Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla

Pálivé jedlo niektorým ľuďom chutí a iným nie. Podobné je to aj so výskumami na túto tému – je štipľavé jedlo dobré alebo nie? Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé účinky.
Plusy
- Metabolizmus
Jedným z hlavným benefitov pálivého korenia je to, že dokáže ovplyvniť náš metabolizmus. Môže za to látka kapsaicín, ktorá mierne zvýši teplotu tela a tým aj zrýchli spaľovanie.
Čítajte: Môže nám korenie pomôcť schudnúť?
- Pocit sýtosti
Štipľavé jedlá majú zvláštnu schopnosť doslova oklamať náš mozog a uspokojiť chuť na fastfoodové jedlo. Naviac, pálivé korenie dáva veľa ľuďom zabrať natoľko, že majú čo robiť aj s jednou porciou a nebudú mať potrebu si nakladať ďalšiu.
- Zdravé srdce a cievy
Kapsaicín má aj silné protizápalové účinky. To môže byť jeden z dôvodov, prečo je u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú štipľavé jedlo, znížená šanca na vznik krvných zrazenín. Toto sa preukázalo najmä u čili korenia.
Čítajte: Týchto 8 byliniek a korenín podporí zdravie vášho srdca
- Cholesterol
Pri opakovaných pokusoch na myšiach sa ukázalo, že kapsaicín má vplyv aj na zníženie hladiny cholesterolu. Myšiam s vysokými hodnotami cholesterolu boli podávané kapsaicíny. Na konci výskumu vykázali preukázateľné zníženie hladiny cholesterolu oproti tým, ktoré kapsaicíny nedostávali.
- Dýchacie cesty
Nič tak neprečistí dýchacie cesty ako poriadne pálivé jedlo. Či už ste alergik alebo máte nádchu, dávka korenia v jedle vám môže uvoľniť dutiny lepšie, než sprej do nosa.
Mínusy
- Bolesti brucha
Ak skombinujete sýte jedlo s pálivým korením, priam si koledujete o bolesti brucha. Nepríjemné pohyby v črevách, plynatosť alebo problémy so stolicou sa taktiež môžu objaviť po konzumácii štipľavého jedla.
- Pálenie záhy
Je veľmi nepríjemný a častý problém po konzumácii pálivého jedla. Ak ju často zažívate, mali by ste porozmýšľať nad zmenami v jedálničku a v životnom štýle. Prvou pomocou pri pálení záhy je pohár mlieka alebo jedlá sóda, ktoré budú žalúdočné kyseliny neutralizovať.
Čítajte: Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?
- Hnačka
Štipľavé jedlo môže veľa ľuďom podráždiť tráviaci trakt natoľko, že musia utekať na záchod. Zvyčajne sa to ale stáva iba pri veľmi korenistých jedlách. Ak s týmto problémom pravidelne bojujete, mali by ste trochu ubrať z množstva korenia.
- Nespavosť
Zrýchlenie metabolizmu nemusí mať iba príjemný dopad. Ak si dáte pálivé jedlo pred spaním, zvýšenie telesnej teploty a zrýchlenie metabolizmu môže narušiť prirodzenú prípravu vášho organizmu na spánok. Ak ste takýto problém spozorovali, presuňte konzumovanie štipľavých jedál na skoršiu hodinu.
Ako ste na tom s pálivým jedlom vy? Doprajete si ho, alebo má na vás skôr negatívny účinok?

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.