• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

10 nenápadných príznakov ochorenia obličiek

  • 20:10 23.10.2015
  • Bratislava
10 nenápadných príznakov ochorenia obličiek

Začiatky obličkových ochorení bývajú pomerne nenápadné. Väčšinou zbystríme pozornosť až pri poriadnych bolestiach v oblasti krížov. Prečítajte si o desiatich nenápadných symptómoch, ktoré signalizujú, že s vašimi obličkami niečo nie je v poriadku.

  • Zmeny v močení

Či je to potreba častejšie močiť, zmena vo farbe a konzistencii moču, krv v moči alebo bolesti pri močení, nemali by ste tento symptóm podceniť. Ide o najčastejší a najviac jednoznačný príznak ochorenia obličiek. Ak na sebe pozorujete takéto problémy, vyhľadajte lekára.

  • Opuch

Všímajte si, či vaše končatiny alebo tvár nezačínajú spontánne opúchať, aj keď ich nenamáhate. Zadržiavanie tekutín v tele je ďalším z príznakov nefungujúcich obličiek.

  • Únava a slabosť

Ak je vaše telo plné neprefiltrovaných toxínov, môžete cítiť bezdôvodnú únavu a vyčerpanie. Zdravé obličky vytvárajú hormón erythropoietin, ktorý napomáha tvorbe červených krviniek. Poškodené obličky ho ale neprodukujú, čo sa môže prejaviť anémiou, teda chudokrvnosťou.

  • Závraty

Strata orientácie v priestore, točenie hlavy, závraty – to všetko patrí k príznakom anémie, pod ktorú sa môžu podpisovať aj nefungujúce obličky. Ak sa objavia aj problémy s pamäťou či sústredením, návštevu lekára by ste nemali odkladať.

  • Bolesť chrbta

Toto je symptóm, pri ktorom mnohí spozornejú. Bolesti chrbta, najmä v oblasti krížov, sú notoricky známy príznak problémov s obličkami. Ak sa u vás objaví tento príznak, mali by ste bezodkladne navštíviť lekára.

  • Vyrážky a svrbenie pokožky

Nedostatočné filtrovanie toxínov sa môže prejaviť aj na pokožke – nezvyčajnými vyrážkami. Tiež môžu spôsobiť nerovnováhu medzi vápnikom a fosforom v krvi, čo sa prejavuje svrbením pokožky.

  • Nevoľnosť a zvracanie

Nielen ochorenia tráviaceho traktu sa prejavujú nevoľnosťou až zvracaním. Ak ich zažívate najmä ráno, s veľkou pravdepodobnosťou môžu byť na vine aj obličky. Keďže nefiltrujú dostatočne toxíny, vedie to k nahromadeniu dusíka močoviny v krvnom riečisku. Práve to stimuluje gastrointestinálne sliznice a spôsobuje nevoľnosť.

  • Amoniakový zápach z úst

Ochorenia obličiek sa môžu prejaviť aj kovovou chuťou v ústach alebo tzv. amoniakovým dychom. Opäť to spôsobuje vyššia hladina močoviny v krvi. Močovina sa v ústach pomocou slín rozkladá na amoniak, čo spôsobuje nepríjemný zápach z úst.

  • Zimomravosť

Je jedným z príznakov anémie, za ktorou sa často skrývajú problémy s obličkami. Ak je vám zima aj v teplých priestoroch, prípadne máte zimnicu v kombinácii s inými príznakmi, mali by ste rozhodne vyhľadať lekára.

  • Dýchavičnosť

Zadýchate sa aj pri minimálnej námahe. Jednou z príčin môže byť aj ochorenie obličiek. Nesprávne fungovanie tohto orgánu totiž môže viesť k ukladaniu nadbytočných tekutín aj v pľúcach.

Na nepravidelnom srdcovom rytme sa zase podieľa (obličkami) nedostatočne prefiltrovaný draslík v organizme.

Podarilo sa vám odhaliť chorobu skôr, než prepukli bolestivé symptómy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, webmd.com, health.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?