• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
24°Bratislava

Božské kakao pre lepšiu pamäť

  • 19:50 04.11.2014
  • BRATISLAVA
Božské kakao pre lepšiu pamäť

Stále zabúdate a radi by ste si pamätali oveľa viac? Činnosť pamäte môžete zvýšiť veľmi jednoducho. Stačí, ak si doprajete kakao.

Pokles pamäťových funkcií je spôsobený zmenami v konkrétnych oblastiach mozgu. Vedci poskytli priame dôkazy o tom, že tento úpadok pamäte môže byť zvrátený správnou stravou.

Prospešné antioxidanty

Novej štúdie sa v tejto súvislosti zúčastnilo 37 dobrovoľníkov vo veku od 50 do 69 rokov. Boli rozdelení do dvoch skupín, pričom každej bol pridelený iný spôsob stravovania. Jedna skupina konzumovala stravu bohatú na flavonoidy (900 mg denne), pričom druhá skupina respondentov mala jeho prísun znížený na 10 mg za deň, a to po dobu troch mesiacov. 

Čítajte: Zo sladených nápojov školáci hlúpnu

Výsledky ukázali, že mozgové funkcie podmieňujúce pamäťovú činnosť sa výrazne zlepšili u tých respondentov, ktorí zvýšili príjem týchto antioxidantov. 

Rastlinné látky flavonoidy majú i protizápalový účinok a pôsobia aj proti vírusom. Dokážu chrániť telo pred srdcovými chorobami a pomáhajú i v boji s rakovinou. Chránia bunky pred škodlivými látkami a obnovujú ich prirodzený stav. 

Tieto látky v krvi znižujú hladinu oxidu dusíku v krvi, podporujú krvný obeh a rozširujú cievy, čo je spájané s jeho afrodiziakálnymi účinkami. 

Čítajte: Správny apetít dokáže v posteli divy!

Božský nápoj Aztékov

Flavonoidy obsahuje kakao, čajové lístky a niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kakao už v dávnych dobách slúžilo ako medicína. Podľa amerických vedcov obsahuje viac antioxidantov ako červené víno či zelený čaj. Nie nadarmo ho preto Aztékovia nazývali "Božským nápojom".

Čítajte: Pohár vína denne predlžuje život! Biele či červené?

Okrem flavonoidov obsahuje i množstvo horčíka, železa, chrómu, zinku, vitamínu C a ďalších.

Bez mlieka!

Ak si myslíte, že horúce kakao i mliečna čokoláda bude mať rovnaký efekt, mýlite sa. Mlieko má schopnosť tieto rastlinné látky degradovať a neutralizovať vplyvom nasýtených tukov.

Najlepšie účinky kakaa tak docielite konzumáciou horkej čokolády s viac ako 70% obsahom kakaa, kakaových produktov bez vysokého podielu mlieka a najmä kakaového prášku z nepražených kakaových bôbov. 

Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

Zdroj: Info.sk, BD, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.