• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Deväť bylín a korenín, ktorými nahradíte soľ

  • 19:38 17.07.2015
  • Bratislava
Deväť bylín a korenín, ktorými nahradíte soľ

Pozrite si etikety spracovaných potravín alebo polievok a zistíte, že väčšina z nich má vysoký obsah sodíka. Soľnička má tiež svoje stále miesto v strede stola vo väčšine domácností. Keď si ľudia začínajú uvedomovať ich príjem soli, často siahnu po soli s draslíkom, no ten by sa nemal užívať v kombinácii s niektorými liekmi.

Lepší spôsob, ako znížiť príjem sodíka, je používať bylinky a korenie. Nechutia ako soľ, ale dodávajú zaujímavé chute, ktoré vás možno donútia zamyslieť sa, prečo bola soľ pre vás taká dôležitá.

1. Petržlen - Petržlen nie je len ozdoba, ale aj vynikajúci doplnok k vášmu vareniu. Dodáva jedlu celkovo čerstvejšiu chuť a môže pomôcť zvýrazniť iné koreniny.

2. Koriander - Koriander je obvyklá súčasť mexických jedál, ako je salsa a guacamole a mnohým chuťou pripomína citrusy. Niektorí ľudia však vnímajú jeho chuť inak a majú pocit, že chutí ako mydlo. Skúste ho a uvidíte, či vám bude chutiť.

3. Šalvia - Je to veľmi aromatická bylinka s drevitou chuťou. Je obzvlášť vhodná na bravčové mäso a chleba.

4. Bazalka - Často sa používa v talianskych pokrmoch. Má zároveň sladkú aj pikantnú chuť, no nie prehnanú, takže sa hodí do rôznych jedál.

5. Saturejka - Prichádza v dvoch variantoch, záhradnej a horskej. Táto rastlina má podobnú chuť ako oregano alebo majoránka.

6. Škorica - Škorica je jednou z najstarších známych korenín, a to najmä v krajinách, ako je India, Srí Lanka a ďalšie časti Ázie. Je to dobrá alternatíva soli, pretože má schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť hladiny cholesterolu.

7. Kardamóm - Kardamóm je vhodná náhrada soli, pretože jeho chuť je veľmi odlišná a silná. Môžete si z neho pripraviť aj čaj, pričom dostanete chuť s náznakom zázvoru a soli.

8. Kajenské korenie - Tiež známe ako červené čili papričky. Je často používané v španielskej, mexickej a indickej kuchyni. Dodáva horúcu a pikantnú chuť, ktorá môže byť dobrou alternatívou soli.

9. Bobkový list - Dodáva chuť najmä mäsu. Tieto sladké a aromatické listy sú zvyčajne sušené k zvýrazneniu ich chute. Dokážu úplne odlišne definovať chuť jedla.

Tieto bylinky a korenie predstavujú len začiatok cesty k ochuteniu jedla bez soli. Intenzitu dodáva aj cesnak, cibuľa, pór alebo pažítka. Červená paprika, alebo dokonca aj verný spoločník soli, čierne korenie, dokáže zmeniť chuť jedla. Ktorákoľvek z týchto možností môže potenciálne viesť k lepšiemu zdraviu.

Zdroj: info.sk, TM, naturalalternativeremedy.com, localharvest.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.