• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Teplé kakao má viac antioxidantov ako červené víno a čaj

  • 19:39 11.03.2016
  • Bratislava
Teplé kakao má viac antioxidantov ako červené víno a čaj

Šálka kakaa môže byť zdravšia aj ako čokoláda. Prečítajte si recept na lahodný nápoj, vďaka ktorému môžete odvrátiť choroby.

Vedúci štúdie Cornellovej univerzity, profesor Chang Yong Lee a jeho tím skúmal, ako kakaové zlúčeniny vyhľadávali látky, ktoré spôsobujú srdcové ochorenia, rakovinu a rôzne iné choroby.

Čítajte: Božské kakao pre lepšiu pamäť

Výskumníci publikovali svoju štúdiu v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, v ktorej hovoria, že kakao má vyššiu koncentráciu antioxidantov ako tri obľúbené nápoje. Výsledky štúdie hovoria, že “kakao je výhodnejšie pre zdravie než čaj a červené víno, pokiaľ ide o jeho vyššiu antioxidačnú kapacitu."

"Dôvodom, je jeho vysoký obsah látok zvaných fenolové fytochemikálie, alebo flavonoidy, čo ukazuje prítomnosť známych antioxidantov, ktoré môžu odvrátiť rakovinu, srdcové ochorenia iné choroby."

Tím vedcov zistil, že koncentrácia antioxidantov v kakau je štyrikrát až päťkrát väčšia ako v čiernom čaji a dvakrát až trikrát väčšia ako v zelenom čaji. Profesor Lee hovorí, že viac antioxidantov sa uvoľní, keď je čokoláda zahriata. Koncentrácia antioxidantov v horúcej čokoláde je dvakrát silnejšia ako v červenom víne.

Ďalšie zdravotné prínosy kakaa

Flavonoidy v kakau pomôžu zabrániť tvorbe krvných zrazenín. Zlepšujú krvný obeh a znižujú krvný tlak, pretože ponúkajú pomoc pri spracovaní oxidu dusnatého.

Čítajte: 7 jedál, s ktorými chutí čokoláda oveľa lepšie

Výskumníci vysvetľujú, že "hoci čokoláda vykazuje silnú antioxidačnú aktivitu, zdravotné prínosy sú stále kontroverzné kvôli prítomnosti nasýtených tukov." Podľa článku uverejnenom v Cornell Chronicle šálka kakaa obsahuje asi jednu tretinu gramu tuku v porovnaní s ôsmimi gramami tuku v 40 gramovom kúsku čokolády.

Čítajte: Šesť zdravých dôvodov jedenia tmavej čokolády

Lee zároveň odporúča: "Osobne by som pil horúce kakao v dopoludňajších hodinách, zelený čaj v popoludňajších hodinách a pohárik červeného vína vo večerných hodinách. To je dobrá kombinácia."

Domáci recept na horúce kakao

Instantné zmesi kakaa z obchodu vám neponúknu veľký úžitok. Tu je recept na zdravšiu alternatívu:

  • Zohrejte pol litra mlieka v hrnci, no nevarte.
  • Vmiešajte 2 lyžice kvalitného nesladeného kakaa a 1 lyžicu sirupu z agáve. Vhodný je aj bio javorový sirup podľa vašej chuti.
  • Pridajte štipku škorice a užite si ho.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, pubs.acs.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.