• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 21.2.2020Meniny má Eleonóra
Bratislava

Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti

  • 19:15 10.09.2015
  • Bratislava
Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti

Teraz je správny čas okoreniť si život. Prečítajte si, aký je recept na dlhovekosť.

Podľa medzinárodného tímu výskumníkov pod vedením Čínskej akadémie lekárskych vied korenisté jedlá môžu byť kľúčom k dlhovekosti. Zistili, že pravidelná konzumácia takýchto potravín môže pomôcť zabrániť ľuďom predčasne umierať o 14 percent. Rôzne korenisté jedlá sú vynikajúce, no najmä jedno jedlo sa stalo stredobodom ich pozornosti.

Čítajte: Kajenské korenie ako prvá pomoc: Zastaví krvácanie

Bolo zistené, že čerstvé čili bolo v porovnaní s inými korenistými jedlami najúčinnejšie pri znížení rizika úmrtia na rakovinu, ischemickú chorobu srdca a diabetes. Môže za to kombinácia účinných zložiek v čili papričkách.

Čerstvé čili papričky pomáhajú znižovať riziko predčasného úmrtia

"V porovnaní s nečerstvými korenistými jedlami, ako sú sušené čili papriky, čili omáčka a čili olej," hovorí Lu Qi, docent na Harvard School of Public Health, "čerstvé čili papričky sú bohatšie na biologicky aktívne zložky, vrátane kapsaicínu, vitamínu C, a ďalších živín, ako je napríklad vitamín A, K, B6 a draslík."

Čítajte: Okoreňte si život! Chilli vám zlepší sex aj náladu

Odborníci z Čínskej akadémie lekárskych vied hodnotili takmer 490 000 účastníkov štúdie s názvom China Kadoorie Biobank. Všetky osoby vyplnili dotazník, v ktorom odpovedali na otázky týkajúce sa fyzických meraní, celkového zdravia, konzumácie červeného mäsa, korenistého jedla, zeleniny a alkoholu.

Pravidelná konzumácia je dôležitá

Následne bolo po asi siedmych rokoch zaznamenaných 20 224 úmrtí. Analýza týchto ľudí viedla k zisteniu, že v porovnaní s tými, ktorí jedli korenisté jedlá menej ako raz týždenne, ľudia, ktorí jedli také potraviny jeden alebo dva dni v týždni, mali o 10 percent nižšie riziko úmrtia. Oveľa pôsobivejšie však bolo zistenie, že tí, ktorí si dopriali korenisté jedlá takmer každý druhý deň, mali o 14 percent nižšie riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí jedli menej ako raz týždenne.

Čítajte: Môže nám korenie pomôcť schudnúť?

Zvážte preto, či by ste nemali do svojho jedálnička zaradiť viac korenistých potravín. Zosilňujú chuť ostatných jedál, takže sú ešte chutnejšie. Pridajte k tomu zistenie, že tieto potraviny hrajú dôležitú úlohu v prevencii predčasnej smrti, a preto stoja za vyskúšanie.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: info.sk, TM, bmj.com, sciencedaily.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Psy môžu byť kľúčom k pochopeniu a liečbe rakoviny mozgu

Psy môžu byť kľúčom k pochopeniu a liečbe rakoviny mozgu

VČERA - 19:39Zdravie

Psy boli odjakživa pre ľudí dôležití ako pomocníci aj spoločníci. Teraz by mohli byť užitočné aj pri hľadaní lieku na rakovinu mozgu.

Hyperfosfatémia: Na hladinu fosfátov v krvi si treba dávať pozor,toto spôsobuje jej nárast

Hyperfosfatémia: Na hladinu fosfátov v krvi si treba dávať pozor,toto spôsobuje jej nárast

19:46 19.02.2020Zdravie

Nadmerná hladina fosfátov v krvi je stav známy ako hyperfosfatémia. Za touto diagnózou sa skrývajú rôzne príčiny.

Toto pikantné jedlo znižuje riziko infarktu a mŕtvice aj bez diéty

Toto pikantné jedlo znižuje riziko infarktu a mŕtvice aj bez diéty

20:09 18.02.2020Zdravie

Pridanie tohto jedla do vášho jedálnička môže znížiť riziko úmrtia na infarkt alebo mozgovú porážku až o polovicu.

Týmto mužom hrozí vyššie riziko demencie – rozhoduje jediná telesná črta

Týmto mužom hrozí vyššie riziko demencie – rozhoduje jediná telesná črta

19:03 18.02.2020Zdravie

Určitá skupina mužov je demenciou ohrozená viac. Viete, ktorá telesná črta je kľúčová?

 Tento bežný nápoj znižuje riziko rakoviny pečene o 50%

Tento bežný nápoj znižuje riziko rakoviny pečene o 50%

20:24 17.02.2020Zdravie

Pitie tohto obľúbeného nápoja súvisí so zníženým výskytom rakoviny pečene až o polovicu.