• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Energetické nápoje vás môžu zabiť!

  • 19:00 24.08.2013
  • BRATISLAVA
Energetické nápoje vás môžu zabiť!

Ich reklamné slogany sú trefné, lákavé a sľubujú presne to, čo väčšine ľuďom v dnešnej uponáhľanej dobe chýba. Energia, výdrž a dokonalá koncentrácia. „Energy drinky“ sa stali trendom, no majú žiaľ svoju nebezpečnú stránku a ich nadmerná konzumácia predstavuje riziko. Pozor, aby vás nestáli život!

Ilustračné foto

Infarkt v mladom veku? Realita!

Nadmerné pitie energetických nápojov zaťažuje srdcovo-cievny systém, nervový systém a tiež žalúdok. Podľa lekárov by mal predaj energetických nápojov podliehať prísnej regulácii rovnako, ako cigarety či alkohol. Americký magazín Pediatrics uverejnil štúdie zamerané na výskum spotreby a účinkov energetických nápojov. Tie uvádzajú, že takmer polovicu ich konzumentov predstavujú deti a mladiství. Práve pre nich by sa však rozhodne mali stať neprístupnými. Prečo? V tak častých vysokých dávkach je kofeín pre deti toxický a hrozí, že sa ním predávkujú. To môže mať tragické následky - záchvaty, infarkt, mŕtvica, v najhorších prípadoch i náhla smrť.

Obzvlášť opatrní by mali byť i ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom, diabetici a ženy v tehotenstve. Alarmujúce riziká si žiaľ uvedomuje len málo z nich.

S alkoholom? Aj pre zdravých hazard so životom!

Napriek výstrahám na obaloch nápojov mladí neváhajú kombinovať energetické nápoje s alkoholom a jednoducho nad nimi mávnu rukou. Takzvané "anjelské krídla" pokojne nájdete na zozname miešaných drinkov v baroch a nočných podnikoch. Vedci dvíhajú varovný prst. Ich štúdie dokazujú, že osoby, ktoré túto kombináciu preferujú, sú náchylné na zvýšenú podráždenosť, nepokoj, triašku, napätie, silné búšenie srdca a poruchy spánku. Ani pre zdravých ľudí nie je táto kombinácia bezpečná.

Čítajte: Čipsy, chrumkavý zabijak

Ďalšie výskumy dokázali i negačné vlastnosti energetických nápojov. Tie údajne maskujú symptómy z požitia alkoholu, následkom čoho môže dôjsť k skresleniu reality, respektíve ignorácii dôsledkov konania a k preceneniu vlastných schopností.

Energy drink vs. šálka kávy

Kofeín je látka, ktorá ich spája. Energetické nápoje sú propagované ako silnejšie a účinnejšie, nakoľko obsahujú podporné zložky taurín, guaranu či ženšen. Vedci skúmali ich vplyv samostatne i v kombinácii s kofeínom. O väčšom stimulačnom efekte na kognitívne funkcie či fyzický výkon, vďaka spoločnému pôsobeniu, však nie je mnoho dôkazov a po pravde tak kofeín zostáva hlavným „životabudičom“. Hoci je množstvo kofeínu v energetických nápojoch porovnateľné s tým, ktoré poskytuje obyčajná šálka kávy, jeho účinok je v tomto prípade oveľa rýchlejší a o to nebezpečnejší., nakoľko spôsobuje náhle zvýšenie krvného tlaku. Predsa len, dúšky horúcej voňavej kávy si vychutnávame pomalšie.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR uvádza prípady, pre ktoré sa neodporúča energetické nápoje konzumovať. Ide však len o chabé „Rady pre verejnosť“:

  • konzumácia energetických nápojov deťmi
  • konzumácia energetických nápojov tehotnými ženami a /alebo počas dojčenia,
  • konzumácia energetických nápojov na uhasenie smädu,
  • konzumácia energetických nápojov v kombinácii s alkoholom, výživovými doplnkami a liekmi,
  • konzumácia energetických nápojov počas intenzívnej fyzickej aktivity, čo by mohlo viesť k srdcovej arytmii

Podobné výstrahy však neriešia ich jednoduchú dostupnosť na trhu a deti si žiaľ následky ich konzumácie neuvedomujú. Nehovoriac o ich vysokom obsahu cukru, ktorý sám o sebe dokáže v tele narobiť problémy. Rýchle nárasty a poklesy hladiny cukru v krvi dokážu spôsobiť výkyvy z psychickej rovnováhy a tiež bolesti hlavy. Výrobcovia vyzdvihujú ich pozitívne účinky a „výživnú hodnotu“ v podobe vitamínov, ktoré ale v obsahu plechoviek energetických nápojov tvoria zanedbateľné množstvo. Údaje preukazujúce účinky na zdravie organizmu sú nedostatočné. Sú len spleťou výborne nastaveného marketingu podporujúceho predaj. Výsledok? Konzumenti „sadli na med“ a výrobcovia bohatnú. No za akú cenu?

Prírodné životabudiče

Ak máte problémy s únavou alebo sa potrebujete dlhšiu dobu sústrediť, siahnite preto radšej po účinnej prírodnej medicíne. Pomôže vám ginko biloba, zelený čaj či goji a kvalitná tmavá čokoláda, ktoré vám dodajú stratenú energiu. Činnosť mozgu a lepšiu pamäť podporuje i avokádo, zázvor, čučoriedky a vlašské oriešky.

Sledujte video: Čo dokáže spôsobiť jedna cigareta

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.