• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 10.12.2023Meniny má Radúz
Bratislava

Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

  • 18:36 04.05.2015
  • Bratislava
Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

Brokolica sa pre vysoký obsah vitamínu C radí medzi desať najzdravších potravín na svete. Za svoju tmavozelenú farbu vďačí svojim predchodcom z Apeninského polostrova, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Aké pozitíva nám môže priniesť jej konzumácia? Čítajte v článku.

Budete vyzerať mladšie

Brokolica obsahuje veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú pleti vyzerať mladšie. Bojuje proti znakom predčasného starnutia ako sú fľaky na pokožke a vrásky. Zásluhu na tom majú najmä vitamíny C a E, ale tiež magnézium, zinok a betakarotén. Proti starnutiu má brokolica ešte jedno veľké pozitívum – obsahuje glutatión, ktorý naše telo síce produkuje, ale vekom ho ubúda. Nedostatok glutatiónu spôsobuje rýchlejšie starnutie organizmu. Pravidelné konzumovanie brokolice môže pomôcť udržať jeho hladiny na správnej úrovni.

Detoxikuje

Naša pečeň automaticky detoxikuje telo od zlúčenín, ktoré zanechávajú lieky, alkohol ale aj obyčajné jedlo. Brokolica tento proces podporuje glukozinolátmi a glutatiónom.

Proti rakovine

Brokolica je zdrojom izotiokynátov, ktoré neutralizujú karcinogénne látky. Pomáhajú aj pri prevencii rakoviny pažeráka a pľúc a celkovo môžu znižovať riziko vzniku rakoviny v tráviacej sústave. U žien dokáže zas izotiokyanát potlačiť vznik nádorov prsníka.

Znižuje riziko cukrovky

Konkrétne chrómom, ktorý brokolica tiež obsahuje a ten kontroluje správne fungovanie inzulínu v tele.

Dobrá na srdce

Vitamín C, ktorého má brokolica neúrekom, sa spája s prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, takisto ako aj vitamín K, ktorý síce nie je taký populárny, ale má tiež vplyv na fungovanie srdca.

Varenú alebo surovú?

Dlho kolovali mýty, že jesť surovú brokolicu nám môže poškodiť zdravie. Pravdou je, že síce obsahuje veľa síry, z ktorej môže nadúvať, ale skutočné vážne zdravotné komplikácie by spôsobila iba veľmi častá konzumácia surovej brokolice. Síranov sa zbavíme varením, ale ak ju budete variť pridlho, prídete o polovicu vitamínov. Vhodným kompromisom je teda pripravovať brokolicu na pare.

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, webmd.com, vitarian.sk, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vplyv internetu na psychiku: Nová štúdia popiera doterajšie zistenia

Vplyv internetu na psychiku: Nová štúdia popiera doterajšie zistenia

VČERA - 19:32Zdravie

Rozsiahla medzinárodná štúdia poukazuje na nové zistenia, ktoré popierajú tie predošlé. Takto vyzerá skutočný vplyv internetu na psychické zdravie.

Toto drobné korenie dokáže liečiť bolesť hrdla a prechladnutie

Toto drobné korenie dokáže liečiť bolesť hrdla a prechladnutie

7:43 07.12.2023Zdravie

Domáci recept vám pomôže zmierniť príznaky prechladnutia.

7 spôsobov, akými vám alkohol ničí trávenie

7 spôsobov, akými vám alkohol ničí trávenie

16:35 03.12.2023Zdravie

Nevítaná opica nie je jediný nepríjemný následok pitia alkoholu. Ukazuje sa, že táto ľahká droga dokáže viac ako jedným spôsobom zásadne poškodiť aj zdravie čriev.

Upchatý nos s krvácaním? Lekárnik hovorí o možných príčinách

Upchatý nos s krvácaním? Lekárnik hovorí o možných príčinách

7:29 03.12.2023Zdravie

Najčastejším dôvodom upchatia nosa a krvácania z neho je prechladnutie. Lekárnik však hovorí aj o ďalších možnostiach.

Žena sa nakazila detským ochorením po použití nákupného vozíka. Na toto si dajte pozor

Žena sa nakazila detským ochorením po použití nákupného vozíka. Na toto si dajte pozor

21:02 02.12.2023Zdravie

Ochorenie, ktoré sa väčšinou prejavuje u detí, môže postihnúť aj dospelých. Na toto si treba pri nakupovaní dať pozor.