Božské kakao pre lepšiu pamäť
Stále zabúdate a radi by ste si pamätali oveľa viac? Činnosť pamäte môžete zvýšiť veľmi jednoducho. Stačí, ak si doprajete kakao.
Pokles pamäťových funkcií je spôsobený zmenami v konkrétnych oblastiach mozgu. Vedci poskytli priame dôkazy o tom, že tento úpadok pamäte môže byť zvrátený správnou stravou.
Prospešné antioxidanty
Novej štúdie sa v tejto súvislosti zúčastnilo 37 dobrovoľníkov vo veku od 50 do 69 rokov. Boli rozdelení do dvoch skupín, pričom každej bol pridelený iný spôsob stravovania. Jedna skupina konzumovala stravu bohatú na flavonoidy (900 mg denne), pričom druhá skupina respondentov mala jeho prísun znížený na 10 mg za deň, a to po dobu troch mesiacov.
Čítajte: Zo sladených nápojov školáci hlúpnu
Výsledky ukázali, že mozgové funkcie podmieňujúce pamäťovú činnosť sa výrazne zlepšili u tých respondentov, ktorí zvýšili príjem týchto antioxidantov.
Rastlinné látky flavonoidy majú i protizápalový účinok a pôsobia aj proti vírusom. Dokážu chrániť telo pred srdcovými chorobami a pomáhajú i v boji s rakovinou. Chránia bunky pred škodlivými látkami a obnovujú ich prirodzený stav.
Tieto látky v krvi znižujú hladinu oxidu dusíku v krvi, podporujú krvný obeh a rozširujú cievy, čo je spájané s jeho afrodiziakálnymi účinkami.
Čítajte: Správny apetít dokáže v posteli divy!
Božský nápoj Aztékov
Flavonoidy obsahuje kakao, čajové lístky a niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kakao už v dávnych dobách slúžilo ako medicína. Podľa amerických vedcov obsahuje viac antioxidantov ako červené víno či zelený čaj. Nie nadarmo ho preto Aztékovia nazývali "Božským nápojom".
Čítajte: Pohár vína denne predlžuje život! Biele či červené?
Okrem flavonoidov obsahuje i množstvo horčíka, železa, chrómu, zinku, vitamínu C a ďalších.
Bez mlieka!
Ak si myslíte, že horúce kakao i mliečna čokoláda bude mať rovnaký efekt, mýlite sa. Mlieko má schopnosť tieto rastlinné látky degradovať a neutralizovať vplyvom nasýtených tukov.
Najlepšie účinky kakaa tak docielite konzumáciou horkej čokolády s viac ako 70% obsahom kakaa, kakaových produktov bez vysokého podielu mlieka a najmä kakaového prášku z nepražených kakaových bôbov.
Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?
Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?
Vyhnite sa závažným zdravotným následkom pri odstraňovaní vyrážok. Táto oblasť tváre je na to obzvlášť citlivá.
Chirurg radí: 2 skupiny pacientov, ktorí by mali užívať aspirín každý deň
Podľa kardiochirurga existujú dve skupiny ľudí, ktorým sa oplatí preventívne užívať aspirín.
Trpíte nespavosťou? Pozor na tento doplnok, môže ju ešte zhoršiť!
Hoci sa doplnok bežne inzeruje ako pomocník pri skvalitňovaní spánku, v skutočnosti môže vašu rutinu ešte zhoršiť.
Prečo sa úzkosť zhoršuje pred spaním? Odpovedá psychológ
Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa úzkosť stupňuje večer a krátko pred spaním.
Prekvapivé zistenie: Takto súvisí riziko rakoviny hrubého čreva s vašimi súrodencami
Vedci odhalili prekvapivú súvislosť medzi súrodencami a rozšíreným typom rakoviny.