• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

  • 18:36 04.05.2015
  • Bratislava
Päť dôvodov, prečo jesť brokolicu

Brokolica sa pre vysoký obsah vitamínu C radí medzi desať najzdravších potravín na svete. Za svoju tmavozelenú farbu vďačí svojim predchodcom z Apeninského polostrova, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Aké pozitíva nám môže priniesť jej konzumácia? Čítajte v článku.

Budete vyzerať mladšie

Brokolica obsahuje veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú pleti vyzerať mladšie. Bojuje proti znakom predčasného starnutia ako sú fľaky na pokožke a vrásky. Zásluhu na tom majú najmä vitamíny C a E, ale tiež magnézium, zinok a betakarotén. Proti starnutiu má brokolica ešte jedno veľké pozitívum – obsahuje glutatión, ktorý naše telo síce produkuje, ale vekom ho ubúda. Nedostatok glutatiónu spôsobuje rýchlejšie starnutie organizmu. Pravidelné konzumovanie brokolice môže pomôcť udržať jeho hladiny na správnej úrovni.

Detoxikuje

Naša pečeň automaticky detoxikuje telo od zlúčenín, ktoré zanechávajú lieky, alkohol ale aj obyčajné jedlo. Brokolica tento proces podporuje glukozinolátmi a glutatiónom.

Proti rakovine

Brokolica je zdrojom izotiokynátov, ktoré neutralizujú karcinogénne látky. Pomáhajú aj pri prevencii rakoviny pažeráka a pľúc a celkovo môžu znižovať riziko vzniku rakoviny v tráviacej sústave. U žien dokáže zas izotiokyanát potlačiť vznik nádorov prsníka.

Znižuje riziko cukrovky

Konkrétne chrómom, ktorý brokolica tiež obsahuje a ten kontroluje správne fungovanie inzulínu v tele.

Dobrá na srdce

Vitamín C, ktorého má brokolica neúrekom, sa spája s prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, takisto ako aj vitamín K, ktorý síce nie je taký populárny, ale má tiež vplyv na fungovanie srdca.

Varenú alebo surovú?

Dlho kolovali mýty, že jesť surovú brokolicu nám môže poškodiť zdravie. Pravdou je, že síce obsahuje veľa síry, z ktorej môže nadúvať, ale skutočné vážne zdravotné komplikácie by spôsobila iba veľmi častá konzumácia surovej brokolice. Síranov sa zbavíme varením, ale ak ju budete variť pridlho, prídete o polovicu vitamínov. Vhodným kompromisom je teda pripravovať brokolicu na pare.

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, webmd.com, vitarian.sk, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie

Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie

VČERA - 7:04Zdravie

Prudko toxická rastlina je kvôli okrasným kvetom obľúbená aj u záhradkárov. Všetky jej časti sú však jedovaté a môžu vyvolať desivé halucinácie.

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť aj vážne ochorenia, toto radí zubárka

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť aj vážne ochorenia, toto radí zubárka

7:06 20.10.2024Zdravie

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť dieťaťu vážne zdravotné problémy, ktoré na prvý pohľad so zubami nesúvisia.

Ako správne vyplachovať nos: Pozor na túto chybu, hrozí poškodenie mozgu!

Ako správne vyplachovať nos: Pozor na túto chybu, hrozí poškodenie mozgu!

7:20 19.10.2024Zdravie

Vyplachovanie nosa patrí k najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť nádchy. Poznáte však jeho zásady?

Lekár radí: 4 hrozby, ktoré sa skrývajú v diétnych nápojoch

Lekár radí: 4 hrozby, ktoré sa skrývajú v diétnych nápojoch

21:04 18.10.2024Zdravie

Gastroenterológ vidí hneď niekoľko dôvodov, prečo nikdy nepiť diétnu kolu a podobné malinovky.

5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené

5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené

20:03 18.10.2024Zdravie

Nie každá preliačina v konzerve hneď svedčí o nekvalitnom obsahu. Lekár radí, ako rozpoznať poškodené jedlo z vonkajšieho vzhľadu plechovky.