• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
13°Bratislava

Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

  • 13:34 01.07.2015
  • Bratislava
Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

Tieto potraviny nie sú exotické a možno ich zakúpiť v každom obchode s potravinami. Sú tiež chutné a ľahko ich začleníte do svojej stravy.

Zápaly, obzvlášť chronické, trápia ľudí po celom svete. Nielenže sa prejavujú problémami, ako je reumatoidná artritída alebo Crohnova choroba, ale lekári ich spájajú s vážnymi zdravotnými problémami, ako je cukrovka, ochorenia srdca a dokonca aj rakovina.

Existuje mnoho liekov, ktoré boli špeciálne navrhnuté tak, aby pomáhali znižovať zápal v celom tele. Avšak, všetky tieto lieky majú nežiaduce vedľajšie účinky, vrátane žalúdočných vredov a iných zažívacích ťažkostí, ako je aj poškodenie pečene.

Našťastie existujú prírodné spôsoby, ako pomôcť znížiť chronický zápal bez toho, aby sme museli siahnuť po týchto liekoch. Jedným z týchto spôsobov je konzumovanie potravín, ktoré pomáhajú v boji proti zápalu a znižujú poškodenie, ktoré môže zápal spôsobiť v celom tele. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o potravinách, ktoré bojujú proti zápalu.

Brokolica

Brokolica, rovnako ako iná kapustovitá zelenina je bohatým zdrojom sírnych zlúčenín, ktoré znižujú zápal. Tiež sú skvelé pre ochorenia, ako je artritída, pretože blokujú činnosť enzýmu spojeného s poškodením kĺbov.

Sardinky

Sardinky sú úžasné potraviny, ktoré by ste mali začleniť do stravy, ak vás trápi chronický zápal. Je preto, že sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tieto kyseliny majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť opuch, podráždenie, bolesť a ďalšie známky zápalu po celom tele.

Čerešne

Čerešne sú obzvlášť dobré pre tých, ktorí majú chronické zápalové stavy. Je to pre ich obsah antokyánov, zlúčenín, ktoré môžu znížiť zápal, chránia kĺby a pomáhajú pri hojení spojivových tkanív.

Matcha

Matcha je prášková forma zeleného čaju, ktorá je neuveriteľne bohatá na antioxidačné zlúčeniny. Tieto zlúčeniny majú protizápalové vlastnosti a sú vhodné najmä pre osoby s artritídou, pretože môžu tiež podporovať zdravie chrupavky v kĺboch.

Avokádo

Avokádo je považované za jedno z najzdravších ovocí, pretože je bohaté na živiny. Niektoré z týchto živín sú fytosteroly, karotenoidy, antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny, ktoré majú neuveriteľne silné protizápalové účinky.

Zdroj: info.sk, TM, livescience.com, medicalnewstoday.com, nutrition-and-you.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.