Šesť zdravých dôvodov jedenia tmavej čokolády
Čokoláda môže byť veľmi zdravá a veľmi prospešná pre vaše zdravie. Dôležitý je podiel kakaa v nej.
Najlepšie je pri kupovaní čokolády sledovať jej zloženie. Ak obsahuje čokoláda najmenej 70 percent kakaa a nie je sladšia ako horkejšia. Čím viac je čokoláda horkejšia, tým je to lepšie.
Ak rozprávame o sladkej čokoláde, ide v podstate iba o niečo s prídavkom mlieka a rafinovaného cukru, prípadne ešte horšie - kukuričného sirupu.
Zázračné kakao
Surový kakaový prášok alebo kakaové zrná sú výborné zdroje antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením. Optimálnym riešením pre naše telo by bola pravidelná denná konzumácia 6 - 10 gramov horkej čokolády.
Šesť zdravých dôvodov konzumácie tmavej čokolády
Tmavá čokoláda znižuje krvný tlak
Zmenšuje upchatie tepien a tým znižuje riziko srdcových a mozgových príhod. Svojim obsahom horčíka tiež prispieva k nášmu zdraviu, pretože väčšina ľudí trpí jeho nedostatkom.
Ďalší z nedávnych výskumov hovorí o tom, že tmavá čokoláda dokáže znížiť riziko ochorení srdca až o jednu tretinu.
Zlepšuje metabolizmus
Tmavá čokoláda (najmenej 70 percent kakaa) inhibuje problémy krvného cukru a pomáha pri prevencii proti cukrovke a obezite.
Znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva
Kakaové polyfenovy z tmavej čokolády znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Toto zistenie bolo publikované v štúdii v španielsku a zverejnené v časopise Molecular nutrition.
Zlepšuje náladu
Obsah serotonínu a endorfínu v čokoláde pôsobí ako prírodné antidepresívum. Zároveň sa zvyšuje ich produkcia. Dokázali to už viaceré publikované štúdie.
Zdravé tuky
Tuk v čokoláde je kyselina olejová, mastná kyselina, ktorú nájdeme v olivovom oleji. Ten pomáha predchádzať ochoreniam srdca a podporuje antioxidačnú činnosť. Z ďalších zdravých tukov v kakaovníku spomenieme ešte kyselinu palmitovú a kyselinu stearovú.
Mozog pracuje lepšie
Podľa analýzy nottinghamského profesora Iana MacDonalda vykazovali ľudia, ktorí vypili kakaové nápoje lepšiu činnosť mozgu.
Aby sme nezabudli, čokoláda pomáha aj ženám pri PMS. Určite túto výhodu poznáte, preto píšeme len o šiestich výhodách, aj keď v skutočnosti by ich mohlo byť viac.
Vedeli ste že?
- slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred viac ako tromi tisícročiami?
- pri výrobe čokolády sa používajú tri hlavné typy kakaových zŕn. Najvzácnejšie z nich sú zrná Criollo. Iba 10 percent z čokolády sa vyrába práve z týchto zŕn.
Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!
Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.
Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár
Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?
Pozor na skladovanie tejto potraviny, pri chybe hrozí botulizmus!
Rizikom nie je len zmenená chuť, ale aj závažné zdravotné následky v podobe botulizmu. Na skladovanie tejto potraviny si dajte pozor.
Lekár radí: Ako vyriešiť zápchu? Stačí pohár vody, toto doň pridajte
Užitočná prísada pomáha pri rôznych tráviacich problémoch vrátane hnačky a zápchy.
Terapeut: 5 varovných znamení, že sa z vás neskôr stane alkoholik
Ak sa spoznáte v niektorom z piatich varovných príznakov, hrozí, že v budúcnosti prepadnete závislosti na alkohol.