• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
23°Bratislava

Soľ ako užitočný pomocník v domácnosti. Viete, ako sa dá využiť?

  • 12:44 01.03.2016
  • Bratislava
Soľ ako užitočný pomocník v domácnosti. Viete, ako sa dá využiť?

Bez soli by mnoho jedál nemalo tú správnu chuť. No vedeli ste, že sa dá prakticky využiť aj v domácnosti? Prečítajte si, akými spôsobmi.

Na čistenie

  • Sporák a rúra

Ak sa vám niečo vyleje na sporák alebo do rúry, posypte to soľou, než to stihne zaschnúť. Takto sa vám budú nečistoty lepšie a ľahšie zmývať špongiou na riad. Ak chcete takto očistiť rúru, zohrejte ju, kým soľ nestmavne. Spolu s nečistotou sa premení na pastu, ktorú ľahko odstránite.

  • Vázy a šálky

Zvyknú zažltnúť alebo zhnednúť, od kvetov alebo od kávy. Pripravte si pastu zo soli, ktorú zmiešate s niekoľkými kvapkami vody a naneste ju na problémové miesta. Nechajte chvíľu pôsobiť a začnite čistiť. Usadenín sa zbavíte a šálky i vázy budú opäť čisté.

Čítajte: Detský púder môže byť užitočný pomocník v domácnosti

  • Škvrny od potu, vína a krvi

Keď sa vám na obrus rozleje víno, čo najrýchlejšie ho posypte soľou, ktorá určitú časť z látky vsaje. Potom obrus vyperte. Na škvrnu od krvi funguje, ak látku namočíte do soľného roztoku a potom ručne vyperiete v teplej vode s mydlom. Na žlté škvrny od potu funguje silný soľný roztok (rozpustené štyri lyžice v štvrť šálke vody) – môžete doňho látku namočiť na niekoľko hodín a potom ju opätovne prečistiť pomocou jedlej sódy.

Pozrite si: Ako odstrániť žlté škvrny z oblečenia

  • Pripálená žehlička

Tento trik funguje najmä na starších modeloch. Stačí, ak soľou posypete voskový papier a nahriatou žehličkou po ňom niekoľkokrát prejdete.

Proti zapáchajúcim topánkam

Najskôr topánky dôkladne vysušte, napríklad pomocou novinového papiera. Potom do nich nasypte soľ a nechajte počas noci pôsobiť. Ráno ju dôkladne vysypte. Zápach z topánok zmizne. Ako alternatívu môžete použiť aj jedlú sódu alebo detský púder, ktoré tiež pohltia zápach.

Pozrite si: Ako sa zbaviť zápachu v topánkach

Proti škodcom a námraze

Je pomerne známe, že mravce soľ neznášajú. Ak vás ich výskyt v domácnosti prekvapí, stačí ak nasypete soľ do škár alebo dier, kade k vám prichádzajú.

Čítajte: Papier na pečenie: 14 spôsobov, ako ho môžete v domácnosti využiť

Ak vás počas zimných mesiacov trápi námraza na oknách, zmiešajte soľ s vodou a namočte do tejto zmesi špongiu. Potom ňou pretrite okná z vonku. Soľný roztok vám pomôže rozpúšťať námrazu.

Zabojuje s burinou

Otravuje vás v záhrade alebo v špárach burina? Pripravte si roztok, v ktorom zmiešate šálku soli s dvoma šálkami vody. Jednoducho nalejte na burinu a v prípade potreby zopakujte.

Na štípance od hmyzu

Ak vás páli, bolí alebo svrbí štípanec od hmyzu, zmiešajte soľ s vodou tak, aby ste vytvorili hustejšiu pastu a aplikujte ju na štípanec. Soľ by mala stiahnuť opuch a začervenanie a zmierniť aj ostatné nepríjemné prejavy. Alternatívou je aj ponoriť končatinu so štípancom do soľného roztoku.

Proti bolesti hrdla

Jeden z najefektívnejších a najlacnejších liekov proti bolestiam hrdla je kloktanie slanou vodou. Jednoducho pridajte do pohára vlažnej vody lyžičku soli, poriadne zamiešajte a kloktajte aspoň dvakrát denne.

Poznáte ďalšie šikovné triky, ako sa dá soľ využiť v domácnosti? Podeľte sa o ne s nami v komentári pod článkom!

Zdroj: Info.sk, DK, wonderhowto.com, thewekk.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

DNES - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.