• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.9.2020Meniny má Ľuboslav(a)
12°Bratislava

Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti

  • 19:15 10.09.2015
  • Bratislava
Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti

Teraz je správny čas okoreniť si život. Prečítajte si, aký je recept na dlhovekosť.

Podľa medzinárodného tímu výskumníkov pod vedením Čínskej akadémie lekárskych vied korenisté jedlá môžu byť kľúčom k dlhovekosti. Zistili, že pravidelná konzumácia takýchto potravín môže pomôcť zabrániť ľuďom predčasne umierať o 14 percent. Rôzne korenisté jedlá sú vynikajúce, no najmä jedno jedlo sa stalo stredobodom ich pozornosti.

Čítajte: Kajenské korenie ako prvá pomoc: Zastaví krvácanie

Bolo zistené, že čerstvé čili bolo v porovnaní s inými korenistými jedlami najúčinnejšie pri znížení rizika úmrtia na rakovinu, ischemickú chorobu srdca a diabetes. Môže za to kombinácia účinných zložiek v čili papričkách.

Čerstvé čili papričky pomáhajú znižovať riziko predčasného úmrtia

"V porovnaní s nečerstvými korenistými jedlami, ako sú sušené čili papriky, čili omáčka a čili olej," hovorí Lu Qi, docent na Harvard School of Public Health, "čerstvé čili papričky sú bohatšie na biologicky aktívne zložky, vrátane kapsaicínu, vitamínu C, a ďalších živín, ako je napríklad vitamín A, K, B6 a draslík."

Čítajte: Okoreňte si život! Chilli vám zlepší sex aj náladu

Odborníci z Čínskej akadémie lekárskych vied hodnotili takmer 490 000 účastníkov štúdie s názvom China Kadoorie Biobank. Všetky osoby vyplnili dotazník, v ktorom odpovedali na otázky týkajúce sa fyzických meraní, celkového zdravia, konzumácie červeného mäsa, korenistého jedla, zeleniny a alkoholu.

Pravidelná konzumácia je dôležitá

Následne bolo po asi siedmych rokoch zaznamenaných 20 224 úmrtí. Analýza týchto ľudí viedla k zisteniu, že v porovnaní s tými, ktorí jedli korenisté jedlá menej ako raz týždenne, ľudia, ktorí jedli také potraviny jeden alebo dva dni v týždni, mali o 10 percent nižšie riziko úmrtia. Oveľa pôsobivejšie však bolo zistenie, že tí, ktorí si dopriali korenisté jedlá takmer každý druhý deň, mali o 14 percent nižšie riziko úmrtia v porovnaní s tými, ktorí jedli menej ako raz týždenne.

Čítajte: Môže nám korenie pomôcť schudnúť?

Zvážte preto, či by ste nemali do svojho jedálnička zaradiť viac korenistých potravín. Zosilňujú chuť ostatných jedál, takže sú ešte chutnejšie. Pridajte k tomu zistenie, že tieto potraviny hrajú dôležitú úlohu v prevencii predčasnej smrti, a preto stoja za vyskúšanie.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: info.sk, TM, bmj.com, sciencedaily.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo by ste nemali nosiť tenisky so zahnutou špičkou

Prečo by ste nemali nosiť tenisky so zahnutou špičkou

VČERA - 20:45Zdravie

Nosenie topánok so zdvihnutou špičkou sa môže pretaviť do dlhodobých problémov. Riziko netreba podceniť, varujú podológovia.

Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

VČERA - 20:11Zdravie

K otrave jedlom dochádza pri skonzumovaní potravy nakazenej baktériami, vírusmi alebo parazitmi, ktoré v tráviacom trakte spôsobujú ťažkosti. Tieto jedlá ju najčastejšie spôsobujú.

Tieto povahové vlastnosti zvyšujú riziko úmrtia pri infarkte

Tieto povahové vlastnosti zvyšujú riziko úmrtia pri infarkte

VČERA - 19:38Zdravie

U ľudí s týmito povahovými vlastnosťami existuje štatisticky vyššie riziko úmrtia pri opakovanej zástave srdca.

Prečo by ste si po čistení zubov nemali vyplachovať ústa, a ďalšie chyby ústnej hygieny

Prečo by ste si po čistení zubov nemali vyplachovať ústa, a ďalšie chyby ústnej hygieny

18:40 15.09.2020Zdravie

Hoci sa čisteniu zubov venujeme na pravidelnej báze, stále existuje niekoľko chýb, ktorým sa nevyhneme. Toto sú tie najčastejšie z nich.

7 príznakov, ktoré vyrieši jedine terapeut

7 príznakov, ktoré vyrieši jedine terapeut

14:09 15.09.2020Zdravie

Tieto príznaky oznamujú, že nastal čas začať uvažovať nad psychoterapiou.