• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Chcete krásne telo? Vyhnite sa najčastejším chybám!

  • 18:00 26.11.2013
  • BRATISLAVA
Chcete krásne telo? Vyhnite sa najčastejším chybám!

Konečne ste prekonali svoju lenivosť a odhodlali ste sa ísť cvičiť. O tomto kroku ste sa pochválili aj hrdým statusom na sociálnej sieti. Ak však opakujete najčastejšie sa vyskytujúce chyby pri tréningu, na výsledky môžete rovno zabudnúť!

Kam to vedie bez zahriatia?

Dobré kardiovaskulárne cvičenie pred a po tréningu je pre dobrý výkon a výsledky nevyhnutnou súčasťou. Ak sa nezahrejete, účinnosť cvičenia sa môže znížiť a skôr si zvýšite šance na zranenia. Vaše svaly nebudú mať dostatočnú pružnosť.

Cvičíte príliš veľa...áno, veľa!

Nič netreba preháňať, a to platí aj pre cvičenie. Ak strávite kardiom príliš dlhý čas s cieľom spáliť najviac kalórií ako je len možné, môžete si privodiť stav pretrénovania. Zmarí sa tak celá vaša snaha. Dostaví sa dlhodobá únava a rapídne sa zníži váš výkon i v budúcnosti, čo bude mať negatívny vplyv na splnenie vašich stanovených cieľov. Možno sa domnievate, že čím dlhšie vydržíte doslova potiť krv pri behaní, tým spálite viac kalórií. Vyvedieme vás z omylu. 

Výskumy dokazujú, že ak beháte na dlhé vzdialenosti, resp. venujete bežiacemu pásu viac ako 40 minút denne, môžete si privodiť trvalé zvýšenie hormónu kortizolu, ktorý, ako sme už spomínali, bráni odbúravaniu tukových buniek a rastu svalovej hmoty. Želaný účinok je potom presne opačný.

Čítajte: Brušáky - klinec do rakvy

Rada nad zlato: Zabehajte si 15-20 minút intervalový beh, vrhnite sa na silový tréning s činkami a vlastnou váhou a zakončite ho opäť kardiom na záver cvičenia. Výsledky budú viditeľné a vy budete príjemne prekvapení ako sa vaše telo začne približovať k dokonalosti. 

Nediétujte, poriadne sa najedzte!

Jednoduché vysvetlenie, ak si chcete vybudovať pevné svalstvo, bez dostatočnej prijatej energie to nepôjde. Ak sa pred tréningom nenajete, robíte tak jednoducho rovnakú chybu, ako keby ste sa prejedli. Dôležitá je i výživa tesne po cvičení, kedy treba dodať telu stratenú výživu. Najskôr by ste mali siahnuť po sacharidoch a bielkovinách, aby ste tak doplnili glykogénové zásoby svalov. 

Čítajte: Čím sa je najvhodnejšie prejedať?

Bielkoviny sú tiež dôležité pre regeneráciu svalových vláken. Dbajte tiež na pravidelné stravovanie počas celého dňa, menšie porcie a jedlo bohaté na živiny, vitamíny a minerály. Pripomínať dôležitosť pitného režimu už hádam nemusíme.

Nedostatok spánku

Spánok je základom svalovej regenerácie. Jeho nedostatok má negatívny vplyv na imunitný systém a zvyšuje hladinu kortizolu, ktorý bráni rastu svalovej hmoty a odbúravaniu nadbytočného tuku. Nočný spánok, podotýkame pred polnocou, by mal denne predstavovať 7-8 hodín. Jeho dodržiavaním bude mať váš organizmus oveľa viac energie, sily, budete sa lepšie sústrediť a telu tak spolu s cvičením zabezpečíte dostatok svalovej hmoty bez podkožného tuku. 

Nedýchate? Napravte to!

Pri poslednej návšteve posilňovne vás zaujali cviky dobre vyrysovaného kolegu. Teraz ste sa ich rozhodli vyskúšať aj vy. Ak o nich nič neviete, mali by ste si ich ešte pred tým dôkladne naštudovať. Správne dýchanie spolu s dobre prevedenou technikou cviku vás presvedčí o výsledkoch a budete záťaž na sval okamžite cítiť.  Keď sa stanete v cvičení skúsenejším, vaše telo si samo uvedomí, kedy sa má nadýchnuť a kedy vydýchnuť. Nebojte sa, že vás bude počuť.

Čítajte: Jóga ako prostriedok na zlepšenie imunity

Robte to nahlas a určite sa vyhnite zadržiavaniu dychu! Zvládnete tak oveľa viac fyzickej záťaže. Jedným z tipov ako sa naučiť správne dýchať a zosúladiť to s pohybom, je yoga. Po pár hodinách budete svoje telo a jeho „dýchacie“ potreby vnímať oveľa intenzívnejšie.

Čítajte: Nebaví vás sex? Cvičiť sa neprinútite? Môžete trpieť vzácnymi alergiami!

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: Albert_Dickson.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.