• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla

  • 20:10 28.08.2015
  • Bratislava
Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla

Pálivé jedlo niektorým ľuďom chutí a iným nie. Podobné je to aj so výskumami na túto tému – je štipľavé jedlo dobré alebo nie? Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé účinky.

Plusy

  • Metabolizmus

Jedným z hlavným benefitov pálivého korenia je to, že dokáže ovplyvniť náš metabolizmus. Môže za to látka kapsaicín, ktorá mierne zvýši teplotu tela a tým aj zrýchli spaľovanie.

Čítajte: Môže nám korenie pomôcť schudnúť?

  • Pocit sýtosti

Štipľavé jedlá majú zvláštnu schopnosť doslova oklamať náš mozog a uspokojiť chuť na fastfoodové jedlo. Naviac, pálivé korenie dáva veľa ľuďom zabrať natoľko, že majú čo robiť aj s jednou porciou a nebudú mať potrebu si nakladať ďalšiu.

  • Zdravé srdce a cievy

Kapsaicín má aj silné protizápalové účinky. To môže byť jeden z dôvodov, prečo je u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú štipľavé jedlo, znížená šanca na vznik krvných zrazenín. Toto sa preukázalo najmä u čili korenia.

Čítajte: Týchto 8 byliniek a korenín podporí zdravie vášho srdca

  • Cholesterol

Pri opakovaných pokusoch na myšiach sa ukázalo, že kapsaicín má vplyv aj na zníženie hladiny cholesterolu. Myšiam s vysokými hodnotami cholesterolu boli podávané kapsaicíny. Na konci výskumu vykázali preukázateľné zníženie hladiny cholesterolu oproti tým, ktoré kapsaicíny nedostávali.

  • Dýchacie cesty

Nič tak neprečistí dýchacie cesty ako poriadne pálivé jedlo. Či už ste alergik alebo máte nádchu, dávka korenia v jedle vám môže uvoľniť dutiny lepšie, než sprej do nosa.

Mínusy

  • Bolesti brucha

Ak skombinujete sýte jedlo s pálivým korením, priam si koledujete o bolesti brucha. Nepríjemné pohyby v črevách, plynatosť alebo problémy so stolicou sa taktiež môžu objaviť po konzumácii štipľavého jedla.

  • Pálenie záhy

Je veľmi nepríjemný a častý problém po konzumácii pálivého jedla. Ak ju často zažívate, mali by ste porozmýšľať nad zmenami v jedálničku a v životnom štýle. Prvou pomocou pri pálení záhy je pohár mlieka alebo jedlá sóda, ktoré budú žalúdočné kyseliny neutralizovať.

Čítajte: Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?

  • Hnačka

Štipľavé jedlo môže veľa ľuďom podráždiť tráviaci trakt natoľko, že musia utekať na záchod. Zvyčajne sa to ale stáva iba pri veľmi korenistých jedlách. Ak s týmto problémom pravidelne bojujete, mali by ste trochu ubrať z množstva korenia.

  • Nespavosť

Zrýchlenie metabolizmu nemusí mať iba príjemný dopad. Ak si dáte pálivé jedlo pred spaním, zvýšenie telesnej teploty a zrýchlenie metabolizmu môže narušiť prirodzenú prípravu vášho organizmu na spánok. Ak ste takýto problém spozorovali, presuňte konzumovanie štipľavých jedál na skoršiu hodinu.

Ako ste na tom s pálivým jedlom vy? Doprajete si ho, alebo má na vás skôr negatívny účinok?

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, health.com, care2.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.