Javorový sirup: Môže byť sladká dobrota super-jedlo? Vedci poznajú odpoveď

Pri tomto sirupe sa nemusíte cítiť previnilo, ak ho budete používať s mierou. Prezradíme vám, v čom je zdravší oproti medu.
Podľa novej štúdie z University of Rhode Island môže byť javorový sirup považovaný za super-jedlo. Zaraďuje sa tak k brokolici, čučoriedkam či rybám.
Lepkavá tekutina, ktorá sa varí z miazgy javora má vysoký obsah antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém a obsahuje mimoriadne zdraviu prospešné zlúčeniny, pričom päť z nich sa nenachádza v žiadnej inej potravine.
Ako môže byť niečo tak sladké pre vás dobré? Testy tohto sirupu odhalili, že obsahuje 54 zlúčenín, z ktorých mnohé môžu pomáhať pri cukrovke, pôsobia proti rakovine a poskytujú protizápalové vlastnosti. Bolo preukázané, že niekoľko polyfenolových zlúčenín v sirupe inhibuje enzýmy, ktoré premieňajú sacharidy na cukry, čo by mohol byť nový spôsob, ako liečiť diabetes 2. typu.
Quebecol je jedným z polyfenolov, ktoré sú jedinečné pre javorový sirup, a je predmetom osobitného záujmu. Zlúčenina sa vytvára v priebehu procesu varenia javorovej miazgy. Javorový sirup má oproti iným sladidlám veľkú výhodu - je to prírodný, nerafinovaný produkt, ktorý prechádza minimálnym spracovaním.
V skutočnosti je javorový sirup považovaný za najlepšie sladidlo v porovnaní s bielym cukrom a medom, pretože obsahuje menej kalórií. Je ľahšie stráviteľný pre náš metabolizmus, je bohatý na minerály, ako je mangán, riboflavín, zinok, horčík, vápnik a draslík. Niektoré zo zlúčenín obsiahnutých v sirupe zabraňujú starnutiu buniek v tele, a to jednoducho nenájdete v iných prírodných sladidlách.
A aj keď to neznamená, že všetci by sme mali začať vo veľkom používať javorový sirup, mali by sme mu venovať väčšiu pozornosť ako prírodnému sladidlu s mnohými výhodami.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.