Doprajte si fazuľu, pomôže s trávením i neustálym hladom

Fazuľa, ktorú možno jesť na množstvo spôsobov na raňajky, obed i večeru, je bez pochýb výnimočná potravina.
Nielen pre jej chuť, druhovú rozmanitosť či široké pole možností využitia v kuchyni, ale aj pre to, aké látky obsahuje. Je taká zdravá, že niektorí odborníci odporúčajú konzumovať aspoň tri šálky uvarenej fazule týždenne.
Jedna z hlavných výhod fazule spočíva v jej nízkej kalorickej hodnote (100 g uvarenej fazule má okolo 100 kcal, záleží od druhu), keďže obsahuje veľa vody, no zároveň v sebe má množstvo vlákniny.
Tá ľuďom často zvykne chýbať, čo je nebezpečné, keďže je základom správneho trávenia a je dôležitá pre srdce. Jej nedostatok pomôže vyriešiť fazuľa - už jedna šálka alebo dve tretiny konzervy fazule obsahuje okolo 12 gramov vlákniny, pričom denne sa odporúča skonzumovať okolo 20 až 30 gramov.
Fazuľa má zásluhou množstva vlákniny ďalšiu zaujímavú vlastnosť – telo ju dlho trávi. To zabezpečí, že môžete zjesť menej, no napriek tomu vydržíte dlho sýti. V praxi to teda znamená, že aj malé množstvo nízkokalorickej fazule umlčí hlad, čím vám môže pomôcť udržať hmotnosť na uzde. To samozrejme znižuje riziko mnohých ďalších chorôb spojených s nadváhou.
Zároveň sa vo fazuli neskrýva žiaden cukor, ktorý spôsobuje krátko po najedení hlad, a takmer žiaden tuk. Len pre ilustráciu – istý výskum ukázal, že ľudia, ktorí často konzumujú fazuľu, vážia v priemere o tri kilogramy menej ako tí, ktorí sa jej vyhýbajú. Tiež mali štíhlejší pás, a to napriek tomu, že dospelí denne prijali v priemere o 199 kilokalórií viac a tínedžeri až o 335 kilokalórií viac.
A aby toho nebolo málo, vo fazuli sa nájdu ešte aj antioxidanty, látky, ktoré ničia nebezpečné voľné radikály vo vašom tele. Čo sa týka antioxidantov, malá červená fazuľa sa dostala na čelo rebríčka vypracovaného americkým Ministerstvom poľnohospodárstva a na popredných priečkach sú aj ďalšie druhy. Okrem toho je fazuľa zdrojom kyseliny listovej, železa a bielkovín.
Zdravotné benefity fazule výstižne zhrnul profesor Mark Brick, ktorý skúma túto strukovinu a jej schopnosť predchádzať rakovine a diabetu – podľa neho je fazuľa je viac-menej dokonalá potravina.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.