• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 21.7.2024Meniny má Daniel
21°Bratislava

Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?

  • 19:30 09.09.2014
  • BRATISLAVA
Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?

Určite ste sa už stretli so správami o škodlivosti používania mikovlnných rúr. Obávate sa ich používania? Priblížme sa spolu k pravde!

Časté používanie mikrovlnnej rúry podľa Mika Adamsa z magazínu Natural News úzko súvisí s nárastom výskytu civilizačných chorôb, cukrovky, obezity, zlyhávaním obličiek či s ochoreniami srdca a pečene. Čo je na tom pravdy?

Ľudia konzumujú množstvo kalórií a nedostatok živín. To je síce pravda. No zvaľovať príčinu výlučne na mikrovlnky a obviňovať ich dokonca z rakoviny, by bolo pomerne zavádzajúce.

Ak sa zameriame na samotné jedlo z mikrovlnky, za škodlivé ho môžeme označiť len v prípade, ak také bolo aj pred vložením do rúry. Hovoríme teda o rôznych obľúbených hotových polotovaroch plných éčok, ktoré stačí len ohriať a v tejto uponáhľanej dobe sú ešte stále konzumované mnohými ľuďmi. Zo stresu v kombinácii so zlou stravou logicky nemôže vzísť nič dobré.

Čítajte: Detoxikácia organizmu. Kedy nepomáha?

Ničenie vitamínov?

Existuje mnoho názorov, že používanie mikrovlnky je ako hádzanie atómovky na vlastné jedlo. Mikrovlnky ohrievajú potraviny prostredníctvom procesu vytvárania molekulárneho trenia a podľa týchto antiteórií sa mechanizmom ohrevu rýchlo ničia molekuly vitamínov a fytoživín, čím sa potraviny menia na nutrične prázdne.

Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

Magazín Vitalita.cz zverejnil článok s vyjadrením odborníka Pavla Buchara z Národného referenčného laboratória pre neionizujúce žiarenie v Prahe, ktorý tieto dohady uviedol na pravú mieru.

Vitamíny sú všeobecne náchylné k ničeniu sa pri vyšších teplotách. Nejde teda len o ohrievanie v mikrovlnkách. Všetky spôsoby ohrevu fungujú na princípe zvyšovania vibračnej či rotačnej energie atómov a molekúl. Je preto jedno aký spôsob zohriatia jedla zvolíte, vitamíny môžete zničiť tak či tak. Práve to je dôvodom dôležitého prijímu čo najväčšieho množstva zeleniny a ovocia v surovom stave.

Žiarenie a vplyv na zdravie človeka

Časté sú aj obavy ľudí či žiarenie z mikrovlnnej rúry neškodí priamo zdraviu ľudí, ktorí sú v jej blízkosti počas ohrievania. Ako vysvetlil pán Buchara pre vitalita.cz, žiarenie v mikrovlnke je však neionizované, to znamená, že nepredstavuje hrozbu pre náš organizmus a mikrovlny prenikajú do okolia len s veľmi malou intenzitou. Všetky rúry sú tiež vybavené ochranou ktorá okamžite zastavuje ich generovanie po jej otvorení.

Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!

Výroba mikrovlnných rúr navyše stále podlieha európskym normám, ktoré vydáva organizácia CENELEC.

Zdroj: Info.sk, BD, zahr, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

VČERA - 19:37Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.

Lekárka: Toto často pozorujem u ľudí, ktorí neskôr ochorejú na rakovinu

Lekárka: Toto často pozorujem u ľudí, ktorí neskôr ochorejú na rakovinu

19:38 11.07.2024Zdravie

Špecialistka prezradila, čo spája väčšinu onkologických pacientov ešte predtým, ako si vypočujú hrozivú diagnózu.

Obľúbené ovocie zintenzívňuje účinok viacerých druhov liekov: Nie sú medzi nimi aj vaše?

Obľúbené ovocie zintenzívňuje účinok viacerých druhov liekov: Nie sú medzi nimi aj vaše?

6:55 10.07.2024Zdravie

Pacienti, ktorí užívajú vybrané druhy liekov, by si mali dať pozor na konzumáciu tohto ovocia. Môže totiž výrazne zintenzívniť ich účinok.