Tuk na bruchu: Prečo patrí k tichým zabijakom?

Pneumatika okolo pása vyrastie pri nezdravom životnom štýle najrýchlejšie a zbavuje sa nám jej najťažšie. No podľa všetkého je práve tuk v tejto oblasti oveľa viac nebezpečný ako celková nadváha. Prečítajte si, prečo patrí viscerálny tuk k tichým zabijakom.
Väčšina ľudí považuje tuk v oblasti brucha za estetický problém. Viscerálny tuk ale nezakrýva iba naše „tehličky“, je to súčasne aj veľmi nebezpečný tichý zabijak.
V oblasti brucha existujú dva typy tuku. Podkožný tuk je ten, ktorý zakrýva naše „tehličky“ a nachádza sa priamo pod kožou nad brušnými svalmi. Druhým typom je viscerálny tuk, ktorý sa nachádza hlbšie, až pod svalmi a okolitými orgánmi. Tento druh tuku tiež spôsobuje to, čo niektorí z nás nazývajú „pivným bruchom“ - teda vyčnievajúci kotlík, ktorý ale na dotyk pôsobí tvrdo, keď naňho zatlačíte.
Čítajte: Jednoduchý nápoj pred spaním na zníženie brušného tuku
Podkožný aj viscerálny tuk sú vážnym rizikom pre naše zdravie. Oba zvyšujú riziko vzniku srdcových chorôb, mŕtvice, spánkovej apnoe, vysokého krvného tlaku a je tiež nebezpečnou komplikáciou cukrovky.
No viscerálny tuk je oveľa viac nebezpečný, pretože neustále uvoľňuje viac zápalových molekúl do organizmu.
Viscerálny tuk nezískavame iba sedavým spôsobom života a zlou životosprávou. Jedným z hlavných faktorov je aj stres. Takmer každý človek zažíva niekoľko stresujúcich situácií za deň. Počas stresu sa v tele uvoľňuje hormón kortizol, ktorý nám dodáva energiu zhruba desať minút.
V minulosti nás tento systém chránil pred nebezpečenstvom. Dnes nás ale nestresujú iba život ohrozujúce situácie, ale aj meškajúce vlaky, zápcha na ceste, pracovný pohovor alebo jednoducho povinnosti. Telo ale stále na stres odpovedá a dodáva do krvného obehu kortizol.
Čítajte: 8 superjedál pre boj s tukom na bruchu
Jeho hladiny ostávajú vysoké ešte niekoľko minút, čo zvyšuje našu chuť do jedla. Telo si totiž myslí, že sa práve vyhlo nebezpečnej situácii a potrebuje načerpať energiu po boji alebo úteku. To je aj dôvod, prečo ľudia pod stresom tak často cítia hlad a siahajú po jedle.
Keďže nespotrebujeme energiu, ktorú telo dočasne vyrobí počas stresu, tuk a cukor sa začnú ukladať v okolí pása. Je to spôsobené práve tým, že je to blízko pečene, kde je možné tieto látky opäť rýchlo premeniť na energiu v prípade potreby. Naše telo sa tak jednoducho chráni a pripravuje na ďalšiu stresovú situáciu.
Čítajte: 8 tipov, ako získať ploché brucho
Viscerálneho tuku sa zbavuje veľmi ťažko. Samotný pohyb, šport alebo cvičenie nebude stačiť. Dôležitá je aj celková zmena jedálnička a dlhodobé dodržiavanie zdravého životného štýlu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.