• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Paprika - zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny

  • 17:10 14.03.2013
  • BRATISLAVA
Paprika - zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny

Zo všetkých druhov papriky vášmu zdraviu najviac prospeje tá červená, keďže obsahuje najviac živín.

Pestrofarebnú chrumkavú papriku, ktorá obsahuje množstvo cenných živín, nájdete v obchode po celý rok. Vlákninu i antioxidanty tak máte neustále po ruke a vaše telo sa vám napríklad za taký chutný šalát, ktorý si dáte večeru, určite poďakuje.

V paprike sa nachádza veľké množstvo vitamínu A, najviac je ho v tej červenej. Áčko je potrebné predovšetkým pre váš zrak. Stačí jedna šálka pokrájanej červenej papriky a máte ho dosť na celý deň. Pre rovnaké množstvo papriky ktorejkoľvek farby platí, že v nej nájdete odporúčanú dennú dávku vitamínu C.

Čitajte: 20 dôvodov, prečo piť pivo

Táto zelenina je i zdrojom kyseliny listovej, potrebnej pre tvorbu červených krviniek. Spozornieť by mali predovšetkým tehotné ženy, kedže táto látka pomáha predchádzať rôznym vrodeným chybám u bábätiek. Tiež sa špekuluje o tom, že paprika hrá úlohu pri prevencii rakoviny hrubého čreva, to však zatiaľ nie je dokázané. Jedením papriky svojmu telu zabezpečíte i vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zrážanlivosť krvi.

Najzdravšia je červená

Červená paprika má svoju žiarivú farbu zásluhou karotenoidu lykopénu. Ten dokáže bojovať s nebezpečnými voľnými radikálmi, ktoré sa do tela dostávajú po kontakte s rôznymi toxínmi. Je tiež možné, že pôsobí ako prevencia niektorých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny prostaty či vaječníkov. V ostatných druhoch papriky sa však tiež nájdu karotenoidy, ktoré chránia srdce. Celkovo však platí, že spomedzi všetkých paprík má najviac živín práve tá červená.

Čitajte: Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát

Paprika obsahuje množstvo draslíka, ktorý telu pomáha s hospodárením s vodou a minerálmi, zlepšuje výkonnosť svalov a reguluje krvný tlak. Najviac je ho v červenej a žltej. Netreba zabúdať ani na vlákninu, tá vám pomôže s trávením či vysokým cholesterolom. Betakarotén zas môže pomôcť predísť niektorým druhom rakoviny.

Zázračný kapsaicín

Keby ste zjedli plnú šálku roztopenej čokolády, orieškov či syra, bola by to poriadna kalorická bomba. Paprika? Mizivých 30 až 40 kalórií a ešte k tomu vás vďaka vláknine zasýti. To sa dá skvele využiť napríklad ak chcete niečo chrumkať pri televízii či pri poháriku. Namiesto orieškov či čipsov nakrájajte papriku na pásiky a k tomu si pripravte hummus alebo salsu. Túto zeleninu môžete samozrejme využiť predovšetkým v šalátoch, ale tiež dusenú.

Samostatnou kapitolou je látka zvaná kapsaicín, ktorú nájdete v čili papričkách. Práve ona zabezpečuje to, že vás poriadne štípu - a čím viac, tým lepšie, keďže štipľavosť indikuje množstvo antioxidantov. Aj keď najprv pálenie nezvládate, po čase zvyknete a dokonca sa vďaka nemu do tela vyplavujú endorfíny, ktoré vám zlepšia náladu. Kapsaicín pomáha pri spaľovaní tukov a tiež vtedy, keď vám je zima alebo vás niečo bolí.

Čitajte: Päť jednoduchých tipov na očistu tela

Niekoľko štúdií na zvieratách zas naznačuje, že táto látka dokáže zabíjať rakovinové bunky. V tomto prípade je však potrebný ešte rozsiahly ďalší výskum.

Pridajte sa k nám aj na Facebooku!

Zdroj: WEBNOVINY, livestrong.com, webmd.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.