• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Zo sladených nápojov školáci hlúpnu

  • 10:00 27.08.2014
  • BRATISLAVA
Zo sladených nápojov školáci hlúpnu

Vedeli ste, že pitný režim môže mať bezprostredný vplyv na prospech vášho dieťaťa?

Podľa čerstvých zistení amerických vedcov denná konzumácia sladkých nealko nápojov u mladistvých ovplyvňuje pamäť a schopnosť učiť sa. Čistá voda má na mozog naopak dokázateľne blahodarné účinky.

Až 85% mozgu tvorí voda. Prináša doň nutrienty, odplavuje splodiny metabolizmu, je dôležitá pre prenos signálov medzi neurónmi a takisto chráni mozog pred prehriatím. „Iba pri správnej hydratácii môžu mozgové kapacity fungovať naplno – reakčný čas, schopnosť riešiť problémy a kreativita sú vtedy na vrchole,“ vysvetľuje MUDr. Eva Beňová, pediatrička s vyše 35-ročnou praxou.

Čítajte: Večný problém nielen detí: Sladkosti áno, vitamíny nie!

Nepozornosť pre dehydratáciu

Pre radostný a bezproblémový návrat do školských lavíc je preto dôležité dodať hlave vašej ratolesti dostatok tekutého „paliva“. Ak dieťa zo školy naopak prichádza podráždené, nedokáže udržať pozornosť pri učení, prípadne má problémy s prospechom, môže za tým byť aj dehydratácia. Krvný obeh, prísun kyslíka a dôležitých živín do mozgu sa vtedy spomaľuje, následkom je strata koncentrácie, malátnosť, ale aj zmeny nálady či bolesti hlavy.

Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!

„Školáci do 14 rokov by preto mali okrem vody ukrytej v strave denne prijať asi 1,3 až 1,6 litra, starší chlapci asi 2 litre a dievčatá 1,6 litra tekutín,“ radí detská lekárka. Zároveň varuje pred konzumáciou ľadových čajov, džúsov a iných sladkých nápojov zo školských bufetov. Tých najmä mladí ľudia vypijú nepomerné množstvo, až trikrát viac, než mládež pred dvadsiatimi rokmi.

Poruchy pamäti i obezita

Podľa aktuálnych amerických výskumov sú pritom tieto nezdravé nápoje nielen príčinou detskej obezity, ale majú zničujúci vplyv aj na pamäť mladých ľudí. Príjem množstva jednoduchých cukrov z farebných limonád a džúsov totiž v čase dospievania spôsobuje zvýšený výskyt zápalov v hipokampe, mozgovom centre ovládajúcom učenie a pamäť.

Čítajte: Jedovatý biely cukor

Čistou vodou k dobrým známkam

V škole tak môže byť výmena fľaše koly za čistú vodu doslova kľúčom k dobrým známkam. Zdravá hydratácia pozitívne ovplyvňuje pamäť, pozornosť a schopnosť sústrediť sa, náladu a ďalšie mozgové funkcie detí. Známa dojčenská voda Lucka napríklad práve kvôli deťom v mladšom školskom veku uviedla aj zelenú detskú fľašu s praktickým uzáverom a obrázkami obľúbených rozprávkových hrdinov Chrobáčikov. Aj farebný obal je pre deti totiž atraktívnou zámienkou po fľaši vždy a znova siahnuť a napiť sa.

„Najlepšie je piť v pravidelných intervaloch čistú, slabo mineralizovanú pramenitú vodu bez bubliniek. Často odporúčam dojčenskú, ktorá detské telo nezaťaží prebytkom minerálnych látok a spĺňa tie najprísnejšie limity,“ potvrdzuje MUDr. Beňová dodávajúc, že minimálne pollitrová fľaša vody na desiatu by mala byť samozrejmosťou v taške každého školáka.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragická zrážka dvoch vozidiel: Tri osoby prišli o život

Tragická zrážka dvoch vozidiel: Tri osoby prišli o život

DNES - 15:23Domáce

Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky.

Muž mieril na okoloidúce autá strelnou zbraňou

Muž mieril na okoloidúce autá strelnou zbraňou

DNES - 14:16Domáce

Policajná hliadka muža našla, keď kráčal po krajnici.

Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

DNES - 13:34Domáce

Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Tibor Gašpar.

PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

DNES - 12:50Domáce

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v Bystričanoch.

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

DNES - 11:18Domáce

Matka s dcérou na jednej elektrickej kolobežke zapríčinila dopravnú nehodu v Hlohovci.