Pravda o mlieku. Piť či nepiť?
![Pravda o mlieku. Piť či nepiť?](https://data.info.sk/photo/article/2013/12/26304/o_phpuwBKER.jpg)
O prospešnosti mlieka na ľudský organizmus sa už čo-to popísalo. Zahlieňovanie a ostatné mýty idú odteraz bokom.
Celých 18 mesiacov skúmali vedci z Washingtonskej univerzity rôzne kvality 400 vzoriek mlieka. Jedným z cieľov bolo porovnať kvalitu mlieka z biofarmy a toho obyčajného, ktoré väčšina z nás kupuje v obchodných reťazcoch.
Doposiaľ najkomplexnejšia štúdia amerických vedcov potvrdila veľký význam BIOMLIEKA pre naše zdravie.
Kto ho rozhodne potrebuje?
Z najnovšieho výskumu jeho prospešnosti pre náš organizmus jednoznačne plynie: Biomlieko je pre naše zdravie výrazným prínosom. Pozitívne účinky má najmä pre vývoj detí, tehotné ženy a konzumovať by ho pravidelne mali aj pacienti s poruchami kardiovaskulárneho systému.
Obyčajné mlieko = nezdravé kyseliny
Lekári pre zdravie nášho srdca odporúčajú omega-3 mastné kyseliny. Omega-6 preň naopak predstavujú riziko a práve tieto neprospešné kyseliny prijímame z konzumácie bežného "nebiomlieka" z obchodu. V ňom sa omega-6 mastné kyseliny vyskytujú až dvojnásobne viac ako v čerstvom mlieku z biofarmy. Dôvodom je, že v organickom hospodárstve sa kravy pasú vonku a prijímajú rozmanitejšiu a hodnotnejšiu stravu. Produkujú preto oveľa kvaitnejšie mlieko, bohaté na živiny a dostatok omega-3 mastných kyselín.
Čítajte: Olivový olej - tomuto sa vyhnite!
Nestačia ryby?
Výskum prebiehal pod vedením profesora Charlesa Benbrooka. So svojim tímom sa zameral i na mastné kyseliny v rybách, ktoré porovnávali s ich množstvom v mliečnych výrobkoch.
Čítajte: Nemôžete schudnúť? Chýbajú vám vitamíny!
"Prekvapilo nás, že doporučená denná dávka plnotučných mliečnych produktov zaistí viac omega-3 mastných kyselín ako doporučené množstvo ryby," uviedol pre britský DailyMail jeden z Benbrookovych vedcov, Donald Davis.
Čo vlastne kupujeme v krabiciach?
Z mlieka sa stáva trvanlivé jeho zahriatím na 135 °C. Tejto metóde sa hovorí Ultra high temperature. Nutričné hodnoty a hodnoty vápnika sú pri nej zachované. Stráca sa však viac ako polovica dôležitých vitamínov, najmä C a B1 a samozrejme mlieko prichádza i o svoju typickú smotanovú chuť.
Čítajte: Časté omyly lekárov: Dlhé pátranie po diagnóze
Plnotučné zdravie
A čo polotučné a odtučnené mliečne výrobky? Aby ste dosiahli rovnako prospešné hodnoty zdravých mastných kyselín, aké majú čerstvé plnotučné potraviny z mlieka, museli by ste ich skonzumovať podstatne viac. Odtučnením prichádza aj o vitamíny A a D. Množstvo vápnika a bielkovín sa zachováva.
Čítajte: Kupujete zeleninu bez vitamínov?
![V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/252096/s_CsmEe4O.jpg)
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu
V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.
![Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/252091/s_Wfg4Dzu.jpg)
Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári
Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.
![Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251868/s_phpokjUsp.jpg)
Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť
Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.
![Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251794/s_phpQKxDfW.jpg)
Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život
Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.
![Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251746/s_phpnwwJ9Q.jpg)
Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina
Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.