• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Časté omyly lekárov: Dlhé pátranie po diagnóze

  • 18:30 04.08.2014
  • BRATISLAVA
Časté omyly lekárov: Dlhé pátranie po diagnóze

Viete, že s vašim telom niečo nie je v poriadku, no množstvo samo o sebe bežných príznakov vás akosi mätie. Čakáte, kým to prejde? Môže vám ísť o život.  

S odhalením niektorých chorôb majú problémy aj samotní lekári. Veľakrát stanovia nepresnú diagnózu a hlbšie pátrať začnú až na viacnásobné naliehanie pacienta, a to pre stále pretrvávajúce a zhoršujúce sa zdravotné problémy.  

Syndróm polycystických ovárií

Tento ženský syndróm nemusí byť hneď diagnostikovaný z dôvodu symptómov, ktoré lekári liečia samostatne. Ide o hormonálne poruchy, ku ktorým patrí nepravidelný alebo príliš dlhý cyklus, priberanie na váhe či problémy s otehotnením. Mnohým ženám sa tiež z dôvodu syndrómu polycystických ovárií opakovane vytvárajú menšie cysty na vaječníkoch. Sprievodným príznakom u niektorých žien je i zvýšená hladina mužských hormónov, čo sa môže prejaviť nadmerným ochlpením. 

Čítajte: Riziká antikoncepcie, na ktoré lekár neupozorní

Dôvodom tohto ochorenia je totiž nerovnováha produkcie ženských a mužských pohlavných hormónov. Ak máte podozrenia, povedzte o nich svojmu lekárovi. Nález polycystických vaječníkov sa zisťuje ultrazvukom a jeho neliečenie môže viesť k neplodnosti. 

Bolí vás "celý človek"? Fibromyalgia

Bolesti šliach, kĺbov a svalov po celom tele je hlavným príznakom tohto ochorenia bez toho, aby ste predtým čelili zraneniam. Stupňuje sa práve v čase, keď sa snažíte odpočívať. Ide o mikrokĺbový reumatizmus, ktorý postihuje častejšie ženy ako mužov. Vedci doteraz nevedia odhaliť príčiny jeho vzniku. Domnievajú sa, že fibromyalgiu môže spôsobovať stres, pri ktorom zatíname svalstvo, čo vedie k bolestiam. Obzvlášť citlivé na dotyk sú miesta nazývané "spúšťacie body". 

Celiakia

Túto čoraz rozšírenejšiu imunitnú poruchu sprevádza množstvo nepríjemných príznakov, a preto môže jej odhalenie trvať o niečo dlhšie. Poruchy trávenia totiž ľudia často pripisujú len k obyčajným  následkom stresu dúfajúc, že samé zmiznú. Podstatou tohto ochorenia sú problémy stráviť potraviny s obsahom lepku, sprevádza ho i pálenie záhy, bolesti hlavy, kĺbov a kožné problémy. 

Video: Odstránenie žlčových kameňov bez operácie

Lupus 

Aj táto choroba je až osemkrát častejšia u žien ako u mužov. Diagnostikovať ju môže byť ťažšie najmä, ak sa na koži nevyskytne vyrážka. Väčšinou je prítomná na líci pacienta v tvare motýľa a je najvýraznejším príznakom lupusu. Prejavy sú rôzne a pripomínajú iné choroby, preto môže trvať roky, kým sa lupus odhalí. Patrí medzi ne neprekonateľná únava, rýchle zadýchanie, bolesti svalov a opuchy nôh, bolesť na hrudníku či brnenie v končatinách a problémy pri rozprávaní. Ide o chronické zápalové autoimunitné ochorenie, ktoré môže negatívne ovplyvňovať fungovanie životne dôležitých orgánov ako sú obličky, pľúca, ale i mozgu a kĺbov. Lupus zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody.  

Čítajte: Problémy s pokožkou? Zhoršujú ich tieto jedlá

Endometrióza 

Mnohé ženy trápia problémy s menštruáciou spojené s nepravidelnosťou cyklu a bolesťami. Vedia, že nie sú jediné, a preto nepátrajú po príčinách. Endometrióza je teda ďalšou z chorôb, ktorých diagnostikovanie trvá dlhšie a je často nesprávne. Ide o mimomaternicový rast tkaniva - endometrií, sprevádzaný silnými bolesťami v oblasti panvy, kŕčmi a silným krvácaním. Počas menštruácie totiž reagujú na signály hormónov. Ložiská, ktoré tieto tkanivá vytvárajú, môžu byť príčinou chronických zápalov v tele.  

Crohnova choroba

Pacient príde k lekárovi s ťažkými bolesťami brucha. Ten sa najčastejšie domnieva, že ide o žlčník. Hnačka je tiež znakom infekcie. Na vine však môže byť nebezpečná Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída. Obe spôsobujú zápal tráviaceho traktu, bolesti, hnačku, únavu, podvýživu a zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva. Z týchto dôvodov ide o zdĺhavé pátranie po diagnóze vylučovacou metódou.

Čítajte: Únava a tráviace problémy? Na príčine môže byť lamblia!   

Cukrovka druhého typu

Ak sa nelieči, môže ohroziť fungovanie životne dôležitých orgánov. Jej odhalenie je však veľmi ťažké a mnoho ľudí, ktorí nechodia na pravidelné preventívne prehliadky k lekárovi, sa o svojej zvýšenej hladine cukru v krvi vôbec nemusia dozvedieť. Postupom času však problémy začnú narastať a cukrovka sa môže prejaviť necitlivosťou v končatinách, poruchami videnia, častým močením, veľkou únavou či náhlym úbytkom hmotnosti. Pacienti s diabetes druhého typu majú zvýšené pocity hladu a smädu, ich rany sa hoja pomalšie, viac sa potia a často chodia na záchod.

Čítajte: Poobedňajšie zdriemnutie – kedy môže uškodiť? 

Zdroj: Info.sk, BD, ordinace.cz, health.com, medicinenet.com, celostnimedicina.cz Foto
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.