Deväť bylín a korenín, ktorými nahradíte soľ

Pozrite si etikety spracovaných potravín alebo polievok a zistíte, že väčšina z nich má vysoký obsah sodíka. Soľnička má tiež svoje stále miesto v strede stola vo väčšine domácností. Keď si ľudia začínajú uvedomovať ich príjem soli, často siahnu po soli s draslíkom, no ten by sa nemal užívať v kombinácii s niektorými liekmi.
Lepší spôsob, ako znížiť príjem sodíka, je používať bylinky a korenie. Nechutia ako soľ, ale dodávajú zaujímavé chute, ktoré vás možno donútia zamyslieť sa, prečo bola soľ pre vás taká dôležitá.
1. Petržlen - Petržlen nie je len ozdoba, ale aj vynikajúci doplnok k vášmu vareniu. Dodáva jedlu celkovo čerstvejšiu chuť a môže pomôcť zvýrazniť iné koreniny.
2. Koriander - Koriander je obvyklá súčasť mexických jedál, ako je salsa a guacamole a mnohým chuťou pripomína citrusy. Niektorí ľudia však vnímajú jeho chuť inak a majú pocit, že chutí ako mydlo. Skúste ho a uvidíte, či vám bude chutiť.
3. Šalvia - Je to veľmi aromatická bylinka s drevitou chuťou. Je obzvlášť vhodná na bravčové mäso a chleba.
4. Bazalka - Často sa používa v talianskych pokrmoch. Má zároveň sladkú aj pikantnú chuť, no nie prehnanú, takže sa hodí do rôznych jedál.
5. Saturejka - Prichádza v dvoch variantoch, záhradnej a horskej. Táto rastlina má podobnú chuť ako oregano alebo majoránka.
6. Škorica - Škorica je jednou z najstarších známych korenín, a to najmä v krajinách, ako je India, Srí Lanka a ďalšie časti Ázie. Je to dobrá alternatíva soli, pretože má schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť hladiny cholesterolu.
7. Kardamóm - Kardamóm je vhodná náhrada soli, pretože jeho chuť je veľmi odlišná a silná. Môžete si z neho pripraviť aj čaj, pričom dostanete chuť s náznakom zázvoru a soli.
8. Kajenské korenie - Tiež známe ako červené čili papričky. Je často používané v španielskej, mexickej a indickej kuchyni. Dodáva horúcu a pikantnú chuť, ktorá môže byť dobrou alternatívou soli.
9. Bobkový list - Dodáva chuť najmä mäsu. Tieto sladké a aromatické listy sú zvyčajne sušené k zvýrazneniu ich chute. Dokážu úplne odlišne definovať chuť jedla.
Tieto bylinky a korenie predstavujú len začiatok cesty k ochuteniu jedla bez soli. Intenzitu dodáva aj cesnak, cibuľa, pór alebo pažítka. Červená paprika, alebo dokonca aj verný spoločník soli, čierne korenie, dokáže zmeniť chuť jedla. Ktorákoľvek z týchto možností môže potenciálne viesť k lepšiemu zdraviu.

Niektoré opaľovacie krémy nie sú vhodné pre malé deti, na tento faktor si dajte pozor
Opaľovacie krémy s chemickými filtrami nie sú vhodné pre deti do troch rokov. Upozorňuje na to dermatovenerologička z Národného onkologického ústavu Zuzana Zelenayová.

4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi
Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny
Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

9 lží, ktoré si hovoríme o pití alkoholu
O negatívach spojených s konzumáciou alkoholu počul už každý. Prečo si teda stále klameme? Týchto 9 lží sa stále nevytratilo z povedomia verejnosti.

Jednoduchý spôsob, ako redukovať riziko ochorení mozgu: Stačí opakovať túto aktivitu
Denné opakovanie jednoduchej aktivity účinne redukuje riziko ochorení mozgu a spomaľuje jeho starnutie. Podľa mnohých vás dokonca ochráni pred demenciou.