10 potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú obličkové kamene

Bolesti z obličkových kameňov patria k jedným z najhorších zážitkov v živote. Aby ste niečo podobné nemuseli zažiť na vlastnej koži, vyhnite sa nadmernej konzumácii týchto potravín.
Potraviny s vysokým obsahom oxalátov
Strava bohatá na šťavelany sa podieľa na vzniku obličkových kameňov. Zvyškové oxaláty v moči sa spájajú s nevylúčeným vápnikom a spolu formujú obličkové kamene. Potraviny ako okru, špenát, zeler, jahody a iné by ste mali konzumovať s mierou.
Sardinky
Obsahujú purín, ktorý sa významne podieľa na vzniku obličkových kameňov. Purín zvyšuje hladiny kyseliny močovej v moči, čo vedie k vytvoreniu obličkových kameňov z tejto zložky. Naviac nadmerné množstvo purínu, ktorý pochádza zo živočíšnych proteínov (najmä z rýb), vedie ku vzniku hyperurikémie a hyperurikosúrie. Na konzumáciu sardiniek dávajte pozor najmä vtedy, ak je vaša strava bohatá na šťavelany. Táto kombinácia vaše obličky skutočne nepoteší.
Červené mäso
Jeho pričastá konzumácia vám značne zvýši hladinu kyseliny močovej, ktorá sa podieľa na vzniku obličkových kameňov. Raz alebo dvakrát týždenne ho ale zdravý jedinec môže jesť bez negatívnych následkov na zdraví.
Sýtené nápoje
Pozor zvlášť na nápoje, ktoré obsahujú kyselinu fosforečnú. Tá spôsobuje zmeny v prirodzenom vylučovaní a môže obličkám spôsobiť viac problémov, než len obličkové kamene.
Nefermentovaná sója
Pre náš organizmus je zdravá fermentovaná sója, rovnako ako iné výrobky zo sóje. Nefermentovaný typ obsahuje vysoké hladiny oxalátov. Nefermentovaná sója ale nenarobí problémy len obličkám, dlhodobejšia konzumácia môže poškodiť aj fungovanie pečene.
Rafinované sacharidy
Cukor, biela ryža a múka vyvolajú v našom tele reakciu, kedy sa hladiny inzulínu zvýšia. To ale spôsobí inú chemickú reakciu - vápnik z kostí skončí v močovom trakte. Čo znamená problém pre obličky.
Nadmerná konzumácia kofeínu
Priveľa kofeínu v organizme zvyšuje vylučovanie vápnika do moču. Čo z dlhodobého hľadiska môže opäť viesť k formovaniu obličkových kameňov.
Umelé sladidlá
Veľa ľudí ich používa ako náhradu cukru, pretože sa takto dá znížiť množstvo prijatých kalórií. Umelé sladidlá ale majú kyselinotvorný účinok. Čo v praxi znamená, že naše obličky nebudú vylučovať dostatok vápnika (organizmus ho bude zadržiavať). Z prebytočného vápnika sa potom vytvoria obličkové kamene. Nahraďte umelé sladidlá medom alebo stéviou.
Alkohol
Piť s mierou je v poriadku, no ak je pohárik vašim denným spoločníkom, vaše obličky sa vám nepoďakujú. Alkohol pôsobí diureticky, z čoho vyplýva, že po pár pohárikoch a návšteve toalety môžete skončiť dehydrovaní. Čo pre obličky rozhodne nie je dobré. Naviac alkohol môže brániť obličkám správne vylučovať kyselinu močovú, čo vedie k formovaniu obličkových kameňov.
Soľ
Nadmerná konzumácia sodíka spôsobuje zadržavanie vody v tele. Obličky vtedy nie sú schopné ho dostatočne vylúčiť z organizmu. Takto sa zvyšuje hladina vápnika a znižujú sa citráty v moči. Skúste soľ nahradiť bylinkami a korením. Priveľká spotreba soli totiž nie je len problémom obličiek, môžete si tak zvýšiť tlak a privodiť kardiovaskulárne ochorenia.
Máte skúsenosti s obličkovými kameňmi? Akým spôsobom sa vyhýbate ich tvorbe?

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.