• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Energetické nápoje vás môžu zabiť!

  • 19:00 24.08.2013
  • BRATISLAVA
Energetické nápoje vás môžu zabiť!

Ich reklamné slogany sú trefné, lákavé a sľubujú presne to, čo väčšine ľuďom v dnešnej uponáhľanej dobe chýba. Energia, výdrž a dokonalá koncentrácia. „Energy drinky“ sa stali trendom, no majú žiaľ svoju nebezpečnú stránku a ich nadmerná konzumácia predstavuje riziko. Pozor, aby vás nestáli život!

Ilustračné foto

Infarkt v mladom veku? Realita!

Nadmerné pitie energetických nápojov zaťažuje srdcovo-cievny systém, nervový systém a tiež žalúdok. Podľa lekárov by mal predaj energetických nápojov podliehať prísnej regulácii rovnako, ako cigarety či alkohol. Americký magazín Pediatrics uverejnil štúdie zamerané na výskum spotreby a účinkov energetických nápojov. Tie uvádzajú, že takmer polovicu ich konzumentov predstavujú deti a mladiství. Práve pre nich by sa však rozhodne mali stať neprístupnými. Prečo? V tak častých vysokých dávkach je kofeín pre deti toxický a hrozí, že sa ním predávkujú. To môže mať tragické následky - záchvaty, infarkt, mŕtvica, v najhorších prípadoch i náhla smrť.

Obzvlášť opatrní by mali byť i ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom, diabetici a ženy v tehotenstve. Alarmujúce riziká si žiaľ uvedomuje len málo z nich.

S alkoholom? Aj pre zdravých hazard so životom!

Napriek výstrahám na obaloch nápojov mladí neváhajú kombinovať energetické nápoje s alkoholom a jednoducho nad nimi mávnu rukou. Takzvané "anjelské krídla" pokojne nájdete na zozname miešaných drinkov v baroch a nočných podnikoch. Vedci dvíhajú varovný prst. Ich štúdie dokazujú, že osoby, ktoré túto kombináciu preferujú, sú náchylné na zvýšenú podráždenosť, nepokoj, triašku, napätie, silné búšenie srdca a poruchy spánku. Ani pre zdravých ľudí nie je táto kombinácia bezpečná.

Čítajte: Čipsy, chrumkavý zabijak

Ďalšie výskumy dokázali i negačné vlastnosti energetických nápojov. Tie údajne maskujú symptómy z požitia alkoholu, následkom čoho môže dôjsť k skresleniu reality, respektíve ignorácii dôsledkov konania a k preceneniu vlastných schopností.

Energy drink vs. šálka kávy

Kofeín je látka, ktorá ich spája. Energetické nápoje sú propagované ako silnejšie a účinnejšie, nakoľko obsahujú podporné zložky taurín, guaranu či ženšen. Vedci skúmali ich vplyv samostatne i v kombinácii s kofeínom. O väčšom stimulačnom efekte na kognitívne funkcie či fyzický výkon, vďaka spoločnému pôsobeniu, však nie je mnoho dôkazov a po pravde tak kofeín zostáva hlavným „životabudičom“. Hoci je množstvo kofeínu v energetických nápojoch porovnateľné s tým, ktoré poskytuje obyčajná šálka kávy, jeho účinok je v tomto prípade oveľa rýchlejší a o to nebezpečnejší., nakoľko spôsobuje náhle zvýšenie krvného tlaku. Predsa len, dúšky horúcej voňavej kávy si vychutnávame pomalšie.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR uvádza prípady, pre ktoré sa neodporúča energetické nápoje konzumovať. Ide však len o chabé „Rady pre verejnosť“:

  • konzumácia energetických nápojov deťmi
  • konzumácia energetických nápojov tehotnými ženami a /alebo počas dojčenia,
  • konzumácia energetických nápojov na uhasenie smädu,
  • konzumácia energetických nápojov v kombinácii s alkoholom, výživovými doplnkami a liekmi,
  • konzumácia energetických nápojov počas intenzívnej fyzickej aktivity, čo by mohlo viesť k srdcovej arytmii

Podobné výstrahy však neriešia ich jednoduchú dostupnosť na trhu a deti si žiaľ následky ich konzumácie neuvedomujú. Nehovoriac o ich vysokom obsahu cukru, ktorý sám o sebe dokáže v tele narobiť problémy. Rýchle nárasty a poklesy hladiny cukru v krvi dokážu spôsobiť výkyvy z psychickej rovnováhy a tiež bolesti hlavy. Výrobcovia vyzdvihujú ich pozitívne účinky a „výživnú hodnotu“ v podobe vitamínov, ktoré ale v obsahu plechoviek energetických nápojov tvoria zanedbateľné množstvo. Údaje preukazujúce účinky na zdravie organizmu sú nedostatočné. Sú len spleťou výborne nastaveného marketingu podporujúceho predaj. Výsledok? Konzumenti „sadli na med“ a výrobcovia bohatnú. No za akú cenu?

Prírodné životabudiče

Ak máte problémy s únavou alebo sa potrebujete dlhšiu dobu sústrediť, siahnite preto radšej po účinnej prírodnej medicíne. Pomôže vám ginko biloba, zelený čaj či goji a kvalitná tmavá čokoláda, ktoré vám dodajú stratenú energiu. Činnosť mozgu a lepšiu pamäť podporuje i avokádo, zázvor, čučoriedky a vlašské oriešky.

Sledujte video: Čo dokáže spôsobiť jedna cigareta

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.