Pozor na skladovanie tejto potraviny, pri chybe hrozí botulizmus!

Rizikom nie je len zmenená chuť, ale aj závažné zdravotné následky v podobe botulizmu. Na skladovanie tejto potraviny si dajte pozor.
Cesnak je jedna zo surovín, ktoré sa nájdu v každej domácnosti. Pridávame ho do polievok, omáčok aj zálievok, no ako upozorňuje výskum z Cornellovej univerzity v New Yorku, jeho výslednú chuť dokáže ovplyvniť aj skladovanie.
Podľa šéfkuchára Richarda Templesa najhorším miestom na skladovanie cesnaku je chladnička. Ako tvrdí v rozhovore pre webový portál Martha Stewart, cesnak vníma každé ochladenie ako podnet ku klíčeniu, následkom čoho zároveň horkne.
Ešte horšie ako skladovanie čerstvého cesnaku v chladničke je jeho skladovanie v chlade, keď je naložený v oleji, vysvetľuje Cornellova univerzita.
„Cesnakové strúčiky majú nízku kyslosť, kvôli čomu sú náchylné na napadnutie baktériou Clostridium botulinum, lepšie známou ako príčina botulizmu.“
Pri botulizme dochádza k napadnutiu nervového systému spomínanou baktériou, čo môže viesť až k ochrnutiu svalov, ťažkostiam pri dýchaní a smrti. Botulizmus sa lieči podaním protijedu a odstránením botulotoxínu z tela, ide však o život ohrozujúce ochorenie, preto liečba musí byť okamžitá.
Ideálne podmienky na skladovanie cesnaku sú teplota okolo 15,5 až 18 stupňov C, mimo priameho slnečného svetla a vo vzdušných nádobách a vreckách ako papierová taška, sieťka alebo prútený kôš.
Pozor aj na ďalšie potraviny
Foto: Reap red/Shutterstock.com
Častú chybu opakujeme aj pri skladovaní oleja, varuje portál Daily Record. Ten by sme nemali odkladať na miesto v blízkosti sporáka alebo rúry, kde dochádza k častým zmenám teploty a svetla, a teda aj k znižovaniu kvality oleja.
Olej je najlepšie skladovať na mieste s konštantnou teplotou, napríklad v kuchynskej skrinke.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.