• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 21.2.2020Meniny má Eleonóra
Bratislava

Doprajte si fazuľu, pomôže s trávením i neustálym hladom

  • 10:30 23.02.2013
  • BRATISLAVA
Doprajte si fazuľu, pomôže s trávením i neustálym hladom

Fazuľa, ktorú možno jesť na množstvo spôsobov na raňajky, obed i večeru, je bez pochýb výnimočná potravina.

Nielen pre jej chuť, druhovú rozmanitosť či široké pole možností využitia v kuchyni, ale aj pre to, aké látky obsahuje. Je taká zdravá, že niektorí odborníci odporúčajú konzumovať aspoň tri šálky uvarenej fazule týždenne.

Jedna z hlavných výhod fazule spočíva v jej nízkej kalorickej hodnote (100 g uvarenej fazule má okolo 100 kcal, záleží od druhu), keďže obsahuje veľa vody, no zároveň v sebe má množstvo vlákniny.

Tá ľuďom často zvykne chýbať, čo je nebezpečné, keďže je základom správneho trávenia a je dôležitá pre srdce. Jej nedostatok pomôže vyriešiť fazuľa - už jedna šálka alebo dve tretiny konzervy fazule obsahuje okolo 12 gramov vlákniny, pričom denne sa odporúča skonzumovať okolo 20 až 30 gramov.

Fazuľa má zásluhou množstva vlákniny ďalšiu zaujímavú vlastnosť – telo ju dlho trávi. To zabezpečí, že môžete zjesť menej, no napriek tomu vydržíte dlho sýti. V praxi to teda znamená, že aj malé množstvo nízkokalorickej fazule umlčí hlad, čím vám môže pomôcť udržať hmotnosť na uzde. To samozrejme znižuje riziko mnohých ďalších chorôb spojených s nadváhou.

Zároveň sa vo fazuli neskrýva žiaden cukor, ktorý spôsobuje krátko po najedení hlad, a takmer žiaden tuk. Len pre ilustráciu – istý výskum ukázal, že ľudia, ktorí často konzumujú fazuľu, vážia v priemere o tri kilogramy menej ako tí, ktorí sa jej vyhýbajú. Tiež mali štíhlejší pás, a to napriek tomu, že dospelí denne prijali v priemere o 199 kilokalórií viac a tínedžeri až o 335 kilokalórií viac.

A aby toho nebolo málo, vo fazuli sa nájdu ešte aj antioxidanty, látky, ktoré ničia nebezpečné voľné radikály vo vašom tele. Čo sa týka antioxidantov, malá červená fazuľa sa dostala na čelo rebríčka vypracovaného americkým Ministerstvom poľnohospodárstva a na popredných priečkach sú aj ďalšie druhy. Okrem toho je fazuľa zdrojom kyseliny listovej, železa a bielkovín.

Zdravotné benefity fazule výstižne zhrnul profesor Mark Brick, ktorý skúma túto strukovinu a jej schopnosť predchádzať rakovine a diabetu – podľa neho je fazuľa je viac-menej dokonalá potravina.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: SITA, webmd.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Psy môžu byť kľúčom k pochopeniu a liečbe rakoviny mozgu

Psy môžu byť kľúčom k pochopeniu a liečbe rakoviny mozgu

VČERA - 19:39Zdravie

Psy boli odjakživa pre ľudí dôležití ako pomocníci aj spoločníci. Teraz by mohli byť užitočné aj pri hľadaní lieku na rakovinu mozgu.

Hyperfosfatémia: Na hladinu fosfátov v krvi si treba dávať pozor,toto spôsobuje jej nárast

Hyperfosfatémia: Na hladinu fosfátov v krvi si treba dávať pozor,toto spôsobuje jej nárast

19:46 19.02.2020Zdravie

Nadmerná hladina fosfátov v krvi je stav známy ako hyperfosfatémia. Za touto diagnózou sa skrývajú rôzne príčiny.

Toto pikantné jedlo znižuje riziko infarktu a mŕtvice aj bez diéty

Toto pikantné jedlo znižuje riziko infarktu a mŕtvice aj bez diéty

20:09 18.02.2020Zdravie

Pridanie tohto jedla do vášho jedálnička môže znížiť riziko úmrtia na infarkt alebo mozgovú porážku až o polovicu.

Týmto mužom hrozí vyššie riziko demencie – rozhoduje jediná telesná črta

Týmto mužom hrozí vyššie riziko demencie – rozhoduje jediná telesná črta

19:03 18.02.2020Zdravie

Určitá skupina mužov je demenciou ohrozená viac. Viete, ktorá telesná črta je kľúčová?

 Tento bežný nápoj znižuje riziko rakoviny pečene o 50%

Tento bežný nápoj znižuje riziko rakoviny pečene o 50%

20:24 17.02.2020Zdravie

Pitie tohto obľúbeného nápoja súvisí so zníženým výskytom rakoviny pečene až o polovicu.