• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

12 najlepších potravín, ktoré ničia rakovinové bunky

  • 13:34 05.10.2015
  • Bratislava
12 najlepších potravín, ktoré ničia rakovinové bunky

Jedným zo spôsobov, ako znížiť riziko rakoviny, je konzumácia správnych potravín.

Rakovina postihuje veľmi veľa ľudí v dnešnej dobe a ak ju chcete odstrániť z vášho života, váš zdravotný stav musí byť vyvážený a váš imunitný systém musí byť v najlepšej kondícii. Konzumácia potravín nerieši všetko, no môžu pôsobiť ako preventívne prostriedky, ktoré pomáhajú ničiť rakovinové bunky a zlepšujú celkový zdravotný stav.

12 najlepších potravín, ktoré ničia rakovinové bunky

Olivový olej

Extra panenský olivový olej môže prispieť k ochrane pred rakovinou hrubého čreva, rakovinou prsníka a rakovinou prostaty. Je to jeden z najzdravších olejov, ktorý môžete používať vo vašej domácnosti pre ľahké smaženie a ako zálievku.

Čítajte: Olivový olej pre krásu i domácnosť. 10 tipov na praktické použitie

Bobuľové ovocie

Všetky druhy bobuľových plodov - jahody, čučoriedky, černice, brusnice a maliny - obsahujú kyselinu ellagovú a polyfenoly, ktoré môžu spomaliť rast nádorov. Niektoré z polyfenolov môžu tiež pomôcť zabiť rakovinové bunky.

Čítajte: Bobuľové ovocie, ktoré bojuje proti rakovine

Čerešne

Čerešne obsahujú perilylalkohol, ktorý je účinný pri ničení rôznych nádorových buniek in vitro a in vivo.

Čítajte: Čerešne – takto prospievajú nášmu zdraviu

Cesnak

Cesnak má antibakteriálne vlastnosti a teoreticky môže pomôcť telu odvrátiť rakovinu mnohými spôsobmi, vrátane priameho ničenia rakovinových buniek. Môže tiež pomôcť napraviť škody v DNA, a pomôcť zastaviť množenie a šírenie rakovinových buniek.

Čítajte: Nové dôkazy: Cesnak znižuje riziko rakoviny o vyše 40%!

Paradajky

Obsahujú lykopény a majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele. Lykopén dokáže zabíjať bunky rakoviny úst a je spojený so zníženým rizikom rakoviny prsníka, prostaty, pankreasu, hrubého čreva a konečníka. Tip: Je efektívnejšie paradajky variť, pretože veľké množstvo lykopénu sa uvoľňuje až po tepelnom spracovaní.

Čítajte: Ako prospievajú rajčiny nášmu zdraviu?

Zelený čaj

Zelený čaj je plný zlúčenín, ako je katechín, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi, ktoré môžu viesť k poškodeniu DNA. Katechíny sa najlepšie uvoľňujú z celých sušených listov, takže vynechajte čajové sáčky a umelé prísady.

Čítajte: Zelený čaj: osviežujúci liek na cukrovku

Tekvica

Okrem dužiny sú rovnako prospešné aj semená, pretože obsahujú veľké množstvo vitamínu E, antioxidantu, ktorý pomáha bojovať proti rakovine.

Čítajte: Tekvicové semienka – 8 dôvodov, prečo ich jesť

Mrkva

Mrkvy obsahujú vysoký podiel beta karoténu, ktorý bojuje proti rôznym formám rakoviny vrátane rakoviny pľúc, žalúdka, hrubého čreva, močového mechúra, prostaty, prsníka, krku a úst. Tip: Je lepšie ich jesť skôr surové a konzumovať ich striedmo vzhľadom k vysokému obsahu cukru.

Pozrite si: Vyrobte si originálnu ozdobu z mrkvy

Baklažán

Stále viac a viac výskumov ukazuje, že baklažán má protirakovinové funkcie, a to najmä pri liečbe rakoviny žalúdka a krčka maternice. Baklažán obsahuje rôzne alkaloidy, ako je solanín a cucurbitacíny, ktoré môžu bojovať proti rakovine.

Čítajte: Málo známy, ale zdravý baklažán

Karfiol

Karfiol obsahuje bielkoviny, lipidy, cukor, vitamíny a rôzne minerály, ako je vápnik, železo, fosfor, meď a mangán. Častá konzumácia karfiolu môže zvýšiť detoxikačnú kapacitu pečene a imunitu, ktorá vám pomôže vyhnúť sa prechladnutiu a tiež odstrániť niektoré typy rakoviny.

Kurkuma

Kurkumín, ktorý sa nachádza v kurkume, ničí nádorové bunky tým, že reguluje niekoľko bunkových-signálnych dráh. Toto korenie môže byť pridané do akéhokoľvek jedla: praženice, kurčaťa a hocičoho, na čo máte chuť.

Čítajte: Kurkuma a jej účinky. Čistí krv, lieči telo a bieli zuby

Tmavá čokoláda

Antioxidanty, polyfenoly a proanthocyanidiny sa v značnom množstve nachádzajú v tmavej čokoláde. Tieto látky obmedzujú rast nádorových buniek a krvných ciev, ktoré živia tieto bunky. Avšak, tieto dávky sú pripisované iba tmavej čokoláde, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaa.

Čítajte: Šesť zdravých dôvodov jedenia tmavej čokolády

Zdroj: info.sk, TM, preventdisease.com, eatingwell.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

VČERA - 7:20Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

21:55 25.04.2024Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

19:53 25.04.2024Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.