Päť potravín, ktoré bojujú proti rakovine

Niektoré rizikové faktory vzniku rakoviny, ako je napríklad genetika, neovplyvníme. No našu stravu vieme zmeniť kedykoľvek.
Prečítajte si o piatich potravinách, ktoré majú veľký prínos pre vaše zdravie, ale tiež môžu pomôcť vášmu telu pri prevencii a boji proti rakovine.
Brokolica
Táto zelenina vie efektívne bojovať proti malígnym bunkám. Sulforafan a glukorafanin, ktorý nájdete v brokolici, dokážu spomaliť rast nádoru. Sulforafan má tiež schopnosť ovplyvniť normalizáciu metylácie DNA. Abnormálna metylácia DNA je prítomná pri rozvoji mnohých typov rakoviny.
Cesnak
Štúdie ukázali, že cesnak je obzvlášť účinný pri znížení rizika rakoviny. Sú za tým organosírové zlúčeniny v cesnaku. Tieto zlúčeniny dokážu modulovať aktivity enzýmov (vrátane enzýmov, ktoré sú nutné k detoxikácii karcinogénov) a zmierneňujú mutagenézu.
Zelená listová zelenina
Listová zelenina sýtej zelenej farby obsahuje cenné karotenoidy. Betakarotén, zeaxantín a luteín pôsobia ako prevencia proti rakovine tým, že fungujú ako antioxidanty. Voľné radikály môžu vo vysokých koncentráciách poškodiť bunkové zložky (vrátane DNA). Poškodenie DNA môže hrať úlohu v rozvoji nádorových buniek. Antioxidanty neutralizujú voľné radikály a následne zabránia škodám na zdraví.
Jahody
Tieto sladké, červené plody sú bohaté na antioxidanty, čo sú vynikajúce zachytávače voľných radikálov. Jahody obsahujú vysoké množstvo flavonoidu, ktorý sa volá kvercetín. Výskum naznačuje, že kvercetín môžu podstatne pomôcť pri náprave karcinogénnych zmien. Tiež dokáže spomaliť rast rakovinových buniek.
Kurkuma
Kurkumín je látka nájdená v kurkume, ktorá je neustále skúmaná pre jej schopnosť bojovať proti rakovine. Predpokladá sa, že kurkumín môže spomaliť šírenie existujúcej rakoviny, ako aj podporiť zdravé funkcie buniek.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.