• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
15°Bratislava

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

  • 6:43 29.04.2024
  • Bratislava
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Banány sú obľúbenou položkou v nákupných košíkoch Slovákov, no nie všetci si vedia poradiť s ich skladovaním. Na internete nájdete mnoho trikov, ako im predĺžiť životnosť, vrátane používania potravinovej fólie alebo mikroténového vrecka, no neraz úplne postačí, keď ovociu doprajete správnu teplotu.

Banány sa kazia rýchlo, takto proces spomalíte

Foto: Pawel Michalowski/Shutterstock.com

Jeffrey Brecht je floridský botanik, ktorý sa v rámci výskumu špecificky zaoberá trvanlivosťou plodín po ich zbere. S blogom Best Food Facts sa podelil o svoj odborný názor na správne skladovanie banánov, v ktorom hrá hlavnú rolu teplota prostredia.

„Banány nenechávajte položené na kuchynskej linke. Proces hnitia u nich môžete spomaliť tak, že ich odložíte na chladné miesto (s najnižšou teplotou 14 stupňov Celzia).“

Aby banány ostali čo najdlhšie čerstvé, mali by ste ich chrániť pred priamym slnečným žiarením a horúcimi kuchynskými zariadeniami. Ideálna je polička v chladnej časti kuchyne alebo suchá a chladná špajza.

„Banány môžete skladovať aj v plastovom vrecku, ktoré obmedzuje rozptyl dýchacích plynov a vytvára vhodnú atmosféru, no skúšanie tohto postupu je rizikové, lebo môže dôjsť až ku kvaseniu.“

Do chladničky ich nevkladajte

Na otázku, či je vhodné skladovať banány v chladničke, Brecht odpovedá jasné nie.

„Banány sú tropické ovocie veľmi citlivé na chlad. Aj niekoľko hodín v teplote pod 14 stupňov im môže uškodiť, pričom väčšina chladničiek je nastavená na teplotu 3 až 5 stupňov. Poškodenie sa na pohľad prejavuje zmenou sfarbenia pod šupkou.“

Chladenie banánov okrem toho podľa odborníka vedie k oslabeniu ich chuti a strate vitamínu C.

K hnitiu a ku kazeniu banánov dochádza pri reakcii s etylénom, ktorý toto ovocie prirodzene produkuje. Na rozdiel od iných druhov ovocia ho banány tvoria najviac, preto patria k najrýchlejšie sa kaziacim potravinám.

Zdroj: Info.sk, DP, bestfoodfacts.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

Harvardský profesor: Evakuácia Zeme sa blíži, toto sa stane už o desaťročia

VČERA - 21:07Zaujímavosti

Podľa experta z Harvardovej univerzity bude ľudstvo evakuované z tejto planéty v priebehu nasledujúcich desaťročí.

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

VČERA - 8:46Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

19:01 14.05.2024Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

5:01 14.05.2024Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

19:35 13.05.2024Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.