Datľový sirup: Sladidlo, ktoré bojuje s infekciami lepšie ako med
Včelí med má nového konkurenta. Zistite, v čom má navrch.
Datle sú výborným zdrojom energie, prírodných cukrov, vlákniny, antioxidantov, vitamínov a minerálov. Na Strednom Východe sa používajú na liečbu alebo prevenciu zápchy, črevných ťažkosti, srdcových ťažkostí, chudokrvnosti, hnačky, rakoviny hrubého čreva a mnohých ďalších ochorení.
Čítajte: Datle: 8 dôvodov, prečo ich jesť pravidelne
Nedávny výskum prezentovaný na výročnej konferencii Society for General Microbiology v Birminghame zistil, že datľový sirup je v boji so širokou škálou patogénnych bakteriálnych infekcií rovnako účinný, alebo dokonca lepší, než manuka med.
Čítajte: Sušené ovocie – zdravá alternatíva sladkostí?
Tento sirup dokáže úspešne liečiť ochorenia spojené so zápalom a bakteriálnou infekciou. To podnietilo zvedavosť Hajer Taleb, doktorandky z Cardiff Metropolitan University vo Veľkej Británii.
Čítajte: Med: Ako môže zlepšiť trávenie, liečiť popáleniny a zlepšiť vaše zdravie
Pre jej štúdiu použila sirup z Basre v južnom Iraku, ktorý je považovaný za jeden z najlepších regiónov pre produkciu datlí a datľového sirupu. Identifikovala v ňom rad fenolových zlúčenín, ktoré sa prirodzene tvoria v zrejúcich plodoch. Tieto látky majú silné antioxidačné a antibakteriálne účinky.
Čítajte: Med nad zlato. Lieči peľové alergie i kožné choroby
Keď bol sirup zmiešaný so širokou škálou bakteriálnych kultúr, ako Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp. a Pseudomonas aeruginosa, ich rast sa zastavil do asi šiestich hodín. Hoci podobná bakteriálna aktivita sa vyskytuje v manuke mede, ktorý je známy pre svoje hojivé vlastnosti, datľový sirup pracuje oveľa rýchlejšie.
Datľový sirup ako klinická liečba kože
Hoci výskum je stále ešte v raných etapách, Taleb a jej nadriadený Ara Kanekanian verí, že datľový sirup môže v budúcnosti nahradiť med ako klinická, lokálna antibakteriálna liečba infekcií rán.
Čítajte: Manuka med: Zlepšuje spánok aj imunitu a je skvelým prírodným antibiotikom
"Aj keď táto práca je v súčasnej dobe in vitro, naznačuje, že datľový sirup by mohol vykazovať zdravotné výhody prostredníctvom jeho antibakteriálnych účinkov podobne, alebo v niektorých prípadoch lepšie ako med. V tejto fáze je to prisudzované hlavne prítomnosti fenolových zlúčenín. Avšak, kým sa vykoná ďalší výskum, je potrebné vyvarovať sa použitia sirupu pre liečbu rán," upozorňuje Ara Kanekanian.
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%
Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne
Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.
Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor
Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.
Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť
Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy
Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.