• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.9.2020Meniny má Móric
12°Bratislava

Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

  • 18:00 31.12.2013
  • BRATISLAVA
Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

O prospešnosti mlieka na ľudský organizmus sa už čo-to popísalo. Zahlieňovanie a ostatné mýty idú odteraz bokom.

Celých 18 mesiacov skúmali vedci z Washingtonskej univerzity rôzne kvality 400 vzoriek mlieka. Jedným z cieľov bolo porovnať kvalitu mlieka z biofarmy a toho obyčajného, ktoré väčšina z nás kupuje v obchodných reťazcoch.

Doposiaľ najkomplexnejšia štúdia amerických vedcov potvrdila veľký význam BIOMLIEKA pre naše zdravie.  

Kto ho rozhodne potrebuje?

Z najnovšieho výskumu jeho prospešnosti pre náš organizmus jednoznačne plynie: Biomlieko je pre naše zdravie výrazným prínosom. Pozitívne účinky má najmä pre vývoj detí, tehotné ženy a konzumovať by ho pravidelne mali aj pacienti s poruchami kardiovaskulárneho systému.

Obyčajné mlieko = nezdravé kyseliny 

Lekári pre zdravie nášho srdca odporúčajú omega-3 mastné kyseliny. Omega-6 preň naopak predstavujú riziko a práve tieto neprospešné kyseliny prijímame z konzumácie bežného "nebiomlieka" z obchodu. V ňom sa omega-6 mastné kyseliny vyskytujú až dvojnásobne viac ako v čerstvom mlieku z biofarmy. Dôvodom je, že v organickom hospodárstve sa kravy pasú vonku a prijímajú rozmanitejšiu a hodnotnejšiu stravu. Produkujú preto oveľa kvaitnejšie mlieko, bohaté na živiny a dostatok omega-3 mastných kyselín.

Čítajte: Olivový olej - tomuto sa vyhnite!

Nestačia ryby?

Výskum prebiehal pod vedením profesora Charlesa Benbrooka. So svojim tímom sa zameral i na mastné kyseliny v rybách, ktoré porovnávali s ich množstvom v mliečnych výrobkoch.

Čítajte: Nemôžete schudnúť? Chýbajú vám vitamíny!

"Prekvapilo nás, že doporučená denná dávka plnotučných mliečnych produktov zaistí viac omega-3 mastných kyselín ako doporučené množstvo ryby," uviedol pre britský DailyMail jeden z Benbrookovych vedcov, Donald Davis.

Čo vlastne kupujeme v krabiciach?

Z mlieka sa stáva trvanlivé jeho zahriatím na 135 °C. Tejto metóde sa hovorí Ultra high temperature. Nutričné hodnoty a hodnoty vápnika sú pri nej zachované. Stráca sa však viac ako polovica dôležitých vitamínov, najmä C a B1 a samozrejme mlieko prichádza i o svoju typickú smotanovú chuť.   

Čítajte: Časté omyly lekárov: Dlhé pátranie po diagnóze

Plnotučné zdravie

A čo polotučné a odtučnené mliečne výrobky? Aby ste dosiahli rovnako prospešné hodnoty zdravých mastných kyselín, aké majú čerstvé plnotučné potraviny z mlieka, museli by ste ich skonzumovať podstatne viac. Odtučnením prichádza aj o vitamíny  A a D. Množstvo vápnika a bielkovín sa zachováva. 

Čítajte: Kupujete zeleninu bez vitamínov?

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, BD, Dailymail.co.uk, idnes.cz, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento faktor zvyšuje riziko úmrtia na COVID-19, často ho ignorujeme

Tento faktor zvyšuje riziko úmrtia na COVID-19, často ho ignorujeme

20:07 20.09.2020Zdravie

Pacienti s COVID-19, ktorí majú vysoké hladiny tohto hormónu, sú vystavení väčšiemu riziku.

Ako sa vyhnúť rakovine pľúc: Tieto 3 bežne dostupné lieky jej dokážu zamedziť

Ako sa vyhnúť rakovine pľúc: Tieto 3 bežne dostupné lieky jej dokážu zamedziť

19:38 20.09.2020Zdravie

Podľa lekárov ľudia, ktorí na dennej báze užívajú tieto lieky, neriskujú rakovinu pľúc.

Zistite, či vám hrozí duševné ochorenie: Takýto tep srdca to prezradí

Zistite, či vám hrozí duševné ochorenie: Takýto tep srdca to prezradí

18:09 20.09.2020Zdravie

Výskum potvrdil spojenie srdcového tepu a depresie, čo by mohlo pomôcť pri diagnóze a liečbe tohto duševného ochorenia.

Prečo by ste nemali nosiť tenisky so zahnutou špičkou

Prečo by ste nemali nosiť tenisky so zahnutou špičkou

20:45 19.09.2020Zdravie

Nosenie topánok so zdvihnutou špičkou sa môže pretaviť do dlhodobých problémov. Riziko netreba podceniť, varujú podológovia.

Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

20:11 19.09.2020Zdravie

K otrave jedlom dochádza pri skonzumovaní potravy nakazenej baktériami, vírusmi alebo parazitmi, ktoré v tráviacom trakte spôsobujú ťažkosti. Tieto jedlá ju najčastejšie spôsobujú.