti v tejto časti. Kapsaicínové telové produkty využívajú tento efekt k zníženiu bolesti kĺbov z artritídy a ďalších zdrojov chronickej bolesti. Najlepšie zo všetkého je, že kapsaicín v kajenskom korení pomáha chrániť váš žalúdok pred vredmi spojenými s užívaním nesteroidných protizápalových liekov.

4 Harmanček

Starovekí lekári Dioskurides, Galen a Plinius odporúčali rumančekový čaj na zmiernenie zápalu v ústach. Olej získavaný destiláciou z týchto kvetov obsahuje a-bisabolol a chamazulénové cyklické seskviterpeny, ktoré priamo znižujú zápal. Harmančekový olej obsahuje tiež bisabolol oxidy, farnesene a spiro-éter, ktoré majú protizápalové a protikŕčové účinky.

Čítajte: Rumanček kamilkový: šesť účinkov na vaše zdravie

5 Zázvor

Podľa University of Maryland Medical Center existuje dôkaz, že zázvor zmierňuje bolesti spojené s artritídou. Okrem toho zázvor zmierňuje podráždenie žalúdka, nevoľnosť a zvracanie.

Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine

6 Kurkuma

Liečitelia používali kurkumu po viac ako 4000 rokov na zmiernenie zápalu, liečbu tráviacich problémov a infekcií.

Čítajte: Kurkuma a jej účinky. Čistí krv, lieči telo a bieli zuby

Účinná látka v kurkume, kurkumín, je antioxidant, ktorý odstraňuje nebezpečné voľné radikály z tela. Voľné radikály spôsobujú poškodenie buniek, ktoré vedie k zápalu, vrátane poškodenia bunkových membrán, negatívne vplýva na DNA a spôsobuje smrť bunky. Navyše, kurkuma znižuje dva typy enzýmov, ktoré môžu spôsobiť zápal.

7 Aloe

Aloe nielenže znižuje zápal, ale tiež zmierňuje bolesť a podporuje hojenie kože. Podľa University of Maryland Medical Center protizápalové účinky aloe gélu sú lepšie ako 1-percentný hydrokortizónový krém.

Čítajte: Aloe vera džús - výroba a účinky na zdravie

8 Zelerové semienka

Znižujú zápal tým, že pôsobia ako diuretikum, čo znamená, že pomáhajú telu zbaviť sa prebytočnej tekutiny, čo zvyšuje tvorbu moču. Sú obzvlášť účinné v liečbe zápalu spôsobeného artritídou a dnou.

9 Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje polyfenoly, stopové prvky, ktoré pracujú v tele, aby sa zabránili určitým mechanizmom ochorenia, ako je napríklad zápal. Hlavný polyfenol v zelenom čaji je epigallocatechin gallát alebo EGCG. EGCG a ďalšie polyfenoly v zelenom čaji majú protizápalové a protirakovinové účinky.

Čítajte: Zelený čaj: osviežujúci liek na cukrovku

Zelený čaj je užitočný najmä pri znižovaní zápalu v tráviacom trakte. Môže znížiť gastrointestinálny zápal spojený s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Zelený čaj, môže tiež pomôcť so znížením zápalu u artritídy a spomaľuje deštrukciu chrupavky súvisiacu s ochorením.

10 Granátové jablko

Granátové jablká obsahujú flavonoly, typ antioxidantu, ktorý je užitočný najmä pri znižovaní zápalu spojeného s osteoartritídou. Pri tomto stave zápal prispieva k deštrukcii chrupavky. Granátové jablko blokuje produkciu enzýmu spojeného s deštrukciou chrupavky.

Čítajte: Zdravie v stovkách semienok – granátové jablko

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, umm.edu, med.nyu.edu, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Používate ústnu vodu? Po tejto aktivite po nej radšej nesiahajte!

Používate ústnu vodu? Po tejto aktivite po nej radšej nesiahajte!

VČERA - 19:45Zdravie

Ústna voda nie je vždy najlepším pomocníkom dentálnej hygieny. Po tejto aktivite to s ňou radšej neriskujte.

Fytosteroly: Takto pôsobia na vaše cievy

Fytosteroly: Takto pôsobia na vaše cievy

20:20 14.09.2019Zdravie

Doplnky stravy dokážu napraviť hladiny cholesterolu.

8 jedál, ktoré na zdravie pôsobia rovnako zle ako cigarety

8 jedál, ktoré na zdravie pôsobia rovnako zle ako cigarety

19:23 13.09.2019Zdravie

S konzumáciou niektorých jedál by sme to rozhodne nemali preháňať.

Kedy sú kŕče v nohách príznakom vážnejšieho ochorenia?

Kedy sú kŕče v nohách príznakom vážnejšieho ochorenia?

18:53 12.09.2019Zdravie

Bolesť dolných končatín počas chôdze nie je vždy znakom starnutia.

Toto sa stane, keď začnete jesť jedno jablko denne

Toto sa stane, keď začnete jesť jedno jablko denne

20:55 11.09.2019Zdravie

Je pravda, že jablko denne odplaší lekárov? Na túto otázku vám odpovie sám profesionál z odboru.