• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 2.3.2024Meniny má Anežka
Bratislava

Pevnejšie svalstvo vďaka ananásu

  • 11:30 22.04.2013
  • Bratislava
Pevnejšie svalstvo vďaka ananásu

O ananáse sa už toho určite veľa napísalo, no neuškodí, keď si to pripomenieme. Zo zdravotného hľadiska konzumácia ananásu prináša viacero výhod. A to najmä vďaka zložke, ktorú ananás obsahuje - bromelaín.

Bromelaín je enzým, ktorého najviac nájdeme v strede tohto ovocia. Po stáročia ananás používali ľudia zo Strednej a Južnej Ameriky napríklad pri liečbe porúch trávenia či zápalov.

Enzým bromelaín funguje však aj ako podporný prostriedok pri podpore hojenia rán. Má antivírusové, protizápalové, ale aj antibakteriálne účinky.

Video: Ako krájať a servírovať ananás?

Protinádorové účinky bromelaínu

Istá štúdia v roku 2007 zistila, že účinky bromelaínu sú lepšie ako liek 5-fluorouracil (používaný pri chemoterapii). Áno, vedci zistili, že protinádorové účinky bromelaínu boli lepšie ako vyššie uvedené liečivo. No akosi sa nám výsledky podobných štúdií, ktoré dokazujú, aké výhody majú prírodné látky nedostávajú do uší. Kde je problém? Možno v tom, že farmaceutické spoločnosti by pri inom postupe liečby nedosiahli taký zisk.
Konzumácia ananásu pomáha pri tvorbe svalovej hmoty, je výbornou prevenciou proti svalovej ochabnutosti. Pomáha znižovať zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak.

Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu

Ananás z 90 percent obsahuje vodu, množstvo organických kyselín. Obsahuje však aj síru, z čoho môže niektorých rozbolieť hlava. Z veľa vitamínov, ktoré toto ovocie obsahuje je to aj biotín, ktorý vplýva pozitívne na naše zdravie vlasov, nechtov a kože.

Správna konzumácia

Pri konzumácii ananásu treba dať pozor a jesť len úplne dozreté plody. Keď je ananás nezrelý, obsahuje veľa kyselín, ktoré nám môžu podráždiť žalúdok a poškodiť aj zubnú sklovinu.

Čítajte: Keď ovocie zaškodí. Jete ho naozaj správne?

Ananás neskladujeme v chlade. Najlepší je čerstvý - pri konzervovaní stratí až 60 percent vitamínov. Aj napriek všetkým liečivým účinkom tohto ovocia, niektorým ľudom môže veľké množstvo skonzumovaného ananásu podráždiť sliznicu úst, preto si dávajte pozor.

Ale poďme späť k bromelaínu. K ďalším jeho pozitívnym dopadom na naše telo patria:

  • zmenšovanie opuchu tkanív
  • hojenie tkanív postihnutých popálenín a rán
  • úľava od bolesti pri artritíde
  • liečba pooperačných stavov
  • pomáha pri zápaloch močových ciest
Zdroj: Info.sk, Naturalsociety.com, Gastroprincipal.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

9:14 26.02.2024Zdravie

Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami.

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

18:41 24.02.2024Zdravie

Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

7:36 22.02.2024Zdravie

Štúdia spojila užívanie vitamínu s vyšším riziko demencie.

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

9:22 19.02.2024Zdravie

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka.

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

6:52 19.02.2024Zdravie

Rodičia, ktorí používajú smartfóny, môžu uškodiť svojim deťom v tínedžerskom veku.