Pevnejšie svalstvo vďaka ananásu
O ananáse sa už toho určite veľa napísalo, no neuškodí, keď si to pripomenieme. Zo zdravotného hľadiska konzumácia ananásu prináša viacero výhod. A to najmä vďaka zložke, ktorú ananás obsahuje - bromelaín.
Bromelaín je enzým, ktorého najviac nájdeme v strede tohto ovocia. Po stáročia ananás používali ľudia zo Strednej a Južnej Ameriky napríklad pri liečbe porúch trávenia či zápalov.
Enzým bromelaín funguje však aj ako podporný prostriedok pri podpore hojenia rán. Má antivírusové, protizápalové, ale aj antibakteriálne účinky.
Video: Ako krájať a servírovať ananás?
Protinádorové účinky bromelaínu
Istá štúdia v roku 2007 zistila, že účinky bromelaínu sú lepšie ako liek 5-fluorouracil (používaný pri chemoterapii). Áno, vedci zistili, že protinádorové účinky bromelaínu boli lepšie ako vyššie uvedené liečivo. No akosi sa nám výsledky podobných štúdií, ktoré dokazujú, aké výhody majú prírodné látky nedostávajú do uší. Kde je problém? Možno v tom, že farmaceutické spoločnosti by pri inom postupe liečby nedosiahli taký zisk.
Konzumácia ananásu pomáha pri tvorbe svalovej hmoty, je výbornou prevenciou proti svalovej ochabnutosti. Pomáha znižovať zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak.
Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu
Ananás z 90 percent obsahuje vodu, množstvo organických kyselín. Obsahuje však aj síru, z čoho môže niektorých rozbolieť hlava. Z veľa vitamínov, ktoré toto ovocie obsahuje je to aj biotín, ktorý vplýva pozitívne na naše zdravie vlasov, nechtov a kože.
Správna konzumácia
Pri konzumácii ananásu treba dať pozor a jesť len úplne dozreté plody. Keď je ananás nezrelý, obsahuje veľa kyselín, ktoré nám môžu podráždiť žalúdok a poškodiť aj zubnú sklovinu.
Čítajte: Keď ovocie zaškodí. Jete ho naozaj správne?
Ananás neskladujeme v chlade. Najlepší je čerstvý - pri konzervovaní stratí až 60 percent vitamínov. Aj napriek všetkým liečivým účinkom tohto ovocia, niektorým ľudom môže veľké množstvo skonzumovaného ananásu podráždiť sliznicu úst, preto si dávajte pozor.
Ale poďme späť k bromelaínu. K ďalším jeho pozitívnym dopadom na naše telo patria:
- zmenšovanie opuchu tkanív
- hojenie tkanív postihnutých popálenín a rán
- úľava od bolesti pri artritíde
- liečba pooperačných stavov
- pomáha pri zápaloch močových ciest
Štyri kľúčové faktory, ktoré vás ochránia pred demenciou: Toto musíte jesť častejšie
Štúdia odhalila kľúčové faktory, ktoré vás môžu ochrániť pred rozvojom demencie.
Rakovinu prezradí aj dýchanie, tento príznak neignorujte
Často prehliadaný príznak zhubného ochorenia vás môže priviesť až k lekárovi.
Účinky konzumácie maku: Toto s makom nikdy nerobte
Semená maku pochádzajú z tej istej rastliny, z ktorej sa vyrába ópium a morfium.
Pozor na nebezpečné sviečky: Tieto druhy škodia viac ako cigaretový dym
Odborníci tvrdia, že tieto typy sviečok môžu byť pre vaše zdravie horšie ako dym z cigariet.
Toto obľúbené jedlo znižuje chrápanie
Častejšia konzumácia mliečnej potraviny znižuje mieru chrápania.