• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 11.11.2025Meniny má Martin, Maroš
Bratislava

Nové dôkazy: Cesnak znižuje riziko rakoviny o vyše 40%!

  • 19:30 19.12.2014
  • BRATISLAVA
Nové dôkazy: Cesnak znižuje riziko rakoviny o vyše 40%!

Tisícky rokov sa verilo, že má cesnak liečivé účinky. Na liečbu mnohých zdravotných problémov ho odporúčal už Hippokrates. Jeho silu potvrdzuje aj moderná medicína.

Najnovší výskum však dokázal ešte väčšiu silu, ktorá sa v ňom skrýva: Denná konzumácia surového cesnaku znižuje riziko rakoviny pľúc a hrubého čreva až o 40%!

Hlavným dôvodom tohto silného účinku cesnaku je látka zvaná alicín, v kombinácii s pôsobením viacerých látok a antioxidantov, ktoré cesnak obsahuje.

Čítajte: Cesnak: Úžasný dar prírody, na ktorý zabúdame

Ozdravuje pľúcne tkanivá!

Cesnak by mal dokonca pomôcť aj ľuďom, ktorí už majú poškodené pľúcne tkanivá napríklad vplyvom fajčenia, znečisteného životného prostredia, toxických sprejov používaných v domácnosti či častým používaním dezodorantov.

Cesnak je vynikajúcim prírodným antibiotikom, ktoré nám príroda ponúka.

  • Prospieva i zdravému srdcu a znižuje cholesterol.
  • Pomáha udržiavať zdravé cievy a uvoľňovať ich pre ľahký prietok krvi.
  • Pomáha ako prevencia Alzheimerovej choroby a tiež demencie.
  • Odstraňuje ťažké kovy z tela.

Ako a koľko ho jesť?

Mnohí cesnak zavrhujú kvôli jeho štipľavej chuti a zápachu, ktorý sa po ňom šíri z úst a pretrváva niekoľko hodín. Múdre rady hovoria, že ak ho budete prežúvať spolu s pitím vody, bude lepšie stráviteľný a alicín sa navyše v tele lepšie absorbuje.

Video: Ako očistiť cesnak za menej ako 10 sekúnd

Vedci na základe svojej štúdie odporúčajú denne jesť 1-3 celé strúčiky cesnaku denne.

Určite ho však konzumujte surový! Ďalší výskum ukázal, že len 60 sekúnd v mikrovlnke stačia na to, aby cesnak stratil svoje účinky. Podobne je to aj s varením. Najsilnejší pre zdravý organizmus je nakrájaný v surovom stave.

Čítajte: Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?

Zdroj: Info.sk, BD, foodconsumer.org, naturalnews.com, whfoods.com Foto: Freeimages
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému

10:18 09.11.2025Zdravie

Jedlé gaštany sú bohaté na živiny, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahujú vitamín C či vitamíny skupiny B.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

20:47 06.11.2025Zdravie

Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

7:32 04.11.2025Zdravie

Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

20:55 30.10.2025Zdravie

Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

20:19 26.10.2025Zdravie

Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.