• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 10.5.2025Meniny má Viktória
Bratislava

Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

  • 18:00 31.12.2013
  • BRATISLAVA
Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

O prospešnosti mlieka na ľudský organizmus sa už čo-to popísalo. Zahlieňovanie a ostatné mýty idú odteraz bokom.

Celých 18 mesiacov skúmali vedci z Washingtonskej univerzity rôzne kvality 400 vzoriek mlieka. Jedným z cieľov bolo porovnať kvalitu mlieka z biofarmy a toho obyčajného, ktoré väčšina z nás kupuje v obchodných reťazcoch.

Doposiaľ najkomplexnejšia štúdia amerických vedcov potvrdila veľký význam BIOMLIEKA pre naše zdravie.  

Kto ho rozhodne potrebuje?

Z najnovšieho výskumu jeho prospešnosti pre náš organizmus jednoznačne plynie: Biomlieko je pre naše zdravie výrazným prínosom. Pozitívne účinky má najmä pre vývoj detí, tehotné ženy a konzumovať by ho pravidelne mali aj pacienti s poruchami kardiovaskulárneho systému.

Obyčajné mlieko = nezdravé kyseliny 

Lekári pre zdravie nášho srdca odporúčajú omega-3 mastné kyseliny. Omega-6 preň naopak predstavujú riziko a práve tieto neprospešné kyseliny prijímame z konzumácie bežného "nebiomlieka" z obchodu. V ňom sa omega-6 mastné kyseliny vyskytujú až dvojnásobne viac ako v čerstvom mlieku z biofarmy. Dôvodom je, že v organickom hospodárstve sa kravy pasú vonku a prijímajú rozmanitejšiu a hodnotnejšiu stravu. Produkujú preto oveľa kvaitnejšie mlieko, bohaté na živiny a dostatok omega-3 mastných kyselín.

Čítajte: Olivový olej - tomuto sa vyhnite!

Nestačia ryby?

Výskum prebiehal pod vedením profesora Charlesa Benbrooka. So svojim tímom sa zameral i na mastné kyseliny v rybách, ktoré porovnávali s ich množstvom v mliečnych výrobkoch.

Čítajte: Nemôžete schudnúť? Chýbajú vám vitamíny!

"Prekvapilo nás, že doporučená denná dávka plnotučných mliečnych produktov zaistí viac omega-3 mastných kyselín ako doporučené množstvo ryby," uviedol pre britský DailyMail jeden z Benbrookovych vedcov, Donald Davis.

Čo vlastne kupujeme v krabiciach?

Z mlieka sa stáva trvanlivé jeho zahriatím na 135 °C. Tejto metóde sa hovorí Ultra high temperature. Nutričné hodnoty a hodnoty vápnika sú pri nej zachované. Stráca sa však viac ako polovica dôležitých vitamínov, najmä C a B1 a samozrejme mlieko prichádza i o svoju typickú smotanovú chuť.   

Čítajte: Časté omyly lekárov: Dlhé pátranie po diagnóze

Plnotučné zdravie

A čo polotučné a odtučnené mliečne výrobky? Aby ste dosiahli rovnako prospešné hodnoty zdravých mastných kyselín, aké majú čerstvé plnotučné potraviny z mlieka, museli by ste ich skonzumovať podstatne viac. Odtučnením prichádza aj o vitamíny  A a D. Množstvo vápnika a bielkovín sa zachováva. 

Čítajte: Kupujete zeleninu bez vitamínov?

Zdroj: Info.sk, BD, Dailymail.co.uk, idnes.cz, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.