• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.10.2024Meniny má Alojzia
11°Bratislava

Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?

  • 19:30 09.09.2014
  • BRATISLAVA
Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?

Určite ste sa už stretli so správami o škodlivosti používania mikovlnných rúr. Obávate sa ich používania? Priblížme sa spolu k pravde!

Časté používanie mikrovlnnej rúry podľa Mika Adamsa z magazínu Natural News úzko súvisí s nárastom výskytu civilizačných chorôb, cukrovky, obezity, zlyhávaním obličiek či s ochoreniami srdca a pečene. Čo je na tom pravdy?

Ľudia konzumujú množstvo kalórií a nedostatok živín. To je síce pravda. No zvaľovať príčinu výlučne na mikrovlnky a obviňovať ich dokonca z rakoviny, by bolo pomerne zavádzajúce.

Ak sa zameriame na samotné jedlo z mikrovlnky, za škodlivé ho môžeme označiť len v prípade, ak také bolo aj pred vložením do rúry. Hovoríme teda o rôznych obľúbených hotových polotovaroch plných éčok, ktoré stačí len ohriať a v tejto uponáhľanej dobe sú ešte stále konzumované mnohými ľuďmi. Zo stresu v kombinácii so zlou stravou logicky nemôže vzísť nič dobré.

Čítajte: Detoxikácia organizmu. Kedy nepomáha?

Ničenie vitamínov?

Existuje mnoho názorov, že používanie mikrovlnky je ako hádzanie atómovky na vlastné jedlo. Mikrovlnky ohrievajú potraviny prostredníctvom procesu vytvárania molekulárneho trenia a podľa týchto antiteórií sa mechanizmom ohrevu rýchlo ničia molekuly vitamínov a fytoživín, čím sa potraviny menia na nutrične prázdne.

Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

Magazín Vitalita.cz zverejnil článok s vyjadrením odborníka Pavla Buchara z Národného referenčného laboratória pre neionizujúce žiarenie v Prahe, ktorý tieto dohady uviedol na pravú mieru.

Vitamíny sú všeobecne náchylné k ničeniu sa pri vyšších teplotách. Nejde teda len o ohrievanie v mikrovlnkách. Všetky spôsoby ohrevu fungujú na princípe zvyšovania vibračnej či rotačnej energie atómov a molekúl. Je preto jedno aký spôsob zohriatia jedla zvolíte, vitamíny môžete zničiť tak či tak. Práve to je dôvodom dôležitého prijímu čo najväčšieho množstva zeleniny a ovocia v surovom stave.

Žiarenie a vplyv na zdravie človeka

Časté sú aj obavy ľudí či žiarenie z mikrovlnnej rúry neškodí priamo zdraviu ľudí, ktorí sú v jej blízkosti počas ohrievania. Ako vysvetlil pán Buchara pre vitalita.cz, žiarenie v mikrovlnke je však neionizované, to znamená, že nepredstavuje hrozbu pre náš organizmus a mikrovlny prenikajú do okolia len s veľmi malou intenzitou. Všetky rúry sú tiež vybavené ochranou ktorá okamžite zastavuje ich generovanie po jej otvorení.

Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!

Výroba mikrovlnných rúr navyše stále podlieha európskym normám, ktoré vydáva organizácia CENELEC.

Zdroj: Info.sk, BD, zahr, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie

Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie

7:04 21.10.2024Zdravie

Prudko toxická rastlina je kvôli okrasným kvetom obľúbená aj u záhradkárov. Všetky jej časti sú však jedovaté a môžu vyvolať desivé halucinácie.

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť aj vážne ochorenia, toto radí zubárka

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť aj vážne ochorenia, toto radí zubárka

7:06 20.10.2024Zdravie

Pokazený mliečny zub môže spôsobiť dieťaťu vážne zdravotné problémy, ktoré na prvý pohľad so zubami nesúvisia.

Ako správne vyplachovať nos: Pozor na túto chybu, hrozí poškodenie mozgu!

Ako správne vyplachovať nos: Pozor na túto chybu, hrozí poškodenie mozgu!

7:20 19.10.2024Zdravie

Vyplachovanie nosa patrí k najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť nádchy. Poznáte však jeho zásady?

Lekár radí: 4 hrozby, ktoré sa skrývajú v diétnych nápojoch

Lekár radí: 4 hrozby, ktoré sa skrývajú v diétnych nápojoch

21:04 18.10.2024Zdravie

Gastroenterológ vidí hneď niekoľko dôvodov, prečo nikdy nepiť diétnu kolu a podobné malinovky.

5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené

5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené

20:03 18.10.2024Zdravie

Nie každá preliačina v konzerve hneď svedčí o nekvalitnom obsahu. Lekár radí, ako rozpoznať poškodené jedlo z vonkajšieho vzhľadu plechovky.