• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Jedenásť jedál, ktoré sú zdravé iba navonok

  • 15:25 24.03.2013
  • BRATISLAVA
Jedenásť jedál, ktoré sú zdravé iba navonok

Niektorým jedlám ľudia prisúdili pomyselnú nálepku "zdravé" z úplne neopodstatnených príčin.

Predsudky k jedlám sú bežná vec, no mnohé z nich majú pomyselnú nálepku “zdravé“ z úplne neopodstatnených príčin. Ak sa snažíte schudnúť a nedarí sa vám, možno z nasledujúcich riadkoch zistíte, že vaše predstavy o zdravom stravovaní sú trochu pomýlené. Nikdy však nie je neskoro napraviť to, takže si prečítajte, ktorým potravinám by ste sa mali vyhnúť napriek tomu, že vyzerajú neškodne.

PUKANCE sami o sebe nie sú problémom, horšie je ak konzumujete tie, ktoré sa pripravujú v mikrovlnke. Z inak nízkokalorickej potraviny sa tak stane kalorická bomba (maslové, syrové či karamelové pukance) plná obrovského množstva soli, prípadne cukru. Pukancov sa nemusíte vzdať, ale kupujte si tie neochutené a doma k nim pridajte napríklad bylinky alebo koreniny podľa vlastného uváženia.

KONZERVOVANÁ FAZUĽA S OMÁČKOU (väčšinou paradajkovou) je síce určite lepšie riešenie ako iné hotové jedlá z konzervy, ale aj tak by ste ju mali zo svojho jedálnička vypustiť. Samotná fazuľa je priam dokonalá potravina, ako sa môžete dočítať TU, no tá v konzerve obsahuje často až extrémne množstvo soli, cukru a rôznych nezdravých prísad. Nespasí vás ani nevinne znejúca paradajková omáčka. Omnoho lepšie bude, ak si toto jedlo pripravíte doma sami.

Čo sa týka LIGHT ŠALÁTOVÝCH ZÁLIEVOK, skúste si najprv prečítať ich zloženie. Je priam nekonečne dlhé a nájdete tam množstvo konzervačných látok, aditív, soli a cukru. Šaláty ochucujte radšej olivovým olejom, balsamicom či bielym jogurtom s bylinkami.

MÜSLI je pre mnohých synonymom zdravých raňajok, veď obsahuje ovsené vločky, orechy, sušené ovocie... Áno, ale aj poriadnu dávku cukru a teda aj kalórií. Aj bez mlieka môže mať jedna miska až okolo 500 kilokalórií, čo je štvrtina (!) odporúčanej dennej dávky pre ženu. Takže buď si najprv prečítajte zloženie a vyberajte si také müsli, ktoré obsahuje veľa vlákniny a málo cukru, alebo ešte lepšie – namiešajte si ho doma.

Čítajte: Jedlá a nápoje, ktoré vám prečistia organizmus

KURACIE aj iné WRAPY nájdete predovšetkým v sieťach s rýchlym občerstvením, kde vyzerajú ako tá najdravšia položka z jedálneho lístka. To však nie je pravda – môžete ich naplniť čím len chcete, už samotná tortilla obsahuje množstvo kalórií, nehovoriac o majonéze. Takže ak máte na wrap naozaj obrovskú chuť, aspoň si ho rozdeľte s niekým napoly.

Diétujúci často siahajú aj po ODTUČNENÝCH OCHUTENÝCH JOGURTOCH. To, že neobsahujú tuk, však vôbec neznamená, že sú zdravé, veď istú dávku tuku telo potrebuje. Nie však rafinovaný cukor, a toho sa v týchto jogurtoch často nájde veľmi veľa. Radšej si kúpte nesladený biely jogurt, pokojne aj nízkotučný, ide tu hlavne o to, aby ste neskonzumovali toľko cukru. Doma doň pridajte ovocie alebo trochu medu.

ŠPENÁTOVÉ CESTOVINY budia dojem, že obsahujú viac prospešných látok ako tie ostatné, to však nie je pravda. Obsah špenátu je taký malý, že nestojí za zmienku. Radšej si dajte menšiu porciu celozrnných cestovín s čerstvým špenátom.

ZELENINOVÉ ČIPSY ani zďaleka nie sú to isté čo čerstvá zelenina. Sú totiž úplne tenučké a pri pečení či vyprážaní z nich zmizli všetky živiny. Bohužiaľ, čerstvú zeleninu naozaj nenahradíte ničím iným.

NIEKTORÝM DRUHOM SUSHI sa treba radšej vyhnúť – pozor na japonskú majonézu, krémové syry či tempuru. Inak je sushi samozrejme zdravé, treba si len vyberať rolky so správnymi ingredienciami.

RYŽOVÉ CHLEBÍČKY sú úplne klasickým príkladom potraviny, ktorú množstvo ľudí považuje za zdravú a keď sa rozhodnú začať s diétou, jedia ich každý deň. Síce majú pomerne rozumný počet kalórií, ale zároveň takmer žiadne živiny a nezasýtia vás. Ochutené verzie sú ešte horšie, lebo je v nich cukor a soľ. Pokojne si na nich občas môžete pochutnať, ale určite sa netreba spoliehať na to, že z nich schudnete.

Pri OCHUTENÝCH ORIEŠKOCH opäť platí, že inak zdravú potravinu ničí soľ a cukor. Oriešky sú nesmierne užitočné a výživné, vyberajte si však nepražené a neochutené. Prípadne si ich upražte doma, bez oleja a s korením.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Zdroj: WEBNOVINY, shape.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.