Tri nebezpečné zložky v proteínovom prášku

V článku sa dozviete viac o rôznych proteínových práškoch a zároveň vám vysvetlíme, prečo je pri ich kúpe nutné pozerať na kvalitu a nie na kvantitu.
Proteínové prášky sú v súčasnosti veľmi populárne. No pri výbere výživových doplnkov s bielkovinami sa sústredíme na jedinú živinu a zabúdame na formu, v ktorej ju konzumujeme.
Tu sú tri obvyklé prísady, ktoré robia proteínové prášky toxické pre naše telo.
Sójový proteín izolát
Sójový proteín bol po dlhú dobu základnou zložkou mnohých proteínových práškov a stal sa populárnym v rovnakom čase ako sójové mlieko. Bez ohľadu na jeho pôvod, sója môže byť toxická pre tráviaci systém a vytvára nasledujúce problémy:
- Narúša funkciu štítnej žľazy a endokrinného systému
- Zasahuje citlivosť na leptín, čo môže spôsobiť metabolický syndróm
- Mení rovnováhu estrogénu a testosterónu
- Blokuje schopnosť tela získavať minerály ako železo, zinok, vápnik a horčík
Odhaduje sa tiež, že sója je z viac ako 95% geneticky modifikovaná. Sójová bielkovina v proteínových práškoch môže byť nestráviteľná a toxická pre ľudskú fyziológiu.
Srvátkový proteín izolát
Srvátkový proteín sám o sebe môže byť dobrý druh bielkoviny, ale faktom zostáva, že na trhu je veľmi málo kvalitných druhov.
Napríklad, srvátka z mlieka konvenčne chovaných kráv, ktorým boli podávané antibiotiká a hormóny, nie je zdrojom kvalitnej bielkoviny, a pritom tvorí podstatnú časť na trhu. Je tiež dôležité poznamenať, že srvátka vo forme izolátu nie je správne absorbovaná v tele.
Ryžový proteín
U ryžového proteínu je to podobne ako u srvátky. Na trhu je veľmi málo kvalitných produktov. Mnoho ryžových proteínov je silne kontaminovaných volfrámom, kadmiom a olovom. Dôvodom pre túto vysokú úroveň kontaminácie môže byť získavanie ryže z Číny, kde znečistenie ovzdušia poškodzuje aj ryžu v bio kvalite.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.