Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?

Určite ste sa už stretli so správami o škodlivosti používania mikovlnných rúr. Obávate sa ich používania? Priblížme sa spolu k pravde!
Časté používanie mikrovlnnej rúry podľa Mika Adamsa z magazínu Natural News úzko súvisí s nárastom výskytu civilizačných chorôb, cukrovky, obezity, zlyhávaním obličiek či s ochoreniami srdca a pečene. Čo je na tom pravdy?
Ľudia konzumujú množstvo kalórií a nedostatok živín. To je síce pravda. No zvaľovať príčinu výlučne na mikrovlnky a obviňovať ich dokonca z rakoviny, by bolo pomerne zavádzajúce.
Ak sa zameriame na samotné jedlo z mikrovlnky, za škodlivé ho môžeme označiť len v prípade, ak také bolo aj pred vložením do rúry. Hovoríme teda o rôznych obľúbených hotových polotovaroch plných éčok, ktoré stačí len ohriať a v tejto uponáhľanej dobe sú ešte stále konzumované mnohými ľuďmi. Zo stresu v kombinácii so zlou stravou logicky nemôže vzísť nič dobré.
Čítajte: Detoxikácia organizmu. Kedy nepomáha?
Ničenie vitamínov?
Existuje mnoho názorov, že používanie mikrovlnky je ako hádzanie atómovky na vlastné jedlo. Mikrovlnky ohrievajú potraviny prostredníctvom procesu vytvárania molekulárneho trenia a podľa týchto antiteórií sa mechanizmom ohrevu rýchlo ničia molekuly vitamínov a fytoživín, čím sa potraviny menia na nutrične prázdne.
Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?
Magazín Vitalita.cz zverejnil článok s vyjadrením odborníka Pavla Buchara z Národného referenčného laboratória pre neionizujúce žiarenie v Prahe, ktorý tieto dohady uviedol na pravú mieru.
Vitamíny sú všeobecne náchylné k ničeniu sa pri vyšších teplotách. Nejde teda len o ohrievanie v mikrovlnkách. Všetky spôsoby ohrevu fungujú na princípe zvyšovania vibračnej či rotačnej energie atómov a molekúl. Je preto jedno aký spôsob zohriatia jedla zvolíte, vitamíny môžete zničiť tak či tak. Práve to je dôvodom dôležitého prijímu čo najväčšieho množstva zeleniny a ovocia v surovom stave.
Žiarenie a vplyv na zdravie človeka
Časté sú aj obavy ľudí či žiarenie z mikrovlnnej rúry neškodí priamo zdraviu ľudí, ktorí sú v jej blízkosti počas ohrievania. Ako vysvetlil pán Buchara pre vitalita.cz, žiarenie v mikrovlnke je však neionizované, to znamená, že nepredstavuje hrozbu pre náš organizmus a mikrovlny prenikajú do okolia len s veľmi malou intenzitou. Všetky rúry sú tiež vybavené ochranou ktorá okamžite zastavuje ich generovanie po jej otvorení.
Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!
Výroba mikrovlnných rúr navyše stále podlieha európskym normám, ktoré vydáva organizácia CENELEC.

Bolesť alebo artritída? Týchto 6 znakov prezradí, či vám koleno signalizuje závažné ochorenie
Artritída neraz ako prvé postihuje kolenné kĺby. Ako však zistiť, či ide skutočne o toto vážne zápalové ochorenie?

Gynekológovia radia: Toto počas menštruácie nikdy nerobte
Bojujete pravidelne počas menštruácie s kŕčmi a bolesťou? Možno niečo robíte nesprávne.

Čo sa stane, ak sa dotknete ortuti? Odpoveď vás prekvapí
Všetci si spomíname na varovanie pred rozliatou ortuťou z teplomera. Prečo by sme sa tejto látky nemali dotýkať a čo hrozí, ak toto varovanie odignorujeme?

Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia
Zabúdate? Nová štúdia naznačuje, že možno potrebujete vo svojej strave viac červeného vína a čerešní.

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate pri cvičení na stacionárnom bicykli
Udržiavať si kondičku pomocou stacionárneho bicykla síce na prvý pohľad pôsobí ako jednoduchý cieľ, no mnohí ho zvyknú podceniť.