• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 25.6.2024Meniny má Tadeáš, Olívia
27°Bratislava

Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

  • 18:00 31.12.2013
  • BRATISLAVA
Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

O prospešnosti mlieka na ľudský organizmus sa už čo-to popísalo. Zahlieňovanie a ostatné mýty idú odteraz bokom.

Celých 18 mesiacov skúmali vedci z Washingtonskej univerzity rôzne kvality 400 vzoriek mlieka. Jedným z cieľov bolo porovnať kvalitu mlieka z biofarmy a toho obyčajného, ktoré väčšina z nás kupuje v obchodných reťazcoch.

Doposiaľ najkomplexnejšia štúdia amerických vedcov potvrdila veľký význam BIOMLIEKA pre naše zdravie.  

Kto ho rozhodne potrebuje?

Z najnovšieho výskumu jeho prospešnosti pre náš organizmus jednoznačne plynie: Biomlieko je pre naše zdravie výrazným prínosom. Pozitívne účinky má najmä pre vývoj detí, tehotné ženy a konzumovať by ho pravidelne mali aj pacienti s poruchami kardiovaskulárneho systému.

Obyčajné mlieko = nezdravé kyseliny 

Lekári pre zdravie nášho srdca odporúčajú omega-3 mastné kyseliny. Omega-6 preň naopak predstavujú riziko a práve tieto neprospešné kyseliny prijímame z konzumácie bežného "nebiomlieka" z obchodu. V ňom sa omega-6 mastné kyseliny vyskytujú až dvojnásobne viac ako v čerstvom mlieku z biofarmy. Dôvodom je, že v organickom hospodárstve sa kravy pasú vonku a prijímajú rozmanitejšiu a hodnotnejšiu stravu. Produkujú preto oveľa kvaitnejšie mlieko, bohaté na živiny a dostatok omega-3 mastných kyselín.

Čítajte: Olivový olej - tomuto sa vyhnite!

Nestačia ryby?

Výskum prebiehal pod vedením profesora Charlesa Benbrooka. So svojim tímom sa zameral i na mastné kyseliny v rybách, ktoré porovnávali s ich množstvom v mliečnych výrobkoch.

Čítajte: Nemôžete schudnúť? Chýbajú vám vitamíny!

"Prekvapilo nás, že doporučená denná dávka plnotučných mliečnych produktov zaistí viac omega-3 mastných kyselín ako doporučené množstvo ryby," uviedol pre britský DailyMail jeden z Benbrookovych vedcov, Donald Davis.

Čo vlastne kupujeme v krabiciach?

Z mlieka sa stáva trvanlivé jeho zahriatím na 135 °C. Tejto metóde sa hovorí Ultra high temperature. Nutričné hodnoty a hodnoty vápnika sú pri nej zachované. Stráca sa však viac ako polovica dôležitých vitamínov, najmä C a B1 a samozrejme mlieko prichádza i o svoju typickú smotanovú chuť.   

Čítajte: Časté omyly lekárov: Dlhé pátranie po diagnóze

Plnotučné zdravie

A čo polotučné a odtučnené mliečne výrobky? Aby ste dosiahli rovnako prospešné hodnoty zdravých mastných kyselín, aké majú čerstvé plnotučné potraviny z mlieka, museli by ste ich skonzumovať podstatne viac. Odtučnením prichádza aj o vitamíny  A a D. Množstvo vápnika a bielkovín sa zachováva. 

Čítajte: Kupujete zeleninu bez vitamínov?

Zdroj: Info.sk, BD, Dailymail.co.uk, idnes.cz, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

VČERA - 20:29Zdravie

Vedci upozorňujú, že používanie hubiek môže mať nepriaznivé účinky, o ktorých sme doteraz nevedeli.

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

20:04 23.06.2024Zdravie

Spánok má súvis nielen s fyzickým, ale aj so psychickým zdravím. Ľudia, ktorí si do postele líhajú po tejto hodine, sú podľa lekárov náchylnejší na poruchy psychiky.

Ako sa človek prebudí z kómy: Toto sa v skutočnosti musí stať

Ako sa človek prebudí z kómy: Toto sa v skutočnosti musí stať

19:33 23.06.2024Zdravie

Ľudia môžu zostať v komatóznom stave niekoľko týždňov, mesiacov alebo dokonca rokov. Niektorým pacientom sa však stane, že sa náhle „prebudia".

8 zdravotných dôvodov prečo jesť čerešne

8 zdravotných dôvodov prečo jesť čerešne

17:42 23.06.2024Zdravie

Čerešne sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé ovocie s mnohými výhodami pre naše zdravie.

Na tieto lieky si v lete dajte pozor, ich užívanie treba kontrolovať

Na tieto lieky si v lete dajte pozor, ich užívanie treba kontrolovať

21:31 19.06.2024Zdravie

Pacienti, ktorí berú niektoré druhy bežne užívaných liekov, sú v lete vystavení vyššiemu riziku dehydratácie a citlivosti na teplo.