Ako vplýva vegánska strava na zdravie: Prospieva viac planéte alebo telu?

Ľudia sa môžu vzdať mäsa a živočíšnych produktov z etických či environmentálnych dôvodov. Skutočne to však prospieva telu?
Za ostatné roky sa rozšíril trend stravovania, ktoré obmedzuje príjem mäsa a živočíšnych produktov. Mnoho ľudí to robí z etických dôvodov, ale aj preto, že produkcia mäsa má výrazný vplyv na životné prostredie a klimatické zmeny. Je však tento typ stravovania prospešný aj pre zdravie?
Vegetariáni nejedia mäso ani ryby, zatiaľ čo vegáni nejedia ani vajcia, mliečne výrobky a iné živočíšne produkty. Ako vegán môžete z jedla stále získavať všetky vitamíny, minerály a mikroživiny, ktoré potrebujete, vrátane vápnika pre silné kosti, ale možno by ste mali zvážiť užívanie doplnkov výživy. Treba však mať na pamäti, že úplné vylúčenie mäsa zo stravy automaticky neznamená, že budete zdravší, najmä ak mäso nahradíte spracovanými potravinami.
Vegáni nežijú v priemere dlhšie
Preukázal to výskum zverejnený v časopise BMC Medicine v roku 2013. V štúdii vedci sledovali viac ako 12 rokov takmer 450 000 ľudí v 10 krajinách. Vedci prekvapivo zistili, že konzumácia mierneho množstva červeného mäsa nemala žiadny vplyv na úmrtnosť. V skutočnosti mala mierna spotreba mäsa ochranný účinok.
Najnižšia celková úmrtnosť bola u tých, ktorí konzumovali maximálne 80 g mäsa denne. Vedci dospeli k záveru, že „nízka - ale nie nulová - spotreba mäsa môže byť prospešná pre zdravie. Je to pochopiteľné, pretože mäso je dôležitým zdrojom výživných látok, ako sú bielkoviny, železo, zinok, niekoľko vitamínov skupiny B, ako aj vitamín A a esenciálne mastné kyseliny.“
Jedným z dôvodov, prečo vegetariáni a vegáni v tejto štúdii nežili v priemere dlhšie, mohol byť nedostatok mikroživín, ako je vitamín B12. Nedostatok vitamínu B12 môže viesť k anémii, únave, strate pamäti a súvisí aj s depresiou.
Chýbajúce živiny je potrebné doplniť
Predtým, ako sa mäsožravci začnú tešiť, je potrebné zdôrazniť, že najvyššia úmrtnosť bola u tých, ktorí jedli veľké množstvo spracovaného mäsa, ako je slanina, klobásy a saláma.
V inej štúdii vedci z Oxfordskej univerzity merali hladinu B12 v krvi 689 mužov (z nich bolo 231 vegetariánov a 232 vegánov). Zistili, že 52% vegánov a 7% vegetariánov malo nedostatok vitamínu B12. No z tých, ktorí konzumali aj mäso, trpel nedostatkom B12 len jeden.
Ak teda chcete prejsť na vegetariánsku alebo vegánsku stravu, je dôležité zabezpečiť, aby ste dostávali všetky mikroživiny. Rastlinné zdroje nemusia poskytovať dostatočnú dávku, preto je vhodné ich doplniť tabletkami.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.