Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?
Určite ste sa už stretli so správami o škodlivosti používania mikovlnných rúr. Obávate sa ich používania? Priblížme sa spolu k pravde!
Časté používanie mikrovlnnej rúry podľa Mika Adamsa z magazínu Natural News úzko súvisí s nárastom výskytu civilizačných chorôb, cukrovky, obezity, zlyhávaním obličiek či s ochoreniami srdca a pečene. Čo je na tom pravdy?
Ľudia konzumujú množstvo kalórií a nedostatok živín. To je síce pravda. No zvaľovať príčinu výlučne na mikrovlnky a obviňovať ich dokonca z rakoviny, by bolo pomerne zavádzajúce.
Ak sa zameriame na samotné jedlo z mikrovlnky, za škodlivé ho môžeme označiť len v prípade, ak také bolo aj pred vložením do rúry. Hovoríme teda o rôznych obľúbených hotových polotovaroch plných éčok, ktoré stačí len ohriať a v tejto uponáhľanej dobe sú ešte stále konzumované mnohými ľuďmi. Zo stresu v kombinácii so zlou stravou logicky nemôže vzísť nič dobré.
Čítajte: Detoxikácia organizmu. Kedy nepomáha?
Ničenie vitamínov?
Existuje mnoho názorov, že používanie mikrovlnky je ako hádzanie atómovky na vlastné jedlo. Mikrovlnky ohrievajú potraviny prostredníctvom procesu vytvárania molekulárneho trenia a podľa týchto antiteórií sa mechanizmom ohrevu rýchlo ničia molekuly vitamínov a fytoživín, čím sa potraviny menia na nutrične prázdne.
Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?
Magazín Vitalita.cz zverejnil článok s vyjadrením odborníka Pavla Buchara z Národného referenčného laboratória pre neionizujúce žiarenie v Prahe, ktorý tieto dohady uviedol na pravú mieru.
Vitamíny sú všeobecne náchylné k ničeniu sa pri vyšších teplotách. Nejde teda len o ohrievanie v mikrovlnkách. Všetky spôsoby ohrevu fungujú na princípe zvyšovania vibračnej či rotačnej energie atómov a molekúl. Je preto jedno aký spôsob zohriatia jedla zvolíte, vitamíny môžete zničiť tak či tak. Práve to je dôvodom dôležitého prijímu čo najväčšieho množstva zeleniny a ovocia v surovom stave.
Žiarenie a vplyv na zdravie človeka
Časté sú aj obavy ľudí či žiarenie z mikrovlnnej rúry neškodí priamo zdraviu ľudí, ktorí sú v jej blízkosti počas ohrievania. Ako vysvetlil pán Buchara pre vitalita.cz, žiarenie v mikrovlnke je však neionizované, to znamená, že nepredstavuje hrozbu pre náš organizmus a mikrovlny prenikajú do okolia len s veľmi malou intenzitou. Všetky rúry sú tiež vybavené ochranou ktorá okamžite zastavuje ich generovanie po jej otvorení.
Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!
Výroba mikrovlnných rúr navyše stále podlieha európskym normám, ktoré vydáva organizácia CENELEC.
Rastlina, ktorá rastie pri poliach aj v záhradách, môže vyvolať halucinácie
Prudko toxická rastlina je kvôli okrasným kvetom obľúbená aj u záhradkárov. Všetky jej časti sú však jedovaté a môžu vyvolať desivé halucinácie.
Pokazený mliečny zub môže spôsobiť aj vážne ochorenia, toto radí zubárka
Pokazený mliečny zub môže spôsobiť dieťaťu vážne zdravotné problémy, ktoré na prvý pohľad so zubami nesúvisia.
Ako správne vyplachovať nos: Pozor na túto chybu, hrozí poškodenie mozgu!
Vyplachovanie nosa patrí k najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť nádchy. Poznáte však jeho zásady?
Lekár radí: 4 hrozby, ktoré sa skrývajú v diétnych nápojoch
Gastroenterológ vidí hneď niekoľko dôvodov, prečo nikdy nepiť diétnu kolu a podobné malinovky.
5 znakov toho, že jedlo v plechovke je pokazené
Nie každá preliačina v konzerve hneď svedčí o nekvalitnom obsahu. Lekár radí, ako rozpoznať poškodené jedlo z vonkajšieho vzhľadu plechovky.