• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.4.2020Meniny má Zoltán
Bratislava

Šesť zdravých dôvodov jedenia tmavej čokolády

  • 11:00 15.07.2013
  • BRATISLAVA
Šesť zdravých dôvodov jedenia tmavej čokolády

Čokoláda môže byť veľmi zdravá a veľmi prospešná pre vaše zdravie. Dôležitý je podiel kakaa v nej.

Najlepšie je pri kupovaní čokolády sledovať jej zloženie. Ak obsahuje čokoláda najmenej 70 percent kakaa a nie je sladšia ako horkejšia. Čím viac je čokoláda horkejšia, tým je to lepšie.

Ak rozprávame o sladkej čokoláde, ide v podstate iba o niečo s prídavkom mlieka a rafinovaného cukru, prípadne ešte horšie - kukuričného sirupu.

Zázračné kakao

Surový kakaový prášok alebo kakaové zrná sú výborné zdroje antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením. Optimálnym riešením pre naše telo by bola pravidelná denná konzumácia 6 - 10 gramov horkej čokolády.

Šesť zdravých dôvodov konzumácie tmavej čokolády

Tmavá čokoláda znižuje krvný tlak

Zmenšuje upchatie tepien a tým znižuje riziko srdcových a mozgových príhod. Svojim obsahom horčíka tiež prispieva k nášmu zdraviu, pretože väčšina ľudí trpí jeho nedostatkom.

Ďalší z nedávnych výskumov hovorí o tom, že tmavá čokoláda dokáže znížiť riziko ochorení srdca až o jednu tretinu.

Zlepšuje metabolizmus

Tmavá čokoláda (najmenej 70 percent kakaa) inhibuje problémy krvného cukru a pomáha pri prevencii proti cukrovke a obezite.

Znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva

Kakaové polyfenovy z tmavej čokolády znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Toto zistenie bolo publikované v štúdii v španielsku a zverejnené v časopise Molecular nutrition.

Zlepšuje náladu

Obsah serotonínu a endorfínu v čokoláde pôsobí ako prírodné antidepresívum. Zároveň sa zvyšuje ich produkcia. Dokázali to už viaceré publikované štúdie.

Zdravé tuky

Tuk v čokoláde je kyselina olejová, mastná kyselina, ktorú nájdeme v olivovom oleji. Ten pomáha predchádzať ochoreniam srdca a podporuje antioxidačnú činnosť. Z ďalších zdravých tukov v kakaovníku spomenieme ešte kyselinu palmitovú a kyselinu stearovú.

Mozog pracuje lepšie

Podľa analýzy nottinghamského profesora Iana MacDonalda vykazovali ľudia, ktorí vypili kakaové nápoje lepšiu činnosť mozgu.

Aby sme nezabudli, čokoláda pomáha aj ženám pri PMS. Určite túto výhodu poznáte, preto píšeme len o šiestich výhodách, aj keď v skutočnosti by ich mohlo byť viac.

Vedeli ste že?

  • slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred viac ako tromi tisícročiami?
  • pri výrobe čokolády sa používajú tri hlavné typy kakaových zŕn. Najvzácnejšie z nich sú zrná Criollo. Iba 10 percent z čokolády sa vyrába práve z týchto zŕn.
Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, Naturalsociety.com, Foto: Flickr/Boz Bros
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pre bábätká môže byť nosenie rúšok nebezpečné, varujú lekári

Pre bábätká môže byť nosenie rúšok nebezpečné, varujú lekári

VČERA - 17:41Zdravie

Malým bábätkám nie je vhodné na ochranu pred novým koronavírusom dávať na tvár rúška, upozorňujú na to lekári.

Tieto druhy liekov nezhoršujú priebeh a prognózu COVID-19

Tieto druhy liekov nezhoršujú priebeh a prognózu COVID-19

19:37 05.04.2020Zdravie

Na sociálnych sieťach kolujú desiatky príspevkov o nebezpečenstve užívania niektorých liekov počas pandémie nového koronavírusu. Existujú však silné pochybenia, ktoré ich vyvracajú.

Aj ľudia s miernymi príznakmi COVID-19 predstavujú hrozbu. Takto dlho sú nákazliví

Aj ľudia s miernymi príznakmi COVID-19 predstavujú hrozbu. Takto dlho sú nákazliví

18:30 05.04.2020Zdravie

Pacienti s ochorením COVID-19 môžu byť nákazliví ešte dlho po zotavení.

Ľudia s týmito ochoreniami sú pri COVID-19 vystavení najväčšiemu riziku

Ľudia s týmito ochoreniami sú pri COVID-19 vystavení najväčšiemu riziku

20:13 04.04.2020Zdravie

Pokiaľ ide o hospitalizáciu kvôli ochoreniu COVID-19, táto skupina ľudí je vystavená najväčšiemu riziku.

Tváre sa dotýkate aj 16-krát za hodinu. Takto sa to odnaučíte

Tváre sa dotýkate aj 16-krát za hodinu. Takto sa to odnaučíte

19:37 04.04.2020Zdravie

Dotýkanie sa tváre môže významne zvýšiť riziko infekcie vírusmi.