• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát

  • 11:25 28.03.2013
  • BRATISLAVA
Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát

Špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, ktorá má zároveň minimum kalórií.

Jedna šálka tejto chutnej listovej zeleniny obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej a 40 percent horčíka.

Nájdete v ňom množstvo ďalších živín vrátane vlákniny, vápnika a bielkovín. Nezanedbateľné plus je v tom, že jedna šálka surového špenátu nemá ani len desať kilokalórií.

Potravina, ktorú mnoho detí a dokonca aj dospelých nemôže ani cítiť, pôsobí aj ako prevencia proti rakovine. Je v nej totiž viac ako desať rôznych flavonoidov, ktoré majú antioxidačné účinky. Bojujú proti účinkom nebezpečných voľných radikálov, ktoré sa spájajú práve s týmto zákerným ochorením. Istý výskum napríklad ukázal, že ženy, ktoré pravidelne konzumujú špenát, menej riskujú rakovinu prsníka. Vedci sa tiež nazdávajú, že môže pomôcť aj pri rakovine kože či žalúdka.

Čitajte: Päť jednoduchých tipov na očistu tela

Proti rakovine a infarktu

Časopis Journal of Nutrition v roku 2004 zverejnil výskum, v ktorom zistili, že špenát obsahuje karotenoid neoxantín, ktorý ničí bunky rakoviny prostaty. Flavonoid zvaný kaempferol zas znižuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov.

Špenát prospieva aj srdcu. Jeho antioxidačné vlastnosti dokážu predísť škodlivej oxidácii cholesterolu, ktorá je pre srdce i cievy mimoriadne nebezpečná. Horčík zas zabezpečuje zdravý krvný tlak, rovnako ako draslík, pričom špenát zároveň obsahuje málo sodíka, ktorého nadbytok tlak zvyšuje. Skúste si dať čo i len malý špenátový šalát, uvidíte, že sa to na vašom tlaku prejaví.

Čo sa týka spomínanej kyseliny listovej, je možné, že dokáže znížiť riziko mŕtvice. Ukázal to výskum z roku 2007, no túto súvislosť je ešte potrebné preveriť. Rovnako by ju mali konzumovať tehotné ženy, pretože je mimoriadne dôležitá pre správny vývin plodu.

Pre lepšiu pamäť a zrak

Táto zelenina zabezpečí, aby vám to lepšie myslelo. Doprajte si ju pravidelne a ochránite váš mozog pred predčasným starnutím a jeho typickými prejavmi. Ak vám záleží na tom, aby váš mozog správne fungoval aj v pokročilejšom veku, riaďte sa jednoduchým pravidlom - čím tmavšia listová zelenina, tým lepšie.

Špenát si dokáže poradiť aj s problémami so zrakom, dokonca aj pri makulárnej degenerácii spôsobenej vekom. Je totiž dobrým zdrojom betakaroténu či luteínu, ktoré prospievajú očiam. V tomto prípade je lepšie uprednostniť tepelne upravený špenát.

Čitajte: Čo robiť, ak priberáte zo stresu

Pevnejšie kosti a svalstvo

Vitamín K, ktorý nájdete práve v špenáte, dokáže zadržiavať vápnik v kostiach, takže sú pevnejšie. K tomu prispievajú aj ďalšie minerály, ktoré táto mimoriadne zdravá zelenina obsahuje. Takže ak sa bojíte osteoporózy, špenát je jednou z odpovedí.

Okrem spomínaných pozitívnych účinkov dokáže špenát zabrániť vzniku vredov a vďaka rozmanitým fytonutrientom a pigmentom ochráni pokožku pred škodlivým UV žiarením.

Pri špenáte si nemožno nespomenúť na legendárneho Pepka námorníka. Ten ho miloval a vďačil mu za svoje svaly. Niečo na tom skutočne je, špenát obsahuje toľko bielkovín a ďalších živín, že najmä u detí prispieva k správnemu rastu.

Pridajte sa k nám na Facebooku a majte prehľad o svojom zdraví!

Zdroj: WEBNOVINY, livestrong.com, organicfacts.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.