• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Božské kakao pre lepšiu pamäť

  • 19:50 04.11.2014
  • BRATISLAVA
Božské kakao pre lepšiu pamäť

Stále zabúdate a radi by ste si pamätali oveľa viac? Činnosť pamäte môžete zvýšiť veľmi jednoducho. Stačí, ak si doprajete kakao.

Pokles pamäťových funkcií je spôsobený zmenami v konkrétnych oblastiach mozgu. Vedci poskytli priame dôkazy o tom, že tento úpadok pamäte môže byť zvrátený správnou stravou.

Prospešné antioxidanty

Novej štúdie sa v tejto súvislosti zúčastnilo 37 dobrovoľníkov vo veku od 50 do 69 rokov. Boli rozdelení do dvoch skupín, pričom každej bol pridelený iný spôsob stravovania. Jedna skupina konzumovala stravu bohatú na flavonoidy (900 mg denne), pričom druhá skupina respondentov mala jeho prísun znížený na 10 mg za deň, a to po dobu troch mesiacov. 

Čítajte: Zo sladených nápojov školáci hlúpnu

Výsledky ukázali, že mozgové funkcie podmieňujúce pamäťovú činnosť sa výrazne zlepšili u tých respondentov, ktorí zvýšili príjem týchto antioxidantov. 

Rastlinné látky flavonoidy majú i protizápalový účinok a pôsobia aj proti vírusom. Dokážu chrániť telo pred srdcovými chorobami a pomáhajú i v boji s rakovinou. Chránia bunky pred škodlivými látkami a obnovujú ich prirodzený stav. 

Tieto látky v krvi znižujú hladinu oxidu dusíku v krvi, podporujú krvný obeh a rozširujú cievy, čo je spájané s jeho afrodiziakálnymi účinkami. 

Čítajte: Správny apetít dokáže v posteli divy!

Božský nápoj Aztékov

Flavonoidy obsahuje kakao, čajové lístky a niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kakao už v dávnych dobách slúžilo ako medicína. Podľa amerických vedcov obsahuje viac antioxidantov ako červené víno či zelený čaj. Nie nadarmo ho preto Aztékovia nazývali "Božským nápojom".

Čítajte: Pohár vína denne predlžuje život! Biele či červené?

Okrem flavonoidov obsahuje i množstvo horčíka, železa, chrómu, zinku, vitamínu C a ďalších.

Bez mlieka!

Ak si myslíte, že horúce kakao i mliečna čokoláda bude mať rovnaký efekt, mýlite sa. Mlieko má schopnosť tieto rastlinné látky degradovať a neutralizovať vplyvom nasýtených tukov.

Najlepšie účinky kakaa tak docielite konzumáciou horkej čokolády s viac ako 70% obsahom kakaa, kakaových produktov bez vysokého podielu mlieka a najmä kakaového prášku z nepražených kakaových bôbov. 

Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

Zdroj: Info.sk, BD, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.