• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Málo známy, ale zdravý baklažán

  • 19:49 22.05.2015
  • Bratislava
Málo známy, ale zdravý baklažán

Baklažán je vo všeobecnosti menej používanou zeleninou v našej kuchyni. Neuvedomujeme si však, že obsahuje množstvo vitamínov a je prospešný nášmu organizmu. Okrem toho má v sebe dostatok minerálov. Tieto prvky pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a zvyšujú antioxidačnú aktivitu. Pozrime si, prečo by v našom jedálničku nemal baklažán chýbať.

Posilňuje mozog

Baklažány a ich lesklý tmavý obal obsahuje nasunín. Ten je silným antioxidantom, ktorý dokáže vyhľadať aktívne radikály v bunkových membránach nášho mozgu a postupne ich ničí.

Podporuje chudnutie

Niektorí odborníci odporúčajú vypiť jeden pohár baklažánového džúsu po jedle. Saponín, prítomný v baklažáne, potláča schopnosť tela ukladať tuky a zároveň zlepšuje funkciu obličiek.

Znižuje tlak a ničí parazitov

Nedávna klinická štúdia ukázala, že v baklažáne je prítomný aj antokyanín. Ten znižuje krvný tlak. Rovnako táto zelenina obsahuje množstvo kyseliny chlorogenovej. Táto kyselina je jeden z najväčších lapačov voľných radikálov na našej planéte.

Nízke množstvo kalórii

Baklažán je nízkokalorická zelenina a má vysoký obsah vlákniny. Tieto faktory robia z fialovej lesklej plodiny ideálneho kandidáta na náhradu bežného jedla. Po konzumácii máte pocit plnosti v žalúdku na dlhšie obdobie.

Ničí stres

Vysoké hladiny bioflavonoidov pomáhajú ochrániť bunkové membrány pred voľnými radikálmi. Tým pádom dochádza k menšiemu prieniku rakovinotvorného stresu do nášho tela.

Znižuje riziko cukrovky

Niektoré štúdie dokázali, že konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny znižuje riziko vzniku cukrovky až o 20%. Samotný baklažán má v sebe dostatok vlákniny, takže ide o ideálnu plodinu v boji proti cukrovke.

Veľa chutných a zdravých možností

Existuje viacero receptov na prípravu baklažánov. Ideálny je baklažán s restovanou červenou paprikou. Ide o obľúbenú pochúťku vegetariánov. Jedlo je vhodné najmä počas neskorých jarných a skorých letných dní. Milovníci pikantných jedál si môžu pochutnať na baklažáne s papričkami jalapeňo. Pred každou jeho konzumáciou je ale ideálne si ho prekrojiť napoly a nasoliť, čím sa baklažán "spotí". Tým sa z neho spolu s vodou vylúči aj nepríjemná horkastá chuť.

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, health.com, webmb.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

21:55 25.04.2024Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

19:53 25.04.2024Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

9:04 24.04.2024Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.